Monday, December 20, 2010

Tutorial 27 : Membuat Favicon Sendiri

Salam..
Rindu nak menulis tutorial..so hari ini nak ajar yang simple je..
tak mau yang susah2 hehehe...

Tutorial hari ini adalah cara-cara membuat favicon sendiri..
Kalau u all bosan boleh la tukar yang sedia ada dengan icon kesukaan u all kan..
Apa itu favicon?
Jom skodeng apa dia..

yang i bulatkan itu ialah favicon
Cara-cara nak buat macam ini.

1.Login ke Blogspot, clik design/ layout > Edit HTML 

2. Cari code ini, nak mudah tekan Ctrl F
<b:skin><![CDATA[/*
3. Dah jumpa code tadi sila COPY dan PASTE code ini DI ATAS code tadi.

<link href='URL image icon anda' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>
4. Then, gantikan  URL image icon anda dengan icon kegemaran anda ye..

5. Preview dan kalau menjadi sila SAVE.. Gambar mesti format GIF, PNG atau JPEG


Tak tahu nak cari icon cantik-cantik? jom pilih kat SINI


Masih tak tahu nak ambil URL gambar jom belajar di SINI

Kalau u all nak tepek muka sendiri or icon sendiri pun tak pe..tapi biar saiz standard icon ye..

Selamat Mencuba !!


48 comments:

  1. wow tips yg menarik, patut dicoba, okey saya coba :)

    ReplyDelete
  2. tq... tp kan knp sy x ley ubah sy nye html ye?? bile sy dah edit, die x ley nak save template lak... tlg bantu...

    ReplyDelete
  3. sye pn xleh save,,ad error cm 2,,nk wt mcm mne ea?

    ReplyDelete
  4. npa xbule wt , dia kuar error . huhu .

    ReplyDelete
  5. My answer :

    Kalau tak menjadi save..mesti coding icon anda ada wrong atau ada yang tertinggal..sebb tu dia error..sebelum letak link picture tengok bebetul..sama ada dh lgkap or tak..boleh pergi ke tutorial..mengambil url glitter grapic

    ReplyDelete
  6. hehe . bule wt daa . thanx miss farah :)

    ReplyDelete
  7. napa x jdy..dah takat 10 kali dah tp pyh lah aka..tlg ajar jap..

    ReplyDelete
  8. jdik lgi..hehehe..thnk u 4 the tuto..

    ReplyDelete
  9. dah buat tapi x jadi...yg cari kod tu camne ek ...dye kluar bnda kat awah tu lpas tu tepi tu dye tulis find..bleyh tlong ajarkan x ???

    ReplyDelete
  10. tq sis.. tpi xjadi la.. kosong je..xder gmbar pon

    ReplyDelete
  11. @pyqa

    try buat lagi? pastikan code icon betul then icon kena saiz kecil..

    ReplyDelete
  12. tq , but asl xkuar pon icon nye ?? da save da ..
    Y_Y

    ReplyDelete
  13. salam , cmne nk search favicon kt glitter tu? sye search favicon , ad 1 je ,. :/

    ReplyDelete
  14. Hye kak!...tutorial akak ni bagus sngt..ianya telah bnyk mencamtikkan blog sye!..tapi kan kak..dkat blog sye..atas sekali..tempat untuk new post dgn design tu dh hilang..skang dia tulis..benda apadiantah..tolong sye ye kak!..i need u're help!..

    ReplyDelete
  15. tutorial membina,n saya try n dh jadi..tima kasih..=)

    ReplyDelete
  16. Thankyou kak Farah . mula mula tak jadi . lepastu baca comment dari bloggers lain dan cuba lagi sekali baru menjadi . comel sangat . terima kasih banyak banyak :)

    ReplyDelete
  17. Akak Farah . tak jadi la .saya dah amik url : http://www.glitter-graphics.com/graphics/410387 pastu saya dah buang yang warna merah and replace it . tapi nothing happened la kak . any solution ?

    ReplyDelete
  18. cik nurfarah,,
    tips ni menarik..saya sedang cuba tapi kenapa tak dapat ea??ermmm...

    ReplyDelete
  19. kak fara kenape kite punye favicon x bley ye...

    ReplyDelete
  20. Salam Farah..Dah try banyak kali tapi tak menjadi..Anyway,thanks ye untuk tutorial Farah..Sangat membantu..Rajin followlah blog saya ye..Tqvm..=)

    ReplyDelete
  21. Menjadi, thank you cik farah :)

    ReplyDelete
  22. kak farah,, time kaseh sesangatt. excited lpas banyak kali buat xjadi,, last2 jadikk . :))

    ReplyDelete
  23. udah bisa. padahal mulanya ndak bs sebab salah code

    ReplyDelete
  24. salam.. hai :)
    camne ek nk buat dashbord kt side ats blah kanan tu? pelik la xde pnn

    ReplyDelete
  25. Kenape tak ade pon Code <![CDATA[/* ni at HTML saye ?

    ReplyDelete
  26. Nape takde code <![CDATA[/* ni kat HTML SYE ?

    ReplyDelete
  27. Hi, i nak tnye, size ada main peranan x? law gmbr sye ialah size 48px? ke sye kne cri lagi kecik?

    thanks. :)

    http://justmeandeu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. sy x faham utk layout n edit html..kat mana ya??

    ReplyDelete
  29. Asslamualaikum Cik Nurfarah. Sangat membantu sungguh info di sini. Menarik ye blog awak..Nice to meet you. Actually nama kita hampir sama. Nurfarah Hanan- Nurfarah Harryna. Feel free to visit my blog. See u again!

    ReplyDelete
  30. assalam sis, knp favicon pd blog sy tak boleh nak tukar ? sy dah try bnyk cara tetap tak berubah. harap sis bole tolong sy

    ReplyDelete
  31. @♥Miss Farah♥ assalam kak farah,, knape sye cri yg <![CDATA[/* tu takboleh yerp ??

    ReplyDelete
  32. Xdpt nuat...hukhukhuk..btw kak Sal try lg nti

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.