Saturday, November 13, 2010

Tutorial 8 : Membuat Menu Bar Link

Salam! Jom belajar buat Menu Bar Link..amat mudah semudah ABC!
Ni nak buat ini tahu tak apa benda menu bar link?
Tak tahu? Kalau tak tahu tak payah buat la sayang!
Ok2 kalau nak buat inilah menu bar link!

Menu bar link ini memudahkan pembaca untuk mencari entry2 yang utama..atau pun nak letak link facebook, twitter atau apa2..mudahla reader nak joinkan...

Ramuan yang perlu diletak!
  1. Login ke Blogspot
  2. Klik Layout > Add a Gadget Javascript / HTML
  3. Copy kod di bawah dan Pastekan kedalamnya.
 <p>
<div style="background-color: #F8B4BF;">


Home |

<a href="http://fara-hamster.blogspot.com/" title='blog hamster aku'>My Hamster</a> |
<a href="http://www.facebook.com/fara.idola" target" title='Add la My Facebook'>Facebook</a> |
<a href="http://bicarafarah.blogspot.com/search/label/resepi" title='jom memasak'>My Resepi</a> |
<a href="http://twitter.com/#!/fara_idola" target" title='Follow My Twitter'>My Twitter</a> |
<a href="http://www.tagged.com/missidola" target" title='Jom Tag'>Tagged</a> |


<br />

</div>
</p>
 Tapi sebelum itu tukar la benda2 ini sebelum SAVE..
#Yang berwarna hijau itu adalah kod warna untuk latar belakang..ubah la ikut kesesuaian blog anda
#Yang berwarna biru adalah LINK anda.
# warna kuning untuk title
# warna merah tajuk bila dihover
# yang dilight merupakan kod untuk satu menubar...boleh ditambah2..mengikut keperluan..

   4. then, SAVE dan VIEW....dragkan widget dibawah header ..tengok hasilnya..ting tong!

31 comments:

  1. mcm mne kalo dlm stu menu bar tuh nk wt mcm2 post??x rty la.. dh try wt ..jdy memg jdy tpy bilew nk post bnde len x taw nk wt cm ner..boly ajr ??

    ReplyDelete
  2. @ilai.sya

    mula2 kena buat label masa tulis entry..cth "love"...setiap entry yang berkaitan dengan "love" kena labelkan...lepas itu postingkan..bila buka entry click pada label "love" ambil link/url dia. masukkan dlm url. bila click kat "love" semua entry love akan keluar :)

    ReplyDelete
  3. @FarHANa TiramiSoo

    tukarkan code yang berwarna hijau dengan warna kesukaan. Kalau tak tahu macam mana nak ambil code warna sila ke Tutorial28

    http://bicarafarah.blogspot.com/2010/12/tutorial-28-mengambil-code-warna.html

    ReplyDelete
  4. assalam....nk tnye la...kalau nk buat ayat link cmne eh??contoh mcm dekat miss farah nye blog dktbawh skali ade ayt ni"Powered by Blogger"..yang ayat blogger 2 link..cmne nk buat camtu...

    ReplyDelete
  5. saya still x phm cra untuk nk masukkan post dlm menu bar link tuh..buat tu dah jadik..cuma nak masukkan post sja yg bermasalah.. :(

    ReplyDelete
  6. @syerrah

    cuma ambil link some entry then..linkkan kat kotak menu bar.. is done!

    ReplyDelete
  7. senang nk ikut..thanks ek...

    ReplyDelete
  8. sye still x phm nk link kn post dlm menu bar..leh jelaskn x??

    ReplyDelete
  9. sye still x phm cane nk link kn post dlm menu bar nie...tlog??

    ReplyDelete
  10. @♥Miss Farah♥

    salam...cane nk msok kn post dlm menu bar 2..tlog jelaskn dgn details ..x pham la...

    ReplyDelete
  11. Da jadik kak.. tapi kenape tak center pon? leyh xakak tgok kat blog sayer tu jd camner.. huhuhu.. thanks akak. =)

    ReplyDelete
  12. kak!!bgi dia dok tgh2 x bleh ker?

    ReplyDelete
  13. macam mane nak wat home..tutorial yang kat atas tu erkkk...
    thank you...

    ReplyDelete
  14. @ilai.sya

    cmne nk labelkn 2??xphm lorh..plez help mee..

    ReplyDelete
  15. nak tye, kalau just nak bulatkan mcm mana ye? bulatkan hujung je....maksudnya xnk nampak berkotak..nak nampak oval... macam tajuk entry tu ada tutorial die kan? boleh tak buatkan tutorialnya? thanks :)

    ReplyDelete
  16. mcm mne nk bg menu bar 2 nk diperbesarkan?

    ReplyDelete
  17. Umm akk mcm mne klo nk buat tutorial pastu nk letak kat menu bar tutorial??

    ReplyDelete
  18. @♥Miss Farah♥
    Stil ta paham nk buat tutorial pastu nk pos kat menu tutorial
    akk tlong bagi contoh^ ^

    ReplyDelete
  19. sis..macam mana ek nak buat menu bar title dia 'love'..nak buat link macam pulak ek..boleh ajar tak sis..sy buat main hentam je link dia..bila klik masuk web lain..pening ar.. :/

    ReplyDelete
  20. salam, kak,..macam mane nak letak post2 yg tertetntu ke dalam 1 menu bar ? mcam kalu kite buat menu bar Study. kite nak letak yang berkaitan dengan study je. .mcam mane ye ?

    ReplyDelete
  21. sis farah..thanx tutorial ini sangat2 membantu..asma dh kena buat lain design..sbb kawan2 comment blog berat sgt....ni nak buat simple2 je ni..hihihi..tq auw...

    ReplyDelete
  22. nak tanya..apa beza guna cara ni utk buat menu link dengan add pages??

    ReplyDelete
  23. Mantep Brooo

    http://sarangshare.blogspot.com/

    ReplyDelete
  24. Akak, terima kasih untuk tutorial ni. senang sangat nak faham!

    ReplyDelete
  25. Saya nak centerkan tab tu... macam mana nyer

    ReplyDelete
  26. @♥Miss Farah♥ Salam kak Farah.. saya tak faham ayat kak farah yg ni "bila buka entry click pada label "love" ambil link/url dia. (masukkan dlm url)" url yg mana pulak kak?

    ReplyDelete
  27. akak, blog akak memang berguna. cuma yang saya tak paham macam mana nak besarkan tulisan menu bar ni? kecil lah..

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.