Tutorial 97 : Center Header Template Designer.

Assalamualaikum sebagai pembuka bicara.
Hari ini nak settlekan masalah negara header tak center. Contohnya, header korang ketepi sangat dan korang dah tukar lebar dia pun still cacat lagi header korangkan?


Benda ini kerap terjadi  ke atas template designer. Macam mana nak buat?


1. Sign in Blogger > Design > Edit HTML

2. Cari code ini, nak mudah tekan ctrl F je dan pastekan code di bawah dalam kotak find..
 
/* Content

3. Copy code di bawah dan paste di atas code /* Content tadi

   .Header img {
      margin-$startSide: auto;
      margin-$endSide: auto;
    }


4. Akan kelihatan seperti ini :


5. Preview, kalau tak ada error SAVE jer.

k baiii!
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
16 Comments for "Tutorial 97 : Center Header Template Designer."

hi, mcm mn nak buat column (kotak home, tutorial, info, contest, hamster)mcm cik punya, lepas boleh link antara page ke page.

sayang kak farah *ngade-ngade

dahh lama problem neh~

assalamualaikum. ada x cara2 macam mana nk buat header yg cantik..thanx

akak
x boleh pon
saye x boleh nk save

Kenapa saya dah cuba, tapi tak nak center jugak header tu???

at first memang tak dapat..but then, i googled and found this!

Step 1: Upload your Header image. (assuming that you know how to upload header image)

Step 2: Go to your Template Designer > Advanced > Add CSS (see below), and add this code: (atas /* Content)

.header-outer {
margin-left:90px;
}

Now you will need to adjust the “90″ value, depending on how large your header is, and how wide your blog is, so just play with the number until it looks right. (smaller #s will move your header to the left, and larger #s will move your header to the right)

credits to both kak farah and Gohar design :)

tak jadi pun :( haritu try jd skarang x..

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top