Tuesday, November 8, 2011

Tutorial 124 : Buang Ruang Kosong di bawah Komen.

Assalamualaikum,

Ruang terbiar di blog sangat tak sweet dan tidak mampan hahaha. Mesti korang nak blog nampak smooth dan comelkan? so jom kita cuba tutorial ini, cara-cara buang ruang kosong di bawah kotak komen. Jom lihat gambar untuk pemahaman anda.

Gambar sebelum :



Gambar Selepas :


Ruang kosong yang besar sudah hilang seperti iklan kuruskan badan pula. hahaha :)

Nak lestarikan blog anda? Jom cuba tutorial ini.
*mentang-mentanglah aku budak sains pembangunan :)

Langkah-langkahnya adalah :

1. Sign in blogger > Design > Edit HTML > Expand Widget Templates

2. Cari code ini, nak mudah tekan Ctrl F, masukkan code dalam kotak find dan enter!

<a expr:href='data:post.commentFormIframeSrc' id='comment-editor-src'/>
3. Korang akan jumpa code yang macam ni :

<a expr:href='data:post.commentFormIframeSrc' id='comment-editor-src'/>
      <iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize blogger-comment-from-post' frameborder='0' height='410' id='comment-editor' name='comment-editor' src='' style='display: none' width='100%'/>
    <b:else/>
      <h4 id='comment-post-message'><data:postCommentMsg/></h4>
      <p><data:blogCommentMessage/></p>
      <data:blogTeamBlogMessage/>
      <a expr:href='data:post.commentFormIframeSrc' id='comment-editor-src'/>
      <iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize blogger-comment-from-post' frameborder='0' height='410' id='comment-editor' name='comment-editor' src='' width='100%'/>
    </b:if>
Mari tengok gambar kalau tak faham lagi :

click gambar kalau tak nampak.
4. Bila korang dah cari code di atas ( step nombor 2 ) kemungkinan code di bawahnya, seperti gambar di atas berlainan mengikut jenis-jenis template tapi korang cuma ubah height 410 kepada height 250 sahaja untuk mengurangkan ruang kosong di bawah komen. Contohnya macam ini :

<a expr:href='data:post.commentFormIframeSrc' id='comment-editor-src'/>
      <iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize blogger-comment-from-post' frameborder='0' height='250' id='comment-editor' name='comment-editor' src='' style='display: none' width='100%'/>
    <b:else/>
      <h4 id='comment-post-message'><data:postCommentMsg/></h4>
      <p><data:blogCommentMessage/></p>
      <data:blogTeamBlogMessage/>
      <a expr:href='data:post.commentFormIframeSrc' id='comment-editor-src'/>
      <iframe allowtransparency='true' class='blogger-iframe-colorize blogger-comment-from-post' frameborder='0' height='250' id='comment-editor' name='comment-editor' src='' width='100%'/>
    </b:if>
5. Height 250 adalah paling ideal sekali, kalau nak lebih atau kurang, ubahlah ikut citarasa korang.

6. Kalau dah puas hati sila PREVIEW, kalau tak ada sebarang masalah. SAVE je.

#Penat buat tutorial ni, takkan diam je. ce kome komen sikit.

12 comments:

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.