Sunday, November 14, 2010

Tutorial 10 : Membuat Link Rainbow/ Pelangi

Salam.
Ini adalah cara-cara untuk membuat LINK berpelangi.
laaa apa benda link berpelangi itu?
Ok!..try letak cursor kat link ini..   http://bicarafarah.blogspot.com/

dia akan bertukar warna-warni kan..so cara nak buat adalah :

1.Login ke Blogspot .

2. Klik Layout/design > klik  Edit HTML

3. Cari kode ini ye kawan-kawan.

<body>

Sila gunakan Ctrl F untuk memudahkan mencari

4. Selepas itu COPY code di bawah dan PASTEkan diatas code  <body> tadi

<script src="http://h1.ripway.com/hanatrg/rainbow.js">
</script>
5. Selepas itu, tekan SAVE dan tengok hasilnya. Bila anda klik link2 di dalam blog anda dia akan berwarna-warni. Selamat Mencuba :)

36 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. amboi cik farah ni.. mcm2 knowledge dia ada.. mana dapat ekk??

    ReplyDelete
  3. hahaha...belajar la..huhu..dah tahu code html..try buat tutorial sendiri..tapi bukan copy n paste yang orang lain buat...

    ReplyDelete
  4. @uneverstudy

    mesti kaki hack ek..i pun suka..byk progm yg i hack, crack hahaha..tak payah beli2 progm..terutama game!

    ReplyDelete
  5. a'ah, sy pun xde code body tu...

    ReplyDelete
  6. @aanie

    salam.. saya tgk aanie punya templete pakai templete designer. Sebenarnya tutorial ini hanya sesuai untuk templete basic macam minima dan old templete dekat Layout Templates (Launched 2006 templete)

    ReplyDelete
  7. sist , ad x yang slain yng rainbow ? like falling love ke ?

    ReplyDelete
  8. @Iewan Ieza Akak tak jadi pon link berwarna warni nyii .

    ReplyDelete
  9. Salam sis, kenapa saya ikut tutorial ni, blog saya langsung tak boleh bukak. kalau bkak pun akan keluar ripway.com . saya tak boleh nak buat ape2 perubahan pn dekat blog saya. how ? sekarang saya dah tak boleh bkak blog pun. :( . serius sedih kot.

    ReplyDelete
  10. @rukhi

    better buat back up..kena buat template baru

    ReplyDelete
  11. takde pun code tu kat EDIT HTML , ade code lain tak ?

    ReplyDelete
  12. saye p0n buat blog cikfarah niyh sbgi bookmark sbb cikfarah niyh ade sgale2nyer yg sye prlukan untuk bl0g saye , berusaha ya !

    ReplyDelete
  13. saya tak faham nak guna ctrl+f tu...dah try banyak kali pun xreti...leh tolong jelaskan

    ReplyDelete
  14. @LIFE OF MY LIFEhttp://bicarafarah.blogspot.com/2011/08/tutorial-104-cara-guna-ctrl-f.html

    ReplyDelete
  15. Keliru larhh , sangadd tak paham :/

    ReplyDelete
  16. blog saya pun kena cmtu juga apa nak buat ni ek farrah wawawawa cedihnya

    ReplyDelete
  17. Macam-2 blh dpt kat sini . BTW kakak comel =D

    ReplyDelete
  18. cam na ni .. blog saya jadi kot lain plk .. haishh , sediyh gilaa kowt !!

    ReplyDelete
  19. @rukhixpkai la toturial nie....abiz blog ma xleh buke.....

    ReplyDelete
  20. xpkai pn tutorial niieee...abis blog sye xleh buka..cmne nk wk backup nye...????lw lngsng xlh buke...sedihnye :(

    ReplyDelete
  21. salam cik farah.. una ada benda nak tanya.. lepas una buat tu kan, kenapa una nak buka blog una balik x blh? dia terus pergi ke laman web ni http://h1.ripway.com/ scr automatik?? kenapa yer? tolong laa... warhhaahahaha :'(

    ReplyDelete
  22. Bila saya try buat , blog sy langsung tak boleh buka . and then , bila nk buka Edit HTML , nk buat code tu .. langsung tak boleh buka . kenapa yee ?

    ReplyDelete
  23. @rukhi
    salam
    ripway tu kena cari kod yg kita silap letak
    wasalam

    ReplyDelete
  24. @rukhi
    salam
    ripway tu kena cari kod yg kita silap letak
    wasalam

    ReplyDelete
  25. @Danisyaa Saidi Nasib korang lah.... Nasib aku baca comment ni dulu.. kalau tak blog aku yang terkena.. hekehkehek

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.