Saturday, August 27, 2011

Tutorial 112 : Hilangkan Border Gambar.

Assalamualaikum w.b .t tak jawab berdosa!

Malam yang syahdu ni nak share to caring about how to remove border image in blog.
Ada banyak cara nak ajar, sebenarnya bukan cara tapi cara berbeza dengan template yang berbeza. Kalau korang semua pakai layout ( minima, denim ) senang sikit aku ajar tapi lain orang, lain selerakan..

Kalau korang upload gambar dan tiba-tiba ada border yang tak di undang muncul, rasa tak best dan  tak cun kan walaupun hakikatnya korang memang cun macam gambar nih kihkihkih..


tiba-tiba ada border yang tak di undang, kan best kalau tak ada border macam nih..

jangan tenung lama-lama kang jatuh jantung kang..
1. Sign in Blogspot > Design > Edit Html > Tick Expand Widgets

2. Cari code di bawah , Ctrl F dan paste dalam kotak find..enter!

.post img {
tukar border px dia kepada 0px. Contoh, #ingat! tukar border px sahaja!

.post img {
padding:0px;
border:0px solid #ffffff;
}


 
masih tak jumpa, cari code ini,

.post img, table.tr-caption-container {

korang akan jumpa macam ni :

.post img, table.tr-caption-container {
  padding:4px;
  border:1px solid $bordercolor;
tukar 1px kepada 0px macam ni :

.post img, table.tr-caption-container {
  padding:4px;
  border:0px solid $bordercolor;



 masih lagi tak jumpa code di atas, sebab pakai template designer, try it. Cari code ini :

 .post-body img, .post-body .tr-caption-container,
di bawah code tersebut korang jumpa code ini :

.BlogList .item-thumbnail img {
padding: $(image.border.small.size);
background: $(image.background.color);
border: 1px solid $(image.border.color);
-moz-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
-webkit-box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
box-shadow: 1px 1px 5px rgba(0, 0, 0, .1);
}

tukar warna biru kepada 0px, seperti ini :

.BlogList .item-thumbnail img {
padding: $(image.border.small.size);
background: $(image.background.color);
border: 0px solid $(image.border.color);
-moz-box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .0);
-webkit-box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .0);
box-shadow: 0px 0px 0px rgba(0, 0, 0, .0);
}





Kalau masih tak jumpa jugak code tersebut, itu memang degil tahap maksimalah

cari, (code lebih kurang)

.post img,
kalau berdekatan code tersebut ada tulis border px, korang tukar kepada 0px je. Ingat! kalau ada perkataan dekat border px sahaja, jangan gatal tukar yang lain, kang cacat template pulak.


3. Lepas dah tukar, korang preview, kalau dah OK silalah SAVE.


ok baii..

@kalau masih tak jadi, nanti aku try cara lain, penat main coding ni .. kau mampu buat macam ni? ada aku kesah hahaha ( jangan marah )

12 comments:

  1. farah, tolong ajarkan cara2 buat gambar bergerak boleh? thanks ^^

    ReplyDelete
  2. tengs kak farah! da berjaye hilangkan border!! wee! XD

    ReplyDelete
  3. kak farah, thanks sangat2.. berjaya dah hilangkan border gambar.. :DD

    ReplyDelete
  4. Thank you sangat-sangat, plus dah lama sangat cari tutorial macam nie :*

    ReplyDelete
  5. kat gambar "asslamaualaikum" sy tu mcm x leh ilangkan border je.. pening dah cik farah..huhu

    ReplyDelete
  6. Wah ! Pandai nya kakak niy ! Da Menjadi ...Thanks !

    ReplyDelete
  7. Terima kasih. Tutorial sangat membantu saya :D

    ReplyDelete
  8. Salam.. hai Farah..
    Thanx.. menjadi :)

    ReplyDelete
  9. terima kasih :) tutorial yang menjadik :)

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.