Monday, December 20, 2010

Tutorial 27 : Membuat Favicon Sendiri

Salam..
Rindu nak menulis tutorial..so hari ini nak ajar yang simple je..
tak mau yang susah2 hehehe...

Tutorial hari ini adalah cara-cara membuat favicon sendiri..
Kalau u all bosan boleh la tukar yang sedia ada dengan icon kesukaan u all kan..
Apa itu favicon?
Jom skodeng apa dia..

yang i bulatkan itu ialah favicon
Cara-cara nak buat macam ini.

1.Login ke Blogspot, clik design/ layout > Edit HTML 

2. Cari code ini, nak mudah tekan Ctrl F
<b:skin><![CDATA[/*
3. Dah jumpa code tadi sila COPY dan PASTE code ini DI ATAS code tadi.

<link href='URL image icon anda' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>
4. Then, gantikan  URL image icon anda dengan icon kegemaran anda ye..

5. Preview dan kalau menjadi sila SAVE.. Gambar mesti format GIF, PNG atau JPEG


Tak tahu nak cari icon cantik-cantik? jom pilih kat SINI


Masih tak tahu nak ambil URL gambar jom belajar di SINI

Kalau u all nak tepek muka sendiri or icon sendiri pun tak pe..tapi biar saiz standard icon ye..

Selamat Mencuba !!



Kalau suka LIKE sahaja, Jangan lupa komen. TQ.

43 88 Orang doakan Farah dapat 4 flat:

Mbah Dukun Bagong said...

wow tips yg menarik, patut dicoba, okey saya coba :)

♥Miss Farah♥ said...

@Mbah Dukun Bagong

Selamat mencuba!! try the best..

Nur Jannah Mohed said...

tq kak farah!

♥Miss Farah♥ said...

@Nur Jannah Mohed

welcome :))

cik mieza said...

tq kak fara.. comel la .. :)

aziru chikot said...

tq... tp kan knp sy x ley ubah sy nye html ye?? bile sy dah edit, die x ley nak save template lak... tlg bantu...

ByHah (^_^) said...

sye pn xleh save,,ad error cm 2,,nk wt mcm mne ea?

OLivE :) said...

npa xbule wt , dia kuar error . huhu .

♥Miss Farah♥ said...

My answer :

Kalau tak menjadi save..mesti coding icon anda ada wrong atau ada yang tertinggal..sebb tu dia error..sebelum letak link picture tengok bebetul..sama ada dh lgkap or tak..boleh pergi ke tutorial..mengambil url glitter grapic

.aqilahsalim. said...

hehe . bule wt daa . thanx miss farah :)

Izyan Yan Cinnamon said...

napa x jdy..dah takat 10 kali dah tp pyh lah aka..tlg ajar jap..

Izyan Yan Cinnamon said...

x jd pon

Cik Pieja said...

jdik lgi..hehehe..thnk u 4 the tuto..

Anonymous said...

dah buat tapi x jadi...yg cari kod tu camne ek ...dye kluar bnda kat awah tu lpas tu tepi tu dye tulis find..bleyh tlong ajarkan x ???

winna shinta said...

thanks farah! :)

pyqa said...

tq sis.. tpi xjadi la.. kosong je..xder gmbar pon

♥Cik Nurfarah♥ said...

@pyqa

try buat lagi? pastikan code icon betul then icon kena saiz kecil..

fafa said...

thanks ya...

Sery Suryani said...

yeay2..menjadi..=)

Si Semut said...

tq , but asl xkuar pon icon nye ?? da save da ..
Y_Y

Assyieqin. said...

tak jadi lah akq .@♥Miss Farah♥

HelloHello said...

salam , cmne nk search favicon kt glitter tu? sye search favicon , ad 1 je ,. :/

ecahonly said...

knape x bleh ?

I love Nerds xoxo said...

Hye kak!...tutorial akak ni bagus sngt..ianya telah bnyk mencamtikkan blog sye!..tapi kan kak..dkat blog sye..atas sekali..tempat untuk new post dgn design tu dh hilang..skang dia tulis..benda apadiantah..tolong sye ye kak!..i need u're help!..

mimosa said...

tutorial membina,n saya try n dh jadi..tima kasih..=)

Rinyy said...

Thankyou kak Farah . mula mula tak jadi . lepastu baca comment dari bloggers lain dan cuba lagi sekali baru menjadi . comel sangat . terima kasih banyak banyak :)

FaraBerry said...

Akak Farah . tak jadi la .saya dah amik url : http://www.glitter-graphics.com/graphics/410387 pastu saya dah buang yang warna merah and replace it . tapi nothing happened la kak . any solution ?

Misz Kiey said...

@♥Miss Farah♥


thanks dh jadi.. cute sgt.. tq...

AR Afiefa said...

cik nurfarah,,
tips ni menarik..saya sedang cuba tapi kenapa tak dapat ea??ermmm...

cik berry said...

kak fara kenape kite punye favicon x bley ye...

A.i.s.h.u.k.r.I said...

Salam Farah..Dah try banyak kali tapi tak menjadi..Anyway,thanks ye untuk tutorial Farah..Sangat membantu..Rajin followlah blog saya ye..Tqvm..=)

fifie said...

Menjadi, thank you cik farah :)

ziehah_luffy said...

time kasih yaa

annazna rahmah said...

kak farah,, time kaseh sesangatt. excited lpas banyak kali buat xjadi,, last2 jadikk . :))

# PriNceSs mAi # said...

sis.. thanks =) d suda

# PriNceSs mAi # said...

thanks..nice

LulukGBF said...

udah bisa. padahal mulanya ndak bs sebab salah code

Hatiku Semerah Ladybird said...

salam.. hai :)
camne ek nk buat dashbord kt side ats blah kanan tu? pelik la xde pnn

pesonaindah hantaran said...

Terima Kaseh Cik Farah

ROSSLI MD ISA said...

ni pn search xjumpa.. npe eh?

ieya said...

Kenape tak ade pon Code <![CDATA[/* ni at HTML saye ?

ieya said...

Nape takde code <![CDATA[/* ni kat HTML SYE ?

Eunice GM said...

Hi, i nak tnye, size ada main peranan x? law gmbr sye ialah size 48px? ke sye kne cri lagi kecik?

thanks. :)

http://justmeandeu.blogspot.com/

 
This Blog is Protected. Copyright 2011 © Design By Cik Nurfarah