Sunday, July 10, 2011

Tutorial 61 : Marquee Codes

Assalamualaikum..
Aku nak bagi tutorial yang bakal menjulingkan mata korang bila mata korang pun animated tengok code marquee ni hehehe..
Code ini berfungsi sebagai word animated sama ada ke kiri, kanan, atas, bawah dan macam-macam. Korang boleh letak kat sidebar, entry dan kat mana-mana korang nak letak..

Okeh, aku bagi codenya, yang TEXT tu korang tukar dengan perkataan yang korang nak k..

 Right to Left Marquee
<marquee>TEXT</marquee>

Left to Right Marquee
<marquee direction="right">TEXT</marquee>

Alternate Marquee
<marquee behavior="alternate">TEXT</marquee>

Up Marquee
<marquee direction="up">TEXT</marquee>

Down Marquee
<marquee direction="down">TEXT</marquee>

Up/Down Alternate Marquee
<marquee direction="up" behavior="alternate">TEXT</marquee>

Zig Zagging Marquee
<marquee behavior="alternate" direction="up" width="80%"><marquee direction="right">TEXT</marquee></marquee>

Alternating Zig Zagging Marquee
<marquee behavior="alternate" direction="up" width="80%"><marquee direction="right" behavior="alternate">TEXT</marquee></marquee>

>>Highlight Text<<
<marquee behavior="alternate" width="10%">>></marquee>TEXT<marquee behavior="alternate" width="10%"><<</marquee>

>>Oppside Highlight Text <<
<marquee behavior="alternate" width="10%">>></marquee>TEXT<marquee behavior="alternate" width="10%"><<</marquee>

COLOUR TEXT
<font color="#FFFFFF"><marquee direction="left" style="background:#EF0B0B">TEXT</marquee></font>
* code #FFFFFF untuk font, #EF0B0B untuk background
* code warna SINI

BORDER WITH TEXT
<marquee style="border:#EF0B0B 2px SOLID">TEXT</marquee>
 *code #EF0B0B untuk border, 2px = tebal border, SOLID boleh tukar DOTTED atau DASHED

Hiding Marquee
<marquee behavior="alternate"><marquee width="150">TEXT</marquee></marquee>

Wave Marquee
Wave Marquee

<marquee behavior=alternate direction=up scrollamount=2 scrolldelay=65 height=80 style="Text-align;filter:wave(add=0,phase=1, freq=1,strength=15,color=.FFFFFF)"><center>TEXT1<br>TEXT2</center></marquee>
Uhh penat main coding.. Ok selamat mencuba! Nanti komen ye.. ok daaa..

6 comments:

  1. Kak faarah nak tukar speed cam maner??

    ReplyDelete
  2. @Alif PiJi

    tak boleh tukar speed la adik..dh mcm itu je

    ReplyDelete
  3. kak, nie nk letak kat ne ? mcm mne nk ltk ? x payah add a gadget eh ?

    ReplyDelete
  4. marquee codes 2 pe kak?? kita x berapa paham

    ReplyDelete
  5. kak, mcm mana nak buat hiding marquee kat menu bar. ada tutorial itu tak ? huhu =D

    ReplyDelete
  6. info berguna...thank u so much..semoga murah rezeki

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.