Sunday, July 17, 2011

Tutorial 64 : Scroll Box untuk Blog List

Assalamualaikum semua..
Dikesempatan ini nak buat tutorial untuk korang..akmalkumlah tengah free nanti bila dah jadi student maybe busy dan kena fokus 100% pada study.. ( semangat ni )

Aku nak ajar korang macam mana nak buat scroll box untuk blog list supaya nampak lagi kemas dan tersusun blog korang. Contohnya macam di belog hamster aku ni :



Mesti korang rasa nak buat kan..
Sebelum korang buat tutorial ini pastikan korang dan letakkan widget untuk bloglist. Kalau korang masih baru sila tengok tutorial CARA MEMBUAT BLOG LIST.

1. Sign in Blogspot > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates
2. Then, korang kena cari tajuk blog list korang (bergantung pada tajuk blog list masing-masing ), contoh untuk tutorial ini adalah:

My Blog List
3. Kalau dah jumpa tajuk blog list korang, korang akan jumpa code di bawah berhampiran tajuk blog list korang.

<div class='widget-content'>
sebab aku ni baik hati :) aku bagi contoh gambar untuk korang lebih faham..


Bila korang dah jumpa code :


<div class='widget-content'>

seperti gambar di atas, korang replace/tukarkan dengan code di bawah :


<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'>

4. Sekarang dah siap!..so preview, kalau menjadi silalah SAVE

p/s : Ada tutorial lagi dalam draft kena print screen bagai sebelum publish! Komenlah kalau tak faham..

30 comments:

  1. okeh dah masukkan dlm sempoi! :)

    ReplyDelete
  2. @Mia Mandy

    buat betul2..try again sebab ini memang code dia..maybe tersalah coding atau wrong title??

    ReplyDelete
  3. thanks...tengah mencantikkan blog huhuhu,,T.T

    ReplyDelete
  4. terima kasih ...wee..cuba yang terbaik...

    ReplyDelete
  5. thanks cik farah. selama ni cikpija buat tak penah jadi. ikut tutor cik farah terus jadi. ^_^

    ReplyDelete
  6. terimakasih kak farah bagi tunjuk ajar mcm mane nk cntik kn blog C:

    ReplyDelete
  7. cik farah , bole tanye ta ? mcm mne nk buad blog list ? tapi , nk die punye scroll box jee . mcm mne ? ad ta dkt dalam tuto cik farah nie . ? klu ad , tunjukkamn yang mane ?

    ReplyDelete
  8. Kak, thanks for the tuto okay! By the way, boleh tak kalau kita nak tambahkan border sekeliling scrollbox tu?

    ReplyDelete
  9. thanks cik nurfarah...

    berjaya akhirnya makneng buat...sgt hepi!!!

    ReplyDelete
  10. kak farah, kite guna simple templete..
    so mcm mana nk buat blog list scroll??
    sbb guna tutor akak ni x jd la..

    ReplyDelete
  11. Terima kasih daun keladi, lain kali saya datang lagi ! hehehe :D thx a lot kak farah !

    ReplyDelete
  12. @♥Cik Nurfarah♥

    farah ..kalau template blogger saya bukan ori BLOGGER memang susah nak expand widget ke??asyik tak jadi jer..rasa macam dah betul dah buat

    ReplyDelete
  13. thanks kak farah..alhamdulillah jadi :D

    ReplyDelete
  14. salam farah akak dah try buat tapi tak jadi pun...

    ReplyDelete
  15. http://madey09.blogspot.com/ salam done follw blog anda..follow me back..
    terima kasih sediakan banyak panduan blog ya

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.