Tuesday, November 30, 2010

Hamster mati dibunuh RUBI!

Ok...i nak cover entry i yang lama tak update!
I sedih sangat sebab hari Ahad hari itu seekor hamster i dah mati sebab di bunuh kucing i yang bernama RUBI..
Kisah tragis ini berlaku pada 28/11/2010..
Masa itu pukul 5.30 pagi..Rubi mioww-mioww kat pintu bilik ma dan pa i..
Ayah i pun bangunla..sebab bunyi Rubi bising sangat..bila tengok Rubi tengah mengonggong hamster i yang dah kaku..ayah i panggil i suruh tengok hamster i..i terkejut weh..sebab hamster i dah mati..ayah i letak balik kat cage dia sebab awal subuh sangat..esok baru tanam..Rubi ini pandai pula buka cage dan ambil then main macam bola..kurang ajar!...sedih tau..mak i pun membebel la...dia pun sedih juga. Dah setahun i bela Akiko..sedih!!..
Ayah pun sedih..bila i tak ada kat rumah mesti ayah yang take care hamster beli kuaci je walaupun dah ada mix feed..ayah kata hamster i berselera makan kuaci...mula-mula dulu memang mak dan ayah macam tak suka i bela hamster..maklumla orang tua ingat hamster itu tikus dan berpenyakit..tambah2 bila ada kes kencing tikus..
Tapi lama-lama mereka pun sayang hamster...hamster ini simple je jaga..tak macam kucing suka berak merata..tapi i cat lover..
Tapikan Rubi macam tau je i marah kat dia..bila tengok i dia lari..i tak pukul dia..ayah marah i pukul sebab dia binatang sebab dah  memang lumrah alam..i just marah dan jentik telingga dia je...mak kata nak hantar dia balik kampung..tinggalkan anak-anak dia je untuk kami take care..tapi i sayang Rubi..tak mahu di duduk kampung...walaupun dia memang dulu duduk kat kampung i..tapi i sayang dia..tak mahu berpisah ceewah..i just ada 2 ekor je hamster sekarang Umai dan Putih...
Mereka berdua ini selamat sebab cage lain..Akiko i asing cage lain sebab dia tak boleh bersama Umai dan Putih..asyik gaduh je..i rasa macam nak beli hamster lagi tapi..i tak nak menyusahkan family i nak care mereka. Sebab i maybe akan bekerja atau continue study nanti..kucing pun ada empat ekor..tak mahu tambah beban kat ma dan pa

Maybe Rubi dah lama perhatikan hamster i..so time itu peluang dia..sebab selama ini dia macam tak kisah je..
mak kata i terlalu manjakan Rubi..sampai bagi pakai rantai silver..wakaka..nasib baik tak emas.

Inilah Rubi si pembunuh hamster!





Tinggal kenangan..Akiko..miss u sayang!

5 comments:

  1. betul ckp Ayah kamu.. mereka cuma haiwan. Rubi geram tgk hamster tu

    ReplyDelete
  2. Haha .Comel la muka Rubi tuh .Muka mcam kucing jantan sejati ;)

    ReplyDelete
  3. Kakak kalau nk mate kan hamster cam mana @_@
    nk baby hamster gakk!!! :)

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.