Saturday, November 13, 2010

Tutorial 7 : Membuat Button di Blog

Salam! Jom masuk kelas tutorial Miss Farah.
Hari ini mood begitu baik sekali membuat tutorial..
Hari ini nak ajar tutorial yang mudah lagio senang!
Anda tahu tak apa itu button pada blog?
Contoh macam ini..lihat ye 

Ok adik2, kakak2 dan abang2..jom saya ajarkan macam mana nak buat benda yang senang ini!! jomm!



Sila clik kalau nak tahu apa dia button untuk blog!

Cara2 nak buat amat2 la mudah seperti minum air!..

<a href="http://www.facebook.com/fara.idola" target="blank"><button>My Facebook</button></a>
Sila ubah link yang berwarna biru ke LINK anda.
Sila ubahtulisan merah ke tajuk button anda

Kemana nak letak button ini?

  1. Login ke Blogspot
  2. Klik Layout > Add a Gadget Javascript / HTML
  3. Copy kod di atas dan Pastekan kedalamnya.
  4. Save dan priview.
Mudahkan sayang?

17 comments:

  1. basic tuorial . .
    ok lah ni
    www.bit.ly/uneverstudy

    ReplyDelete
  2. wah farah nanti free2 sy pun nak buat. thanks 4 da info yer syg

    ReplyDelete
  3. k.farah..hurm...nk tny siket....cm ane nk buang button edit setiap gadget..??

    ReplyDelete
  4. k.farah.
    da try tpi simple sgat lha.nak yg luar biase .,
    bwad ehh !:))

    ReplyDelete
  5. Hey nice blog~~^^ visit our blog~ we sell 100% handmade stuffz like pouches, mobile charms, unique tags.. 좋은하루가되세요~ http://twinscraftlife.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Hye..farah..if nak wat button fb,twitter,tumblr cam u wat kat tepi tu camne ek ?tq ^^

    ReplyDelete
  7. @Ar Rumaisa

    ada di tutorial..float utk fb twitt tu try cr ada :)

    ReplyDelete
  8. hai Farah : saya nak buat Button yang macam farah tu, HOME, INFO dan sebagainya....macamana nak buat tu?...

    ReplyDelete
  9. Akk, layout tu ade dekat mane? -,-

    ReplyDelete
  10. assalam kak..
    nk tanye boleh??
    kalau boleh soalan nye ni..
    'Add a Gadget Javascript' tu apa??
    pastu link tu nk letakkan kat mane??

    ReplyDelete
  11. kak farah,,syer nk buat button yg tuturiol then tok about me,,bnyk lgy lah...xpy xboleh lah...lgy pon syer nk buat bwah header blog..mcm mner eh?teach me. .

    ReplyDelete
  12. kak...mcm mner eh..nk buat button tuturiol,tips-tips tu,,,about me...ajakn boleh x kak?sbab syer nk buat dibwah header...

    ReplyDelete
  13. @cty aisah

    http://bicarafarah.blogspot.com/2010/12/tutorial-19-membuat-tab-menu-cantik.html

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.