Wednesday, January 5, 2011

Tutorial 37 : Jom pasang Energy Saving Mode pada Blog

salam..
Tutorial ini bukan diminta oleh sesiapa tetapi atas dasar prihatin untuk menyelamatkan bumi kita cheewah!
Energy Saving Mode ini adalah untuk jimatkan pengunaan tenaga..
So untuk info lebih lanjut sila ke SINI..
Cara untuk install benda ini pun I dapat dari SINI juga..
I akan bagi tahu serba sedikit info tentang fungsi benda ini..
Benda ini better dipasang sebab dapat save energy..kurangkan H20..( karbon dioksida )
Dapat selamatkan alam semulajadi kita ini..
I cadangkan kepada semua blogger better pasang benda ini pada blog anda..
Benda ini akan berfungsi bila anda biarkan blog anda ( tanpa gerakkan cursor/mouse) dalam setengah minit..dia akan jadi macam ini :

Lepas jadi macam ini u all janganla panic pula..kalau u all gerakkan cursor dia akan jadi macam biasa je..ala macam screen saver kat PC tu..

Cara-caranya mudah je..jom ikut step ini.

1. Sign in blogspot > Design > Edit HTML
2. Cari code ini, nak senang cari tekan Ctrl F dan paste code di bawah dalam kotak find..
<head>
3. Kalu dah jumpa code itu, copy code di bawah dan paste di bawah code yang dicari tadi.
<script language="javaScript" type="text/javascript" src="http://www.onlineleaf.com/savetheenvironment.js"></script>
4. Save dan view blog..tunggu beberapa saat..dan jangan gerakkan mouse..dia akan menjadi seperti gambar di atas...

I hope u all dapat cuba tutorial ini..sayangi bumi anda..

Sumber : http://www.onlineleaf.com

34 comments:

  1. thankz! sy memang cari mende nih! :)

    ReplyDelete
  2. salam..
    knapa saya buat x mnjadi pun?
    url sy.. uniklmsimmt.blogspot.com..
    minta tlg....
    dan slmat bkenalan.. =)

    ReplyDelete
  3. @UNIKL MSI

    selamat berkenalan..cuba semula.try tengok blog dan jangan gerakkan apa-apa..dalam kurang 1 minit insyaallah menjadi

    ReplyDelete
  4. thankx ea mizz farah..
    daa jadi... :D

    ReplyDelete
  5. ske!!! senang nak bt rupa nya..ingat mcm complicated je..thankzz,,

    ReplyDelete
  6. miss farah,,sy da try byk kali tp awat xleyh??

    ReplyDelete
  7. @ All

    Thank semua pada yang menjadi mencuba tutorial ini..

    @ zakiah dan nurfatin

    Try biarkan seketika kalau tak jadi tamplete anda tak suai dgn tutorial ini..:)

    ReplyDelete
  8. kne tnggu bpe lme bru jdi cm 2??

    ReplyDelete
  9. @budak botey

    jangan gerakkan cursor..dia akan kuar dalam beberapa saat :)

    ReplyDelete
  10. kte amik tau..heee..
    yg akak py kte amik,,semua mjd...hee
    thnks tau

    ReplyDelete
  11. akak, saye buat tak jadi pon ?

    ReplyDelete
  12. @♥Cik Nurfarah♥

    akak , nak tnye kalau nak buang benda nie mcam ne plak?? sbb bnda nie buat blog ada virus le plak..

    ReplyDelete
  13. Kak Farah ! mcmne nk delete Energy Saving Mode ni ?

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. @Siti Humairah Zulhaimi
    awesome ! thankz a lot.. byk sy gne tuto dlm blog ni.. thankz

    ReplyDelete
  16. awesome ! thankz a lot.. gyk sy blaja kat blog ni.. (:

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.