Wednesday, July 6, 2011

Tutorial 57 : Membuat Double Underline

Assalamualikum dan ketemu lagi kita dalam slot tutorial bersama Puteri Nur Farah hahahaha..
Kali ini aku nak ajar korang untuk macam mana nak buat double underline yang cute miutkan lagi blog korang.
Korang masih tak fahamkan. Aku akan tunjuk gambar yang akan membuatkan korang faham.. Akukan cikgu tutorial yang baik hati :)


Selalunya korang kena tekan button U pada perkataan untuk di underline seperti di atas dan hasilnya :

Sebelum double underline


Hasilnya seperti biasa jekan..tapi jika korang try tutorial ini akan berubah menjadi seperti gambar di bawah jika korang mengunakan fungsi underline

Selepas fungsi double underline

Nampak lagi sweet dan comelkan..dan boleh menambah mood untuk berblog :)

1. Sign in Blogger > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates
2. Cari code ini, nak mudah tekan ctrl F je dan pastekan code di bawah dalam kotak find..

/* Header
3. Copy code di bawah dan pastekan di atas code yang korang cari tadi :

u {
text-decoration:underline;
border-bottom: 2px solid #EF2FA6;
padding: 0px;
}
4. Kalau nak tukar warna sila tukar code #EF2FA6. Code warna DI SINI
# Boleh tukar solid ke dotted atau dashed

5. Save je lepas tu..try buat underline ...dan menjadi ker double underline korang .

P/s : Komen jangan tak komen pastu like sekali ek!

6 comments:

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.