Saturday, August 27, 2011

Tutorial 110 : Centerkan Tajuk Entry dan SIdebar.

Assalamualaikum..
Ok, oleh kerana tutorial ini permintaan ramai, maka terciptalah tutorial yang ke 110. Penat wehh sebab aku nih baru lepas mengemas rumah bagai. Waduh-waduh rasa nak tercabut tulang belakang. Tapi esok dah boleh start buat cake!

Macam mana nak centerkan tajuk entry dan tajuk sidebar macam blog aku ni?

1. Sign in Blogspot > Design > Edit Html

2. Cari code di bawah , Ctrl F dan paste dalam kotak find..enter!

Untuk tajuk entry

 .post h3 {
 kalau tak jumpa code di atas, cari ini :

h3.post-title {
masih tak jumpa cari ini :

.post-title {
masih tak jumpa, tak jadi?

h3.post-title, .comments h4 {

 Tak jumpa jugak aku tak tahu, penat aku testing kat semua template ni. So kalau ada code post dan dekat situ ada ada code title-post jugak ( lebih kurang ), korang copy dan paste je code ini di bawah code yang dicari tadi.

text-align: center;
Preview, kalau menjadi SAVE jer..

Untuk Tajuk Sidebar

1. Cari code di bawah , Ctrl F dan paste dalam kotak find..enter!

 h2 {
 masih tak jumpa? atau dah jumpa tapi tak menjadi. Cari ini :

 .sidebar h2 {

 kalau tak jumpa juga, carilah code yang seakan-akan h2 {
Copy code di bawah dan paste di bawah code yang dicari tadi.


text-align:center;
2. Preview, kalau menjadi SAVE jer..

# Penat wei kena testing-testing bermacam-macam template sebab nak buat tutorial ni. Aku tak berapa suka just search kat google.. ambil tutorial orang dan paste je. Better buat sendiri. Try sendiri baru boleh tulis tutorial.. ini baru betul buat tutorialkan :)

P/s : Nak ambik tutorial ni silakan tapi credit for Cik Nurfarah. Ada faham?



23 comments:

  1. tutorial yg dicari selama nie.
    thx yaa...love it!

    ReplyDelete
  2. sis...suka sgt lepak2 dkt blok ni...menarik!!...love it...^__^

    ReplyDelete
  3. thanks for the sharing! hahaa... credit kat cnie jer bleh?...

    ReplyDelete
  4. tajuk center tp tarikh x center... mcm mana?

    ReplyDelete
  5. sy try buat dah... tajuk tak dpt center tp tarikh center plak... sy dah cuba semua2 kod yg farah bg.. dah buat 2 3 kali jugak, still sama.... utk sidebar ok, dah center dah..

    tq ye....nnti sy cuba lg la.. klik2 tabung farah jugak.. ohya, tq bg tutorial psl nuffnang...

    ReplyDelete
  6. Assalamulaikum kak farah..cantik la blog kak farah..saya nak cuba buat template blog sendiri tapi saya dah cari merata,tak boleh jugak buat

    ReplyDelete
  7. macam mane nak center kan menu tab tu ehhhh
    ?

    ReplyDelete
  8. @eyashahira

    letak code ini sebelum menu tad <center>
    dan code ini di akhir menu tab
    </center>

    ReplyDelete
  9. Tengkies.. ^_^
    nak center kan tajuk entry tu bjaye dah..
    Tapi kan, tajuk sidebar tu lak tak center pown..nape ek??

    ReplyDelete
  10. tq kak !!! akak nye blog memang memang cute ... setiap hari asyik nak bukak blog ni hehe ..thanks akak nak credit cam ne tak pandai la ...

    ReplyDelete
  11. Farah, niesaa' mintk izin ambik tutorial kat blog kamu tau.@Linda W Indah

    ReplyDelete
  12. Slm adik farah.. thanks tutorial nih.. tpi akk brjaya wat sidebar jewk la.. x jumpa code tuk post..

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum . Cik Farahh ? Kenapa saya punya tak jadi ? post saya tak centre ?

    ReplyDelete
  14. thanks cik nurfarah.. saya masih lg nak godek2 tutorial kat sini. apa yg saya dah try, semua menjadi. thank you..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum.. Hai..
    thank you..! Akhirnya jumpa jugak tutorial ni..

    Selamat berkenalan.

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.