Wednesday, December 22, 2010

Tutorial 30 : Note di Bawah Setiap Post / Entry

Salam
Yes!! dah 30 blog tutorial I..
Teruskan berusaha untuk berbakti kepada masyarakat ye Miss Farah! chayokk..
Hari ini nak ajar cara untuk meletakkan note di bawah setiap post atau entry anda.

1. Sign in Blogger > Design > Edit html > Tick Expand Widgets.
2. Cari code ini, untuk lagi mudah tekan Ctrl F sahaja..

<data:post.body/>
3. Kalau dah jumpa code itu, sila copy code di bawah dan paste DI BAWAH code yang dicari tadi.

<hr/><center>
<b>NOTE ANDA</b>
</center><hr/>
4. Gantikan NOTE ANDA dengan ayat sendiri..
5. Preview dan SAVE kalau manjadi..

Dah test tutorial ini jangan lupa komen ye...TATA

32 comments:

  1. ala..macam mane nak letak bunga yang awk buat setiap entry tu..??

    tak suke gf anda…?

    ReplyDelete
  2. @fara feroza

    tengok tutorial membuat divider di
    http://bicarafarah.blogspot.com/2010/12/tutorial-26-meletakkan-divider-di.html

    ReplyDelete
  3. thx dear ! daa lame carik tuto nim lastly jumpa gak thx dear !

    ReplyDelete
  4. camna nak buat white background untuk entry post+sidebar cam farah ni? saya pnh men try buat, tapi sampai kat header atas tu pun ada background putih gak.saya nak untuk background post entry + sidebar jer..

    ReplyDelete
  5. sume tutorial nie sng nak phm,thanxx a lotz:)

    ReplyDelete
  6. da jadi ! thanzzz sgt2 kak farah heeee;D

    ReplyDelete
  7. mcm mne nak buhh gmbar2 comel kt last ayat k.farah

    ReplyDelete
  8. kak farah, kenapa note tu ada kat sidebar ? tolong jelaskan ye.. tlong saye kak farah ...

    ReplyDelete
  9. Ho yeah..! Jadik..! tengkies.. ^_^

    ReplyDelete
  10. kak fara , anis dah buat tutorial ni , thanks menjadi ^^ tapi boleh tak anis nak tukar warna dia ? cause wrna anis pnya note pudar sngt , tak berapa nk nmpk :( help please kak , thanks ^^

    ReplyDelete
  11. TRIMA KASIH..blog akk bnyk mmbantu..<3

    ReplyDelete
  12. thank akak :) da menjadik .. akak2 , mcm na nak bgi cursor bertukar apabila tekan link eyh or gambar ?

    ReplyDelete
  13. @asma_dovey

    Salam. macam mana nak buat colour lain kat nota tu yer ??

    ReplyDelete
  14. Salam. Macam mana nak buat colour lain kat Note tu yer ?? TQ

    ReplyDelete
  15. kak farah.sy new blogger.nk tny.knp xbley nk bt eh?sbb new interface ke?pening..

    ReplyDelete
  16. @♥Miss Farah♥. Maybe juga, ada tutorial yang tak boleh pakai dengan New blogger ni

    ReplyDelete
  17. Tapi saya guna blogskin , code tu saya tak jumpa la . can you help me with this ?

    ReplyDelete
  18. thanks!!
    nak tanye macam mane nak buang border putih pada header eh??
    tolong ye.. :)

    ReplyDelete
  19. @nur faraain

    Boleh cari tutor cara buang border pada header

    ReplyDelete
  20. kenapa nak tekan ctrl F tu tak keluar any code pon ? boleh ajarkan camne nak cari code2 tu

    ReplyDelete
  21. Thanks .. mrnjadi .. sayang akak <3

    ReplyDelete
  22. sis, i'm new blogger. saya tak jumpa 'expand widgets' pun. dekat mana eh? yg nampak cuma jump to widget.

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.