Tutorial 21 : Menambah background dan border di tajuk post

Salam..
Hari ini ringan tangan untuk menulis blog tutorial..
i nak ajar untuk meletakkan background dan border di tajuk post/entry...seperti ini..

yang warna pink itu background post entry i..

1. Login ke dashbord > Klik design > Klik edit HTML

2. Sila cari code di bawah..guna Ctrl F

.post-title {
kalau tak jumpa cari ni plak

.post h3 {
#kalau tak jumpa sebijik macam di atas, cari yang lebih kurang macam di atas.. lain template lain coding..faham ke sayang?

3. Kalau dah jumpa sila copy code di bawah dan paste DI BAWAH code yang u all cari tadi..

background: #000000 ! important;
Ini adalah untuk membuat background di tajuk post/entry..#000000 u all boleh tukar ikut warna yang u all suka.

4. Jika tak suka letak background dan just nak bolder sahaja..tak perlu paste code background: #000000 ! important; tapi u all kena copy dan paste sahaja code ini

border: 1px solid #F21515;

di bawah .post-title {macam u all cari tadi..faham tak?

1px untuk ketebalan bolder, lagi banyak nombor lagi tebal
solid boleh diganti dengan dotted atau dashed
#F21515 code warna..ubah ikut kesesuaian


5. Kalau u all nak letak dua-dua benda ini just copy paste code di bawah..dekat BAWAH code .post-title { yang u all cari tadi.


background: #000000 ! important;
border: 1px solid #F21515;

6. Faham? sila preview sebelum SAVE..

nota hidung : Oppss kalau nak letak background URL just replace background: #000000 ! important; dengan code ini

background: url(URL GAMBAR ANDA) repeat;


Tak jadi? sila komen..menjadi komen juga!! hahaha...

Nota Tambahan :
 

Tambahan kalau nak border cantik-cantik boleh letak code border dibawah:

background: #000000 ! important;
border: 1px solid #F21515;
code border

 

gantikan code border dengan code kesukaan anda. Boleh cari di SINI


#tak faham sila tanya sebab tutorial ini saling berkaitan



Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
37 Comments for "Tutorial 21 : Menambah background dan border di tajuk post"

salam....

info yg bagus...:)

terima kasih..

* follow ur blog..

jd tp nape tulisan x center..
pastu nape die x skali ngn tajuk post..

@♥Miss Farah♥

hanya letak code ini

text-align: center;

selepas coding background: #000000

ctoh mcm ni

background: #000000 ! important;
text-align: center;
border: 1px solid #F21515;

nape tak jadi
tak berubah ape ape pon :(

sHaye tak dpt cariK post-title tuw.. maybe layout tempLate sHaye tak sesUwai kot... aLorh~ fruSt tak dapat buAt sebab nieyh yg sHaye cariK2 sangat .. ='(

@SHAHIRAH ADIZAN

kalau templete designer memang tak sesuai..templete minima sahaja sesuai dik..

k0d utk kaler len na cri ktne ek? :)

dh cri .post-title {
tpi x dpt..
cmne nie??

tak jadi tak jadi tak jadii :((((

@ all

tak semua template boleh jadi..sorry :(

Uwaaaa , xde code yg ats skali tu T_T

salam sis mcm mane eak kalau kite nak cantikkan kotak tarikh yg atas post tittle tuh??mcm yg sis buat tuh,,buleh buatkan tutor tak??hehehe,,tengs,,

Hurm...bleh x tolong ajarkan border untuk post n sidebar body lak...?

Kak Farah, kenapa kita punya tak jadi ek? die macam, ada banyak code keluar. Pelik lah, kadangkadang .. nak buat yang tuto lain pon tak jadi. Hee~ Boleh kak Farah tolong? Hee~ Maaf nyusahkan Kak Farah (:

p/s: nanti cam ne eh kak Farah nak gtau cam ne caranya. Sebab, kita tak shoutbox dekat blog. Terdelete. Hee~ Harap sangat Kak Farah tolong :) Terima kasih.

Boleh tlg ajarkan tak cane nk wt post title cm akq.*bersambung dgn tarikh*

@♥Cik Nurfarah♥

Macam mana nak tukar
border: 1px solid #F21515;
line dia jadi colour pink?

lucky i found this blog = awesome , interesting and lots of information!

hai..akak singgah sini belajar tuto sambil follow..alhamdulillah..menjadi jugak akk buat..thanks ya dear..:))

boleh bgtau template mn satu yg ssuai d'gna so bla sy try tuto cik farah ni,m'jadi je..cik farah guna template pe?

.post-title { dan .post h3 { xde la dear..coding lain kot utk template saye..tlg ajar... pls.. hehehe

salam akak . saya da cube copy code ni . dua-dua code saya tak jumpa . jumpa yang dekat2 ja . lepastu try buat background or border, dua-uda tak menjadi . tolong saya akak . saya guna template yang paling baru . saya harap akak datang sangat tolong saya ..

boleh tgk blog saya..tgh settiing lg

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top