Tuesday, November 16, 2010

Tutorial 11 : Membuat Tab Menu / Blog Tab

Salam..
Hari ini Miss Farah nak ajar cara membuat tab menu. Amat mudah sebab tak perlu mengunakan code html.
Hanya guna fungsi yang sedia ada di dalam blog. Tutorial ini di minta oleh Aminah.

Tab menu adalah seperti ini :





Dengan mengunakan tab menu kita boleh membuat page alone yang boleh terpisah dari entry2 lain di dalam blog.

Kepada sesiapa yang nak belajar jom..yang dah tahu itu duduk diam-diam je tau!


1. Login ke Blogspot.

2. Clik posting.

3. Clik edit page seperti gambar di bawah..


clik edit page ye sayang..

4. Selepas itu, clik NEW PAGE..




5. Then, tulis tajuk Page Title dan entry yang anda nak tulis..

6. Selepas siap menulis clik Publish Post.

7. Pilih untuk Blog Tabs..kalau blog sidebar dia akan berada di sidebar anda.





Dan...tengok hasilnya..selamat mencuba..kalau nak buat banyak2 tab ulang cara yang sama!

Inginkan tutorial lagi..sila clik di blog tap Blog Tutorial di atas..selamat mencuba :)

54 comments:

  1. byk betul tutorial dia bagi yer..

    kita ada tag kamu untuk satu contest.. check nnti kat blog saya yer

    ReplyDelete
  2. ala.. dah wat... tpi canner nak tukar box tu jd cantek.. tak mau yg simple2.... nak chantek2 ckit... huhuhuhuh

    ReplyDelete
  3. ape name tutorial yg bg cntik tab ???

    ReplyDelete
  4. nanti i try buat..simple je cuma u all kena desugn dlu k..cma byk step je

    ReplyDelete
  5. mcm mne nk tmbh cerite kt tab yg sme erk kak fara??

    ReplyDelete
  6. kak mcam mana nak post entry baru then nak ltak dalam tab yang sama??bole ajar tak..

    ReplyDelete
  7. kak, mcm mana nak bagi cantik ??

    ReplyDelete
  8. @FarHANa aZwA

    nnt akak ajar sbb nak explain nnt kot xfhm :)

    ReplyDelete
  9. @NoR RyHaN

    Perlulah mendesign terlebih dahulu sama ada guna photoshop atau photoscape

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Thanks kaka , now saya dah pndai bbuad ,(:

    ReplyDelete
  12. kak kuh pngen blog kuh kyak kakak...

    ReplyDelete
  13. kalau nk buat gune kod html macam mane ?

    ReplyDelete
  14. @azwa

    ada di slot tutorial..kalau rajin sila cari hehehe :)

    ReplyDelete
  15. emm tp klau nk masukkan n3 yg dh sedia ada cm mane eap..ley ikut care nie gk kew cik farah???

    ReplyDelete
  16. @Yanaa

    yes, sudah tentu boleh..cuma linkkan url entry berkenaan :)

    ReplyDelete
  17. salam..
    da bnyak kali cube..tp kan..bile smpai step ke-7 tu fail r..xkua pon mcm lam gmbar tuh..cmne nih???

    ReplyDelete
  18. salam..sedey r xjadi..smpai step 7 xkua mcm lam gmbr tuh,,xde pon blog tab@SIDE BAR TUH

    ReplyDelete
  19. Woops . Susahnye . Ta kluar pon tab tuh .

    ReplyDelete
  20. yang..kalau nak remove pulak tab tu mcm mana? da try edit & remove tp home tu pulak masih ada kat atas page...

    ReplyDelete
  21. saya pun same...step yg ke7 tu xkuar..mcam ne ea farah??

    ReplyDelete
  22. macam mane ek nak buat post bebanyak tapi dalam satu tab aje?? tak faham lah kak. :(

    ReplyDelete
  23. @♥Miss Farah♥Slam akk, cane nak kekalkan font tajuk post? cth mcm sy buat font tu denne etude, kalau org lain tgk, dy jadi font asal. cane nak bagi semua org tgk font yg sama ?

    ReplyDelete
  24. @Fatihah Ubaidah

    font tu boleh dilihat kalau lappy org tu ada font tersebut sahaja.

    ReplyDelete
  25. awak, kte punya xley nak seting tab colour la.. cane ek?

    ReplyDelete
  26. @♥Cik Nurfarah♥
    Nape lepas publish x de kuar pun cam no. 7 tu? rasa mcam wat post biasa plak.. help plz ;)

    ReplyDelete
  27. knpe sye punye tk ua mcm gmba nmbo due erkk da pning kple da tngok

    ReplyDelete
  28. macam mane nk buat bnyak entry kat tab yg same erk, kak fara??

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. Hai....saya dah cuba tapi tak jadi lhaa....die tak ade tunjuk mcm awk tunjuk tu yg pilih nk letak pages tu kat manew tu...harap awk boleh bantu saya?

    ReplyDelete
  31. kenapa kt blog kite xde pon dye tulis
    how would you like the page gadget to appear???

    ReplyDelete
  32. adik..da siap mskkan tab 2, nnt nak masukkan entry seterusnya mcm na ye? hii.thanks adik ajar ni

    ReplyDelete
  33. WOw ! terima kasih kak Fara .. Terbaek ! semoga Allah Berkatimu ^^

    ReplyDelete
  34. @♥Cik Nurfarah♥ kakaq , mcm mane nakk msok kan link dlm mnu tab 2 ! blurr daaa nihh !

    ReplyDelete
  35. akak kenape blog saya xboleh buat menu tab..

    ReplyDelete
  36. salam. mcm mana nak post dalam page baru tu? page dah buat, tapi, bila posting, entry tu ada dalam home.

    ReplyDelete
  37. boley tak nak mintak tolong,buat kan blog saya

    ReplyDelete
  38. thks..akak..nak tanye..macam mana nak jadikan kita punye dashboard yang ada
    posting,comments,settings,design,monetize,stas jadi warna biru macam ad kat gambar tu..saye punye lain..macam mana ye??

    ReplyDelete
  39. akak saye ni budak baru blajar . tpi saya guna blog yang baru . jadi saye tak brape nak faham ape yang kak buat ni . jadi boleh tlg saye tak akak sbb saye guna blog yang baru .

    ReplyDelete
  40. akak saya x brape faham sbb saye guna blog yang baru jdi boley akak tlg saye .. saya x faham .

    ReplyDelete
  41. cik farah, blog dashboard skg yg baru.. mcm mne na buat :(

    ReplyDelete
  42. kak farah.. xreti nak edit la sebab template blogger dah baru... huhu sedih :(

    ReplyDelete
  43. nak Tanya saya blogger baru cam ne nak cari posting tu takde pun nak cari kat mane... mohon faham...

    ReplyDelete
  44. @i baru blajar wat blog ni.i ade copy edit HTML code tapi
    bila letak kat situ benda tu tak muncul2 pleaz...

    ReplyDelete
  45. yang untuk blog baru ade tak??pening la tak jumpa kat yang baru pnye..

    ReplyDelete
  46. mcam mana nak post entry baru then nak ltak dalam tab yang sama??boleh ajarkan tak?

    ReplyDelete
  47. sis macam mana nak buat menu bar kat new dashboard ???helps pleaseee

    ReplyDelete
  48. Salam nak tnya sis macam mana ye kita nak letak background music..?

    ReplyDelete
  49. tak jumpa pun menu posting kat dashboard..hukhukhuk

    ReplyDelete
  50. tak boleh buat kenapa? =(saya cari kat mana bahagian edit pages but tak jumpa even saya cari kat tempat lain. Saya change language in malay pun still cannot found that one. =(

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.