Monday, December 27, 2010

Tutorial 33 : Background berbeza untuk setiap page

Salam..Terover rajin hari ini..
Sebenarnya tutorial untuk simpanan sendiri dan rujukan sendiri..
Khas untuk yang ada page/new page dalam blog dia je..kalau tak ada tak payah ikuti ye..hehehe..
Kalau nak buat sila add new page kat bahagian posting ye..
Sebenarnya I saja nak collect tutorial ini untuk design blog I..
Tutorial ini dicedok dari Kevin and Amanda
Thank for information..I try to translate, hope u all faham..tak faham BM sila ke blog mereka.

Caranya begini :
1. Sign in blogger > Design > Edit HTML
2. Untuk langkah keselamatan sila download full templete, nanti kalau silap boleh backup semula :)
3. Cari code di bawah, nak mudah tekan CTRL F
</head>
4. Lepas itu..Copy code di bawah dan pastekan di atas code yang dicari tadi..

<b:if cond='data:blog.url == &quot;http://YOURBLOG.blogspot.com/p/PAGE.html&quot;'>
<style>
body {
background-image: url(http://DIRECT_LINK_TO_BACKGROUND_IMAGE.com/IMAGE.JPG);background-position: center; background-repeat:repeat; background-attachment: fixed;
}
</style>
</b:if>
5. Lepas itu, tukarkan/replace http://YOURBLOG.blogspot.com/p/PAGE.html dengan page link anda. dan replacekan http://DIRECT_LINK_TO_BACKGROUND_IMAGE.com/IMAGE.JPG dengan background Url anda...
6. Kalau nak banyak page yang background berbeza..copy je code yang sama dan tempek kat bawah code pertama tadi..ulang-ulang kalau u all ada banyak page ye...kalau sepuluh page dan u all nak sepuluh background berbeza copy je sampai sepuluh code itu ye..buat sampai lebam!!
7. Haaa SAVE je la..tengok la hasil itu menjadi or hampa..kalau hampa itu mesti ada something wrong..

 Okla..I dah penat..nak relax dan nak off jap..jom tengok tiramisu kat tv3.. 6.30 p.m

5 comments:

  1. cne nk cri yg tekan ctrl F 2 ek??xdpt laa..huhu

    ReplyDelete
  2. seriously saye tatawu na cari url untk background image.. hrp cik farah tlong ajrkan.. =)

    ReplyDelete
  3. dh cuba buat dh, tapi tak jadik lngsg... kak farah, ajar laa ye.... ^_^

    ReplyDelete
  4. nak tanya..masa buat new post..bila dah publish..tgk kat blog balik..jadi tulisan yg dipost dlm kotak putih..canner nk ridkan kotak putih tu..x matching la ngan layout tu..

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.