Tutorial 71 : Double Dashed bila diHover

Tutorial time!
Sorrylah korang, aku dah lama tak update tutorial secara serius!
Kali ni tutorial di minta dari :


Ok, korang rasa confius? meh sini aku tunjukkan..

click gambar untuk lebih membesar.

Contohnya, kalau korang hover/sentuh any link dia akan keluar double line dashed.
Ok, jom kita belajar sama-sama cara nak buat :

1. Sign in Blogger > Design > Edit HTML
2. Cari code ini, nak mudah tekan ctrl F je dan pastekan code di bawah dalam kotak find..

a:hover
3. Bila korang dah jumpa dia, korang cuma copy code di bawah dan paste di bawah code yang korang cari tadi.

border-top: 2px dashed #000000;
border-bottom: 2px dashed #000000;
4. Kalau nak tukar warna line dashed tu, korang tukar je code #000000 dengan code DI SINI

5. Preview dan sentuh mana-mana link..kalau menjadi SAVE jer.

Senangkan..so rajin-rajinlah mengodek blog, kalau blog korang huru hara aku tak jamin yer hehehe.. :)
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
23 Comments for "Tutorial 71 : Double Dashed bila diHover"

tq banyak2 sis... akhirnya dh dpt jgk tuto nie,sekian lame mencari hehe...
syg sis :)

sis ad masa follow blog pyqa yepp hehe :)

slm perkenalan dan slm ramadhan!tq ye sis dah apply tutorial ni kat blog kite tqvm ^-*

sis nak tanye...maap klau sye menyemak kat sini or menyusahkan sis. .nak tany cmne nak buat yg mcm sis tu
contoh:Tutorial 1 : Timbang Berat Blog.
bila klik kuar ke page lain? cmne nak buat harap sis tlong sbb sye dh lme kempunan tuto tu. .:(

sis nape eak saye takde code a.hover tuh ?? huhu

@! ❤ PINKaholicx ❤ !

mybe template adik tak sesuai boleh try tutorial lain

thank you for the tuto. lama dah cari ;)

sis,sy cri kod 2 kn,ada 6 la..sy try paste kod yg sis bg 2 dkt a:hover {
text-decoration: underline;
color: $(link.hover.color);

sy paste dkt bwh hover 2 la..tp dy kuaq error lepaih preview ..cm ne ekk ?

yg 2 yg first lah.. dkt a:hover 2 ada bnda nyh--> { ..nk uat cm mna?? dh ltk kod akak bg 2 dkt a:hover { dh ..tdi dia tulis error jgkk
:(

amek kode yg akak bg 2 dan paste dkt bwh kod a:hover { nieh ekk soory byk tnyaa.

tk jdi...dy tulis error ..pa tk tw

ta menjadi pungg . hukhuk . mau nangis nie :'(

hey kak :)
thanks for the tuto , jadi lha .
do follow mine .

knp tak jady ???dah bnyk kali sy buat ..hummhh .. :(

Trima kasih bnyak kak...
punyaku sudah jadi...
huh... akhirnya...
thx

hye sis ! mcm mne nk hlgkan kotak html ? dah lme cri tpi x jpe pm . arap sis bley tlg .

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top