Sunday, December 12, 2010

Tutorial 25 : Membuat blog bersalji

http://www.bluechillies.com/graphics/screens/3D_Snow_Dance-20229.jpg

Gambar di atas memang ada kena mengena dengan tutorial kali ini..

tapi kesan betul-betul kena pergi negara bersalji la ye..

Nak try..mudah sangat just add widget seperti ini..

  • Add widget macam biasa seperti berikut Sign in blogger > design/layout > page elements > add a gadget > and pilih HTML/Java Script .
  • Copy dan paste code di bawah

Ini untuk salji berwarna PUTIH..sesuai untuk wall hitam atau dark colour.

<script type="text/javascript" src="http://www.yourjavascript.com/14104214083/snow-white.js"></script>

dan ini untuk salji HITAM sesuai untuk wall putih atau light colour

<script type="text/javascript" src="http://www.yourjavascript.com/03441140321/snow-black.js"></script>

  • dan SAVE..tengok hasilnya..tapi it small je :)







15 comments:

  1. ain folo belog ni..nak tanya, knp xboleh eh bt snow kat blog ain?tolongggg ! T_T

    ReplyDelete
  2. @AIN ADELIN

    tq for follow..kalau belog adelin wrna cerah take a black snow..letak widget kat bahagian atas ye

    ReplyDelete
  3. i follow u .
    thanks coz buad tuto nieyhh .
    but , why buad 2 colour jea ?
    taa bulee tukaa colour laen kea ?

    ReplyDelete
  4. xboleh unn..??
    xjd laa slji dy..
    hurmmm..

    ReplyDelete
  5. follow u..thankz 4 ur tuto...dh boleh

    ReplyDelete
  6. kenapa snow tu skit je k.farah ?? :( cerr k.farah tgok blog atie. skit je dy pnya snow.

    ReplyDelete
  7. kenape tak dapat banyak kali dah cuba tak dapat pun ????

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum .. akak saya pun x jadi.. :(

    ReplyDelete
  9. akq nape tk de snow yg besar ...pastu mcm mane nak tukar warna ea akq ??

    ReplyDelete
  10. suke sesangatt..byk info..selangit Biru dah test buat semuanya menjadi...Selangit Biru suke lah...suke..suke..mekasih....

    ReplyDelete
  11. mekaseh..suke sgt..semuanya menjadi..

    ReplyDelete
  12. mcammana nk letak code kt add a widget? sy jumpe HTML dkat template je? mcamna nk jmpe HTML kt widget? sorry im newbie

    ReplyDelete
  13. mcamne nk letak code kt add a widget? sy jumpe HTML kat template j . help plise im newbie

    ReplyDelete
  14. aslm... cik farah..sy nie baru nak mengenal dunia blogger nie, sy nak tanya kenapa dua tips cik farah yg sy buat x menjadi a)buat salji 2 b) nak buat ucapan selamat datang 2
    ..... mohon tunjuk ajar

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.