Tutorial 12 : Memasang butang LIKE untuk Facebook

Cara ini dapat menaikkan traffic blog anda dan mempromote blog untuk dibaca :)
Bagaimana caranya? Caranya amat-amat mudah. Hanya pasang butang LIKE di setiap entry anda.
Nanti kalau ada orang LIKE akan terus ke profile dan bolehla orang lain intai-intai blog andakan..:)

Jom belajar macam mana nak buat..

1.Login ke Blogspot, clik design/ layout > Edit HTML > jangan lupa untuk clik pada Expand Widget Templates.


2. Lepas itu, sila cari code di bawah.. gunakan Ctrl F untuk memudahkan pencarian


<data:post.body/>

3. Then copy paste code INI,  di BAWAH code di atas ye..


<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>
4. Try PRIVIEW dan kalau menjadi SAVE!

Cuba la..kalau tak nak cuba tak paksa :) Just Sharing for caring...


79 Sila Komen "Tutorial 12 : Memasang butang LIKE untuk Facebook"

mybe ada banyak code data:post.body/..so kena try ke semua code yang sama...kalau xjadi yg pertama...try y kedua..or seterus..

berjya!!!..mekacih...selamt hari raya!!

thx kak fara :)
ni r 1st tutorial kak fara yg sy dpt uat :)

@cik mieza

yang len tak dapat buat ke dik? huhuhu :)

assalamualaikum kak Farah . akak , macam mana nak cari . saya dah try tekan ctrl F . tapi tetap x dapat . macam mane erk ?

tak der pon code tuu.
xder code lain ker slian tuu ?

napa tak boleh ? bila letak button like , entry kita tak ada langsung . needs help nk kembali ke asal . T____T

@atyn bambam

ok cari code yg kat atas tu..buang code widget yg saya suruh letak tu

kita dah buang but still xada entry kita . yang ada cuma tajuk and comments je . boleh tak kakak tlg tgk kan blog kita .

This comment has been removed by the author. - Hapus

@atyn bambam

kemungkinan template awk sudah rosak..so kena buat semula

@atyn bambam

kalau buat template designer..pilih balik macam mula2 ambil template..

Tak boleh pon buat . Macam mane nie -,- Brr !

salam farah xjumpa lah... perkataan tu... puas cari..

Benda ni memang affect dekat share button utk facebook , twittter ke kak ?

tidak effect apa2 sebab sy pernah buat..

kalau xjadi cr slowly code tu tapi still tak jumpa mybe this tutorial xsesuai dgn template

jd2 . thx ye kak farah . <3 it :))

kak....xjd....tlg2.... nk cr expand widget tu pown xjmpe...

Akak ! saya punya menjadi tapi kenapa dekat bawah post :( macam mana nak letak dekat atas sebab dekat bawah readers tak nampak, boleh tolong tak kak ?

Saya punya menjadi tapi, terletak dekat bawah post. hmm boleh tak nak letak atas biar nampak ? boleh tlg tak kak ?

Kalau nak letak dekat atas (badgeFB)boleh tak ? sebab saya punya dekat bawah post

Kak Farah . kalau code yang kena cari tu takde nak buat camna ?

kak farah , kalau code yang kena cari tu takde nak buat camna ? Huhu , selalu yang saya cari takde . harap boleh tolong eaa .

saya dah cari code yang kena cari kat html , tapi tak de . nak buat cam mna yer?

akak ~ x dapat pon cari . dah tekan Ctrl F tapi tetap x boleh pon . macam mane ni kak ?

awk, jadi lah..thanx bnyk2..saya follow awk yer..bley follow ape2 lg tutorial menarik lepas nie..thanx again..:)

akak tak jumpa pon edit html tu n Ctrl F tu lagi lah tak jumpa , cane ni . kak tolong lahhh ... plisss kak comel ..

salam...cik farah!!!!! tulun....help needed...saye nak buat button like tp dah cube banyak kali tak jadi lorh!! please help...

@♥Cik Nurfarah♥ kak , tak dapat buat lah . boleh tolong buatkan tak ?

thnks the tutorial .
tutorial yang berguna sgt .
syg kak farah ! :)

Jadi3... suke :) tq awak :)

Salam..... mis fara aq x fahm loe tolong ajar

Misfara aq x pandai low please tolong buat

@Its Maey

Terima kasih atas penerangan cik farah.Dah jadi sy buat.. :)

@♥Cik Nurfarah♥
syukran cik farah...moga beroleh rahmat dan bertambah ilmu utk kongsi2 bersama...:)<3

Terima ksi buat tutorial ini. Menjadilah...

ala akak .. x der pon expand widget templates .. saya pakai blogskin !

Assalammualaikum kak. kita tak faham lah yg 6ber 1 & 2 tuh. acane nak buat eh? tlg ajar kan, saya budak baru dlm blog-2 neh. so saya tak berapa nak reti sangat dlm mengedit blog neh.

kalau saya nak buat like button tu terus ade when i buat post entry kat blog macam mana ye? sebab everytime buat post mesti nak kena masukkan code tu..please help

kakaQ :) awesome sangat . thanks yea <3

thanx for da tutorial yer... menjadik.. hihi.. suke3...

kak fara xblh pun .. im new hre .. eppand widget tue pun xjmpa n xblh klik pun

yeayyy!! alhamdulillah.. berjaya... tq cik farah.. i lab u.. nnti i try yg lain2 plak k...

Wahhh!~ bagus lah akak nie. Saya yg bru nk wat blog nie boleh lah handle sikit sebab akak dah ajar apa yang saya nak. ---( >v<)/ You are the best.

salam cik farah..kat mana nak cari Expand Widget Tempate..x jumpa pun

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top