Sunday, August 14, 2011

Tutorial 95 : Ambil Url Link Gambar (Photobucket)

Assalamualaikum..
Khas untuk blogger baru.
Kadang-kadang tak tahu nak ambil url link gambar. So macam mana ye?
Jadi aku ajar cara ini untuk ambil url gambar.

Cara ini sangat mudah kerana korang tak perlu cari coding-coding gambar. Senang sahaja.

Caranya :

1. Korang kena mendaftar di photobucket. Sila click Photobucket ni.

2. Lepas daftar bagai. Korang sign in Photobucket.

3. Pada bahagian tab menunya, korang akan jumpa seperti gambar di bawah dan pilih Upload Now.


4. Lepas itu, pilih Select photos and videos untuk upload gambar.



5. Selepas pilih dan selesai upload gambar korang, sila click Save and continue to my album.



6. Dekat album korang, pilih gambar yang korang nak link/url gambar dan copy bahagian Direct Link seperti di bawah.


7. Korang boleh letak kat tutorial-tutorial yang memerlukan url/link gambar. Senang jer.

p/s : Selamat mencuba. Better korang ada akaun photobucket untuk memudahkan korang mendapat link/url gambar dan medium untuk simpan gambar secara online. Nanti insyaallah aku ajar cara kedua melalui blogger picture pula. k baiii!


7 comments:

  1. kak farah...........yg utk cute pro5 tu kan....jadi tu mmg jadi....tp gambar la plak......p jadi besar gila!!!!!!!!!!!!! ahahahahha.......cncl ja la gmbr tu.....dia kna saiz apa ek????????????

    ReplyDelete
  2. farah......url link gmbar ni utk apa erkk??(sory ketinggalan ckit...)

    ReplyDelete
  3. @❤~Emma Abduh~❤

    cthnya kalau buat tutorial..ada yg nak url..kalau kita nak letak gambar sendiri boleh gunakan tutorial ini untuk ambil url/link gambar.

    ReplyDelete
  4. Kak Farah,Saya nak Link Gambar dari PhotoScape.Di mana Link nya apa bila menggunakan PhotoScape ?

    ReplyDelete
  5. Kak Farah,Saya nak Link Gambar dari PhotoScape.Di mana Link nya apa bila menggunakan PhotoScape ?

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.