Sunday, December 5, 2010

Tutorial 21 : Menambah background dan border di tajuk post

Salam..
Hari ini ringan tangan untuk menulis blog tutorial..
i nak ajar untuk meletakkan background dan border di tajuk post/entry...seperti ini..

yang warna pink itu background post entry i..

1. Login ke dashbord > Klik design > Klik edit HTML

2. Sila cari code di bawah..guna Ctrl F

.post-title {
kalau tak jumpa cari ni plak

.post h3 {
#kalau tak jumpa sebijik macam di atas, cari yang lebih kurang macam di atas.. lain template lain coding..faham ke sayang?

3. Kalau dah jumpa sila copy code di bawah dan paste DI BAWAH code yang u all cari tadi..

background: #000000 ! important;
Ini adalah untuk membuat background di tajuk post/entry..#000000 u all boleh tukar ikut warna yang u all suka.

4. Jika tak suka letak background dan just nak bolder sahaja..tak perlu paste code background: #000000 ! important; tapi u all kena copy dan paste sahaja code ini

border: 1px solid #F21515;

di bawah .post-title {macam u all cari tadi..faham tak?

1px untuk ketebalan bolder, lagi banyak nombor lagi tebal
solid boleh diganti dengan dotted atau dashed
#F21515 code warna..ubah ikut kesesuaian


5. Kalau u all nak letak dua-dua benda ini just copy paste code di bawah..dekat BAWAH code .post-title { yang u all cari tadi.


background: #000000 ! important;
border: 1px solid #F21515;

6. Faham? sila preview sebelum SAVE..

nota hidung : Oppss kalau nak letak background URL just replace background: #000000 ! important; dengan code ini

background: url(URL GAMBAR ANDA) repeat;


Tak jadi? sila komen..menjadi komen juga!! hahaha...

Nota Tambahan :
 

Tambahan kalau nak border cantik-cantik boleh letak code border dibawah:

background: #000000 ! important;
border: 1px solid #F21515;
code border

 

gantikan code border dengan code kesukaan anda. Boleh cari di SINI


#tak faham sila tanya sebab tutorial ini saling berkaitan




Kalau suka LIKE sahaja, Jangan lupa komen. TQ.

35 88 Orang doakan Farah dapat 4 flat:

sekamar rindu said...

salam....

info yg bagus...:)

terima kasih..

* follow ur blog..

♥Miss Farah♥ said...

@sekamar rindu


tq

cHiEydA said...

tak jadi..

♥Miss Farah♥ said...

@cHiEydA

mugkin ada coding yang wrong..

cHiEydA said...

jd tp nape tulisan x center..
pastu nape die x skali ngn tajuk post..

♥Miss Farah♥ said...

@♥Miss Farah♥

hanya letak code ini

text-align: center;

selepas coding background: #000000

ctoh mcm ni

background: #000000 ! important;
text-align: center;
border: 1px solid #F21515;

BC Craft & Design said...

nape tak jadi
tak berubah ape ape pon :(

chicken little♥ said...

ta berubah ape ape pon -,-

♥Miss Farah♥ said...

@chicken little♥

mesti ada something wrong

Cutie Teddy Hakmilik Mr.Myz said...

thanks sist..cantik ssgt! ;)

JeLynn NottS said...

sHaye tak dpt cariK post-title tuw.. maybe layout tempLate sHaye tak sesUwai kot... aLorh~ fruSt tak dapat buAt sebab nieyh yg sHaye cariK2 sangat .. ='(

SHAHIRAH ADIZAN said...

tak berubah ape ape pun :(

♥Miss Farah♥ said...

@SHAHIRAH ADIZAN

kalau templete designer memang tak sesuai..templete minima sahaja sesuai dik..

mayasufi said...

xdpt...

MissCt a.k.a MuqDeq said...

k0d utk kaler len na cri ktne ek? :)

salwaismail said...

nice one. thanks. :)
http://salwaismail.blogspot.com

budak botey said...

dh cri .post-title {
tpi x dpt..
cmne nie??

♥Cik Nurfarah♥ said...

@budak botey

try

post h3

Dyana Ryna' said...

tak jadi

atie said...

tak jadi tak jadi tak jadii :((((

♥Cik Nurfarah♥ said...

@ all

tak semua template boleh jadi..sorry :(

hazzatulsyazleen said...

nak center kan tulisan camna eih ?

Si Semut said...

Uwaaaa , xde code yg ats skali tu T_T

! ❤ PINKaholicx ❤ ! said...

salam sis mcm mane eak kalau kite nak cantikkan kotak tarikh yg atas post tittle tuh??mcm yg sis buat tuh,,buleh buatkan tutor tak??hehehe,,tengs,,

Mus Hypnotize said...

Hurm...bleh x tolong ajarkan border untuk post n sidebar body lak...?

Sabrina Ghani said...

Kak Farah, kenapa kita punya tak jadi ek? die macam, ada banyak code keluar. Pelik lah, kadangkadang .. nak buat yang tuto lain pon tak jadi. Hee~ Boleh kak Farah tolong? Hee~ Maaf nyusahkan Kak Farah (:

p/s: nanti cam ne eh kak Farah nak gtau cam ne caranya. Sebab, kita tak shoutbox dekat blog. Terdelete. Hee~ Harap sangat Kak Farah tolong :) Terima kasih.

Siti Naziha Armalia said...

Boleh tlg ajarkan tak cane nk wt post title cm akq.*bersambung dgn tarikh*

Nur Adilla Shahirah said...

Url gmbar awak' tu macam mana ?

Nur' Amirah Mansor said...

@♥Cik Nurfarah♥

Macam mana nak tukar
border: 1px solid #F21515;
line dia jadi colour pink?

nurin shahirah said...

dia untuk template apa???

syafini fini said...

akak nak copy boleh ?

Claudea Daniella Derorueax said...

lucky i found this blog = awesome , interesting and lots of information!

Rieyn Anna said...

hai..akak singgah sini belajar tuto sambil follow..alhamdulillah..menjadi jugak akk buat..thanks ya dear..:))

Siti Aisyah said...

boleh bgtau template mn satu yg ssuai d'gna so bla sy try tuto cik farah ni,m'jadi je..cik farah guna template pe?

syasya zakariya said...

.post-title { dan .post h3 { xde la dear..coding lain kot utk template saye..tlg ajar... pls.. hehehe

 
This Blog is Protected. Copyright 2011 © Design By Cik Nurfarah