Tutorial 145: Cara Posting Entry/ New Posting


Assalammualaikum w.b.t, 
Hari ni cik farah nak ajar khas untuk blogger yang baru berjinak-jinak dengan blog. 
Kalau yang sudah terror tu sila main jauh-jauh yer..😛



Tutorial kali ini, cara untuk posting entry. Kalau yang pertama kali nak buat entry mesti rasa kekok..nak buat macam mana yer?? Dah la dengan new look blogger yang tak syok tu. 😡

1.  Sila click laman web ini ===>  https://www.blogger.com


2. Click SIGN IN untuk masuk ke laman web blogger

3. Masukkan email…..tekan NEXT dan masukkan PASSWORD seterusnya click SIGN IN.


4. Click bahagian POST seperti gambar di atas dan click NEW POST.

Ckick untuk pertumbuhbesaran
5.  Rujuk gambar di atas.

- Tulis tajuk posting korang
- Entry-posting korang
- Labels (label sangat penting agar posting/entry korang lebih tersusun dan sistematik) contoh: blog tutorial, so bila orang click labels blog tutorial semua entry/posting yang berkaitan dengan blog tutorials akan keluar jadi reader senang nak baca entry/posting korang.

6. Lepas siap semua tu bolehlah PUBLISH yerrr…

Selamat mencuba! Happy blogging.
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
1 Comments for "Tutorial 145: Cara Posting Entry/ New Posting"

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top