Tutorial 10 : Membuat Link Rainbow/ Pelangi

Salam.
Ini adalah cara-cara untuk membuat LINK berpelangi.
laaa apa benda link berpelangi itu?
Ok!..try letak cursor kat link ini..   http://bicarafarah.blogspot.com/

dia akan bertukar warna-warni kan..so cara nak buat adalah :

1.Login ke Blogspot .

2. Klik Layout/design > klik  Edit HTML

3. Cari kode ini ye kawan-kawan.

<body>

Sila gunakan Ctrl F untuk memudahkan mencari

4. Selepas itu COPY code di bawah dan PASTEkan diatas code  <body> tadi

<script src="http://h1.ripway.com/hanatrg/rainbow.js">
</script>
5. Selepas itu, tekan SAVE dan tengok hasilnya. Bila anda klik link2 di dalam blog anda dia akan berwarna-warni. Selamat Mencuba :)
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
36 Comments for "Tutorial 10 : Membuat Link Rainbow/ Pelangi"
This comment has been removed by a blog administrator. - Hapus

amboi cik farah ni.. mcm2 knowledge dia ada.. mana dapat ekk??

hahaha...belajar la..huhu..dah tahu code html..try buat tutorial sendiri..tapi bukan copy n paste yang orang lain buat...

@uneverstudy

mesti kaki hack ek..i pun suka..byk progm yg i hack, crack hahaha..tak payah beli2 progm..terutama game!

a'ah, sy pun xde code body tu...

@aanie

salam.. saya tgk aanie punya templete pakai templete designer. Sebenarnya tutorial ini hanya sesuai untuk templete basic macam minima dan old templete dekat Layout Templates (Launched 2006 templete)

sist , ad x yang slain yng rainbow ? like falling love ke ?

tq sesangat,,cute da blog sye,

@Iewan Ieza Akak tak jadi pon link berwarna warni nyii .

Salam sis, kenapa saya ikut tutorial ni, blog saya langsung tak boleh bukak. kalau bkak pun akan keluar ripway.com . saya tak boleh nak buat ape2 perubahan pn dekat blog saya. how ? sekarang saya dah tak boleh bkak blog pun. :( . serius sedih kot.

@rukhi

better buat back up..kena buat template baru

takde pun code tu kat EDIT HTML , ade code lain tak ?

saye p0n buat blog cikfarah niyh sbgi bookmark sbb cikfarah niyh ade sgale2nyer yg sye prlukan untuk bl0g saye , berusaha ya !

saya tak faham nak guna ctrl+f tu...dah try banyak kali pun xreti...leh tolong jelaskan

@LIFE OF MY LIFEhttp://bicarafarah.blogspot.com/2011/08/tutorial-104-cara-guna-ctrl-f.html

Keliru larhh , sangadd tak paham :/

blog saya pun kena cmtu juga apa nak buat ni ek farrah wawawawa cedihnya

Macam-2 blh dpt kat sini . BTW kakak comel =D

cam na ni .. blog saya jadi kot lain plk .. haishh , sediyh gilaa kowt !!

@rukhixpkai la toturial nie....abiz blog ma xleh buke.....

xpkai pn tutorial niieee...abis blog sye xleh buka..cmne nk wk backup nye...????lw lngsng xlh buke...sedihnye :(

salam cik farah.. una ada benda nak tanya.. lepas una buat tu kan, kenapa una nak buka blog una balik x blh? dia terus pergi ke laman web ni http://h1.ripway.com/ scr automatik?? kenapa yer? tolong laa... warhhaahahaha :'(

Bila saya try buat , blog sy langsung tak boleh buka . and then , bila nk buka Edit HTML , nk buat code tu .. langsung tak boleh buka . kenapa yee ?

@rukhi
salam
ripway tu kena cari kod yg kita silap letak
wasalam

@rukhi
salam
ripway tu kena cari kod yg kita silap letak
wasalam

@Danisyaa Saidi Nasib korang lah.... Nasib aku baca comment ni dulu.. kalau tak blog aku yang terkena.. hekehkehek

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top