Awak nak simpan kerja ini untuk siapa?

http://blogs.setonhill.edu/CareerDevelopment/interview_cartoon.jpg


Salam..
Mesti rasa happy bila di panggil temuduga oleh SPA Malaysia untuk jawatan pagawai kan..
Sebab dah 50%-50% akan get this jawatan..
Tapi semua itu bergantung pada rezeki juga..
Perkara ini berlaku pada my friend..
Dia dipanggil untuk temuduga sebagai Pegawai Teknologi Maklumat..
pointer dah cantik,,english pun very well..
pengalaman kerja pun dah ada..
orang kata menepati kehendak pasaran la juga..

Tapi?
Bila masuk sahaja bilik interview..
penemuduga itu just suggest untuk dia kerja swasta sahaja..
ada ke dia cakap,..
awak tak perlu kerja kerajaan, gaji sikit then lambat naik pangkat dan bla bla bla..
dari awal sampai habis temuduga hanya menekankan untuk kawan i itu kerja swasta sahaja!!
bukannya nak tanya yang sepatutnya..

or dah memang ada calon dah?
calonnya dah memang terdiri dari anak-beranak engkau atau kenalan engkau?
atau jawatan ini memang dah simpan untuk someone awal-awal lagi?

Memang la kawan aku kerja swasta sekarang..
sebab dia nak kerja kerajaan la dia minta SPA, kalau tak tak payah jenguk muka engkau la!

bengangkan?
kalau dah macam itu tak payah panggil dan buat temuduga kalau dah masuk temuduga dah "di halau" secara halus!!

macam mana la nak tingkat prestasi kalau calon "pilihan" pun tak ada kualiti!

Tag : kerja
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
3 Comments for "Awak nak simpan kerja ini untuk siapa?"

selalunya penemuduga tu saje nk trik dengan soalan mcm tu..saje nk tgk sajauh mane kita nk keje ngan kerajaan..so terpulang pada kita nk handle..kekadang tu penemuduga saje nk buat kita marah...dia nk tgk tahap emo kita..mcm2lah cara..

@Cahaya

maybe la kot huhhuhu...tapi mcm something je kalau tanya kabel..

kabel paling besar adalah kabel Allah swt..
semoga cik farah dipermudahkan rezeki...

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top