Tutorial 26 : Meletakkan Divider di setiap post entry

Salam..
hari ini i nak ajar cara-cara nak buat divider pada setiap post entry...
Sesuai untuk sesiapa yang ingin mencantikkan lagi blog..agar nampak lagi comel..
Jangan sarat sangat blog adik oi..hehehe..

Tanpa membuang masa mari i ajar tutorial ini..jom..jom..jom......






Ini adalah contoh divider...nak lain?belambak sangat..

Apa perlu dibuat? Ikuti langkah ini satu persatu ye..tak menjadi u tanggung sendiri..ayooo

1.Login ke Blogspot, clik design/ layout > Edit HTML > jangan lupa untuk tick pada Expand Widget Templates.





2. Untuk langkah keselamatan sila download full templete ye..mana tahu kot tersalah langkah pula..boleh back up semula.

3. Cari code ini..Guna Ctrl F untuk memudahkan mata anda..

.post {
margin: 0 0 1.5em;
padding-bottom: 1.5em;
}
4. Kalau dah jumpa sila REPLACE dengan code di bawah, lain templete lain jenis so ambil bahagian .post { sampai }



.post {
background: url(url divider anda);
background-repeat: no-repeat;
background-position: bottom center;
margin:.5em 0 1.5em;
padding-bottom:5.5em;
}
5. Sila letakkan url anda di url divider anda.

Tak tahu nak cari kat mana divider yang cun melecun sila ke SINI 
pilih sampai pening!!



Masih tak tahu nak ambil URL sila belajar di SINI ye.. Masih tak tahu lagi? Rajin-rajin bertanya kalau tak nak sesat dalam hutan :) hehehe...



6. Lepas dah letak URL sila PREVIEW dulu..then dah puas hati dan menjadi SAVE je..




Selamat mencuba ye..sila komen dah cuba.
56 Sila Komen "Tutorial 26 : Meletakkan Divider di setiap post entry"

@Zana :)

guna templete apa?
selalunya templete yang memang dari blogger yang akan boleh buat..

@Zana :)

selalunya basic punya templete boleh yg zana punya maybe tak boleh..blog zana pun dah cantik dah :)

kalo nak wat kat sidebar cmne ek???

saya cuba tak boleh la..saya guna templates drpd blogger..masih tak boleh

even bile sya cari '.post {' tak jumpa pun

saya dah tuka templates minima...tpi ble paste msih xbole pn

oke2..dah bole...thanks..tpi nk buat button reply xbole pn..:(

@Indra Amirrul

tahniah..knp lak xbole? cba lagi..nnt inform balik :)

nape xdapat ek?? kak,yang garis putus2 kat blog saye tu camne nk buang?

@GeminiGurlz

kotak dividernya...ssh sikit kalau akak nak terangkan...dia kena byk main coding..

guna template blogger.tapi code .post { pon tak jumpe :(

@Syazwana

selalunya kalau guna templete designer memang lain coding daripada templete dan denim

muahhhhhxxxx

love ya 4 makin dis tutorial...^^

knp xjmpe :( sedih nye.. :(
nk bwt.. :( qiela gne template blogger la..
boleh xajar cam ne nk bwt sampai berjaya? =='

kalu template designer..? cmne lak coding nye ye?

suka benda nie.. nk buat... tapi npe x boleh.. dh cri x jumpa pown..==''

eh? xder lah templete tuh.. mcm mner na buad?

@♥Miss Farah♥

x dpt lah mmg dh template dr blogger. x pnh tukar or ada lg alternatif len?

@Tasya Dayana

gunalah minima atau denim..kalau guna template designer jns window pun buleh buat

.post { , tak jumpa lah, ada lagi tak kod lain selain dari kod tuu...??

X DER PUN..
akak kalo gune templete designer boley x??

Sis. i dah try this, tapi still cant get it. why is that ? and wud you mind to teach me, how to add background kat blogpost & sidebar ? thank you.

erm..yg sticker free tu camner eh nk buat??kak farah,please ajar semua yang kak farah tak ajar lagi.. terutama sekali ajar yang kat bawah sekali tu..cantik!!

@eFFa aZiZ

sorrylah dik, akak buka full time mgajar buat tutorial. akak ada life akak. kalau free je akak ajar.
jgn salah fham plak

kak, tumpang tanye, mcm mner kak buat header yg siap dengan name and url blog tu?

akak, dah jd lah ,, tengs ye kak .. :))

@Zana :)

yunk..dah guna template blogger.tapi code .post { pon tak jumpe :(

kak klu nk ltak ribbon ats header blog mcm mne ... bleh bgtaw adek x ... pkai washed denim leh letak x

Blogger yang baru takde tick expand ea "?

kak. tak dapat lah nak cari code tu. plus, tick expand widget pun takde. puas dah cari tak jumpa. huhu. kawan pun dah tolong. susah nak siapkan blog coz kbykan kena pakai code tu sume kan. huhu. macam mna nie? :'(

Assalamualaikum...saya pon x jmpe la code tu...emmm tak jadi :'(

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top