Monday, August 15, 2011

Tutorial 97 : Center Header Template Designer.

Assalamualaikum sebagai pembuka bicara.
Hari ini nak settlekan masalah negara header tak center. Contohnya, header korang ketepi sangat dan korang dah tukar lebar dia pun still cacat lagi header korangkan?


Benda ini kerap terjadi  ke atas template designer. Macam mana nak buat?


1. Sign in Blogger > Design > Edit HTML

2. Cari code ini, nak mudah tekan ctrl F je dan pastekan code di bawah dalam kotak find..
 
/* Content

3. Copy code di bawah dan paste di atas code /* Content tadi

   .Header img {
      margin-$startSide: auto;
      margin-$endSide: auto;
    }


4. Akan kelihatan seperti ini :


5. Preview, kalau tak ada error SAVE jer.

k baiii!

16 comments:

  1. hi, mcm mn nak buat column (kotak home, tutorial, info, contest, hamster)mcm cik punya, lepas boleh link antara page ke page.

    ReplyDelete
  2. sayang kak farah *ngade-ngade

    dahh lama problem neh~

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum. ada x cara2 macam mana nk buat header yg cantik..thanx

    ReplyDelete
  4. akak
    x boleh pon
    saye x boleh nk save

    ReplyDelete
  5. Kenapa saya dah cuba, tapi tak nak center jugak header tu???

    ReplyDelete
  6. at first memang tak dapat..but then, i googled and found this!

    Step 1: Upload your Header image. (assuming that you know how to upload header image)

    Step 2: Go to your Template Designer > Advanced > Add CSS (see below), and add this code: (atas /* Content)

    .header-outer {
    margin-left:90px;
    }

    Now you will need to adjust the “90″ value, depending on how large your header is, and how wide your blog is, so just play with the number until it looks right. (smaller #s will move your header to the left, and larger #s will move your header to the right)

    credits to both kak farah and Gohar design :)

    ReplyDelete
  7. tak jadi pun :( haritu try jd skarang x..

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.