Tutorial 11 : Membuat Tab Menu / Blog Tab

Salam..
Hari ini Miss Farah nak ajar cara membuat tab menu. Amat mudah sebab tak perlu mengunakan code html.
Hanya guna fungsi yang sedia ada di dalam blog. Tutorial ini di minta oleh Aminah.

Tab menu adalah seperti ini :





Dengan mengunakan tab menu kita boleh membuat page alone yang boleh terpisah dari entry2 lain di dalam blog.

Kepada sesiapa yang nak belajar jom..yang dah tahu itu duduk diam-diam je tau!


1. Login ke Blogspot.

2. Clik posting.

3. Clik edit page seperti gambar di bawah..


clik edit page ye sayang..

4. Selepas itu, clik NEW PAGE..




5. Then, tulis tajuk Page Title dan entry yang anda nak tulis..

6. Selepas siap menulis clik Publish Post.

7. Pilih untuk Blog Tabs..kalau blog sidebar dia akan berada di sidebar anda.





Dan...tengok hasilnya..selamat mencuba..kalau nak buat banyak2 tab ulang cara yang sama!

Inginkan tutorial lagi..sila clik di blog tap Blog Tutorial di atas..selamat mencuba :)
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
58 Comments for "Tutorial 11 : Membuat Tab Menu / Blog Tab"

byk betul tutorial dia bagi yer..

kita ada tag kamu untuk satu contest.. check nnti kat blog saya yer

ala.. dah wat... tpi canner nak tukar box tu jd cantek.. tak mau yg simple2.... nak chantek2 ckit... huhuhuhuh

ape name tutorial yg bg cntik tab ???

nanti i try buat..simple je cuma u all kena desugn dlu k..cma byk step je

mcm mne nk tmbh cerite kt tab yg sme erk kak fara??

kak mcam mana nak post entry baru then nak ltak dalam tab yang sama??bole ajar tak..

kak, mcm mana nak bagi cantik ??

@FarHANa aZwA

nnt akak ajar sbb nak explain nnt kot xfhm :)

@NoR RyHaN

Perlulah mendesign terlebih dahulu sama ada guna photoshop atau photoscape

This comment has been removed by the author. - Hapus

Thanks kaka , now saya dah pndai bbuad ,(:

kak kuh pngen blog kuh kyak kakak...

kalau nk buat gune kod html macam mane ?

@azwa

ada di slot tutorial..kalau rajin sila cari hehehe :)

emm tp klau nk masukkan n3 yg dh sedia ada cm mane eap..ley ikut care nie gk kew cik farah???

@Yanaa

yes, sudah tentu boleh..cuma linkkan url entry berkenaan :)

salam..
da bnyak kali cube..tp kan..bile smpai step ke-7 tu fail r..xkua pon mcm lam gmbar tuh..cmne nih???

salam..sedey r xjadi..smpai step 7 xkua mcm lam gmbr tuh,,xde pon blog tab@SIDE BAR TUH

Woops . Susahnye . Ta kluar pon tab tuh .

yang..kalau nak remove pulak tab tu mcm mana? da try edit & remove tp home tu pulak masih ada kat atas page...

saya pun same...step yg ke7 tu xkuar..mcam ne ea farah??

macam mane ek nak buat post bebanyak tapi dalam satu tab aje?? tak faham lah kak. :(

@♥Miss Farah♥Slam akk, cane nak kekalkan font tajuk post? cth mcm sy buat font tu denne etude, kalau org lain tgk, dy jadi font asal. cane nak bagi semua org tgk font yg sama ?

@Fatihah Ubaidah

font tu boleh dilihat kalau lappy org tu ada font tersebut sahaja.

awak, kte punya xley nak seting tab colour la.. cane ek?

@♥Cik Nurfarah♥
Nape lepas publish x de kuar pun cam no. 7 tu? rasa mcam wat post biasa plak.. help plz ;)

knpe sye punye tk ua mcm gmba nmbo due erkk da pning kple da tngok

macam mane nk buat bnyak entry kat tab yg same erk, kak fara??

This comment has been removed by the author. - Hapus

Hai....saya dah cuba tapi tak jadi lhaa....die tak ade tunjuk mcm awk tunjuk tu yg pilih nk letak pages tu kat manew tu...harap awk boleh bantu saya?

kenapa kt blog kite xde pon dye tulis
how would you like the page gadget to appear???

adik..da siap mskkan tab 2, nnt nak masukkan entry seterusnya mcm na ye? hii.thanks adik ajar ni

WOw ! terima kasih kak Fara .. Terbaek ! semoga Allah Berkatimu ^^

@♥Cik Nurfarah♥ kakaq , mcm mane nakk msok kan link dlm mnu tab 2 ! blurr daaa nihh !

akak kenape blog saya xboleh buat menu tab..

salam. mcm mana nak post dalam page baru tu? page dah buat, tapi, bila posting, entry tu ada dalam home.

boley tak nak mintak tolong,buat kan blog saya

thks..akak..nak tanye..macam mana nak jadikan kita punye dashboard yang ada
posting,comments,settings,design,monetize,stas jadi warna biru macam ad kat gambar tu..saye punye lain..macam mana ye??

akak saye ni budak baru blajar . tpi saya guna blog yang baru . jadi saye tak brape nak faham ape yang kak buat ni . jadi boleh tlg saye tak akak sbb saye guna blog yang baru .

akak saya x brape faham sbb saye guna blog yang baru jdi boley akak tlg saye .. saya x faham .

cik farah, blog dashboard skg yg baru.. mcm mne na buat :(

kak farah.. xreti nak edit la sebab template blogger dah baru... huhu sedih :(

nak Tanya saya blogger baru cam ne nak cari posting tu takde pun nak cari kat mane... mohon faham...

@i baru blajar wat blog ni.i ade copy edit HTML code tapi
bila letak kat situ benda tu tak muncul2 pleaz...

yang untuk blog baru ade tak??pening la tak jumpa kat yang baru pnye..

mcam mana nak post entry baru then nak ltak dalam tab yang sama??boleh ajarkan tak?

sis macam mana nak buat menu bar kat new dashboard ???helps pleaseee

Salam nak tnya sis macam mana ye kita nak letak background music..?

tak jumpa pun menu posting kat dashboard..hukhukhuk

tak boleh buat kenapa? =(saya cari kat mana bahagian edit pages but tak jumpa even saya cari kat tempat lain. Saya change language in malay pun still cannot found that one. =(

saya pun same... mungkin ni blog version lama kot... kami punye version baru ..mcm mn ye????

Saya dah try dah. tak menjadi bila nak buat Blog Tabs tu sebab yang tu version lama. kalau yang version baru macam mana pulak ye ? tolong update entry ni =D

Boleh try tgk tutorial yang terbaru..ada tutorial tab menu baru.

assalam...awak clik kt mne utk posting tuh...sy xjumpe pon..

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Jangan lupa LIKE! dan SHARE!

Terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top