Monday, August 8, 2011

Tutorial 86 : Animated Link di Hover

Assalamualaikum dan selamat hari Isnin.
Hmm mood nak update tutorial sudah datang. Aku tahu korang sukakan.
Kali ni nak ajar untuk cantikkan blog lagi. Korangkan suka blog cantik-cantik kiut miut kan kan kan..

Tutorial kali ni ialah animated link di hover. Bila korang click atau sentuh some link dalam blog korang dia ada kesan animated. Contoh kalau sentuh bahagian header. Macam ini :

Dia ada kesan blink-blink *picit gambar kalau tak jelas
Mula-mula korang perlulah :

1. Sign in blogger > Design > Edit HTML

2. Cari code ini, nak mudah tekan Ctrl F, masukkan code dalam kotak find dan enter!
</head>
3. Copy code di bawah dan paste di atas/sebelum code yang dicari tadi :

<style> a:hover { text-decoration:blink; background:url(URL LINK ANIMATED); } </style>
4. Tukar URL LINK ANIMATED seperti di bawah. Korang boleh pilih mana-mana effect animated yang aku senaraikan kat bawah, ada banyak aku bagi korang so pilihlah mana yang berkenan..


 http://3.bp.blogspot.com/-i-i1wXiCktA/Tj-VACvOfgI/AAAAAAAABjQ/BjCZF1H4JS4/s1600/bicarafarah1.gif
http://3.bp.blogspot.com/-qsxbtqjQSpI/Tj-PmTv4HzI/AAAAAAAABis/lJnOaVhXIvU/s1600/bicarafarah2.gif

http://3.bp.blogspot.com/-XKEwVctzbKo/Tj-PmpIQ_FI/AAAAAAAABiw/K_-5pGzOmms/s1600/bicarafarah3.gif
http://2.bp.blogspot.com/-5VMfQ7bx1UM/Tj-PnBVvapI/AAAAAAAABi0/PhW95_9p9Xo/s1600/bicarafarah4.gif
http://2.bp.blogspot.com/-jJ4lMGvFGw8/Tj-Pne4PksI/AAAAAAAABi4/SKT_Sc9auyg/s1600/bicarafarah5.gif

http://4.bp.blogspot.com/-XSHH5pcDKNM/Tj-PocyFH3I/AAAAAAAABi8/j2HCkModrVo/s1600/bicarafarah6.gif


http://4.bp.blogspot.com/-8wIQsYH4pC4/Tj-PonFHLjI/AAAAAAAABjA/5l7lUXdakYI/s1600/bicarafarah7.gif
http://1.bp.blogspot.com/-fYNdW28r2pA/Tj-PpDLUIxI/AAAAAAAABjE/OZb2MMaJJgg/s1600/bicarafarah8.gif
http://1.bp.blogspot.com/-KxAJQHLG5-4/Tj-PpF2Sp5I/AAAAAAAABjI/gsEKyU4b2gc/s1600/bicarafarah9.gif
http://1.bp.blogspot.com/-J25DclrYn8E/Tj-Ppmj7TII/AAAAAAAABjM/E9fqhJxEYpI/s1600/bicarafarah10.gif

http://3.bp.blogspot.com/-4mRTXxPXw0o/TkiXH-N5BcI/AAAAAAAABmg/1YgckuVpGFM/s1600/bicarafarah11.gif

http://4.bp.blogspot.com/-YRDYza-Vri4/TkiXIquIUdI/AAAAAAAABmk/k71R9pC2Omg/s1600/bicarafarah12.gif

http://1.bp.blogspot.com/-irVFKcasVf0/TkiXJHA2prI/AAAAAAAABmo/yaVh93Xg_z8/s1600/bicarafarah13.gif
http://3.bp.blogspot.com/-jTfgkt4XlJk/TkiXJs5ga9I/AAAAAAAABms/zavyJ2pxhdk/s1600/bicarafarah14.gif


5. SAVE jer..

p/s : komen2 la mana yang berkaitan..
#kalau banyak sangat korang buat fungsi di hover link ni maybe dia error sebab banyak sangat wehh

12 comments:

  1. tQ fara... awk ni baik sgt la... slalu sedekahkan ilnu yg awk ade... :)

    ReplyDelete
  2. terima kasih kak farah di atas perkongsian ilmu ini hehehee cantik laa sye dh gna tutorial ni......

    ReplyDelete
  3. yg head tu kt mn..hu xleh buat..kne bt html yg br ka??

    ReplyDelete
  4. thanks cik farah. Saya ambil satu tau?

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.