Wednesday, December 15, 2010

Tutorial 26 : Meletakkan Divider di setiap post entry

Salam..
hari ini i nak ajar cara-cara nak buat divider pada setiap post entry...
Sesuai untuk sesiapa yang ingin mencantikkan lagi blog..agar nampak lagi comel..
Jangan sarat sangat blog adik oi..hehehe..

Tanpa membuang masa mari i ajar tutorial ini..jom..jom..jom......






Ini adalah contoh divider...nak lain?belambak sangat..

Apa perlu dibuat? Ikuti langkah ini satu persatu ye..tak menjadi u tanggung sendiri..ayooo

1.Login ke Blogspot, clik design/ layout > Edit HTML > jangan lupa untuk tick pada Expand Widget Templates.





2. Untuk langkah keselamatan sila download full templete ye..mana tahu kot tersalah langkah pula..boleh back up semula.

3. Cari code ini..Guna Ctrl F untuk memudahkan mata anda..

.post {
margin: 0 0 1.5em;
padding-bottom: 1.5em;
}
4. Kalau dah jumpa sila REPLACE dengan code di bawah, lain templete lain jenis so ambil bahagian .post { sampai }



.post {
background: url(url divider anda);
background-repeat: no-repeat;
background-position: bottom center;
margin:.5em 0 1.5em;
padding-bottom:5.5em;
}
5. Sila letakkan url anda di url divider anda.

Tak tahu nak cari kat mana divider yang cun melecun sila ke SINI 
pilih sampai pening!!



Masih tak tahu nak ambil URL sila belajar di SINI ye.. Masih tak tahu lagi? Rajin-rajin bertanya kalau tak nak sesat dalam hutan :) hehehe...



6. Lepas dah letak URL sila PREVIEW dulu..then dah puas hati dan menjadi SAVE je..




Selamat mencuba ye..sila komen dah cuba.

56 comments:

  1. @Zana :)

    guna templete apa?
    selalunya templete yang memang dari blogger yang akan boleh buat..

    ReplyDelete
  2. @Zana :)

    selalunya basic punya templete boleh yg zana punya maybe tak boleh..blog zana pun dah cantik dah :)

    ReplyDelete
  3. kalo nak wat kat sidebar cmne ek???

    ReplyDelete
  4. saya cuba tak boleh la..saya guna templates drpd blogger..masih tak boleh

    even bile sya cari '.post {' tak jumpa pun

    ReplyDelete
  5. saya dah tuka templates minima...tpi ble paste msih xbole pn

    ReplyDelete
  6. oke2..dah bole...thanks..tpi nk buat button reply xbole pn..:(

    ReplyDelete
  7. @Indra Amirrul

    tahniah..knp lak xbole? cba lagi..nnt inform balik :)

    ReplyDelete
  8. nape xdapat ek?? kak,yang garis putus2 kat blog saye tu camne nk buang?

    ReplyDelete
  9. @GeminiGurlz

    kotak dividernya...ssh sikit kalau akak nak terangkan...dia kena byk main coding..

    ReplyDelete
  10. guna template blogger.tapi code .post { pon tak jumpe :(

    ReplyDelete
  11. @Syazwana

    selalunya kalau guna templete designer memang lain coding daripada templete dan denim

    ReplyDelete
  12. muahhhhhxxxx

    love ya 4 makin dis tutorial...^^

    ReplyDelete
  13. knp xjmpe :( sedih nye.. :(
    nk bwt.. :( qiela gne template blogger la..
    boleh xajar cam ne nk bwt sampai berjaya? =='

    ReplyDelete
  14. kalu template designer..? cmne lak coding nye ye?

    ReplyDelete
  15. suka benda nie.. nk buat... tapi npe x boleh.. dh cri x jumpa pown..==''

    ReplyDelete
  16. eh? xder lah templete tuh.. mcm mner na buad?

    ReplyDelete
  17. @♥Miss Farah♥

    x dpt lah mmg dh template dr blogger. x pnh tukar or ada lg alternatif len?

    ReplyDelete
  18. @Tasya Dayana

    gunalah minima atau denim..kalau guna template designer jns window pun buleh buat

    ReplyDelete
  19. .post { , tak jumpa lah, ada lagi tak kod lain selain dari kod tuu...??

    ReplyDelete
  20. X DER PUN..
    akak kalo gune templete designer boley x??

    ReplyDelete
  21. Sis. i dah try this, tapi still cant get it. why is that ? and wud you mind to teach me, how to add background kat blogpost & sidebar ? thank you.

    ReplyDelete
  22. erm..yg sticker free tu camner eh nk buat??kak farah,please ajar semua yang kak farah tak ajar lagi.. terutama sekali ajar yang kat bawah sekali tu..cantik!!

    ReplyDelete
  23. @eFFa aZiZ

    sorrylah dik, akak buka full time mgajar buat tutorial. akak ada life akak. kalau free je akak ajar.
    jgn salah fham plak

    ReplyDelete
  24. kak, tumpang tanye, mcm mner kak buat header yg siap dengan name and url blog tu?

    ReplyDelete
  25. akak, dah jd lah ,, tengs ye kak .. :))

    ReplyDelete
  26. @Zana :)

    yunk..dah guna template blogger.tapi code .post { pon tak jumpe :(

    ReplyDelete
  27. kak klu nk ltak ribbon ats header blog mcm mne ... bleh bgtaw adek x ... pkai washed denim leh letak x

    ReplyDelete
  28. Blogger yang baru takde tick expand ea "?

    ReplyDelete
  29. kak. tak dapat lah nak cari code tu. plus, tick expand widget pun takde. puas dah cari tak jumpa. huhu. kawan pun dah tolong. susah nak siapkan blog coz kbykan kena pakai code tu sume kan. huhu. macam mna nie? :'(

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum...saya pon x jmpe la code tu...emmm tak jadi :'(

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.