Wednesday, August 10, 2011

Tutorial 90 : Tukar Blog Archive Kepada Calendar.

Assalamualaikum..
Selamat berpuasa bagi semua umat Islam.
Ok, kali ini nak tunaikan permintaan daripada reader blog ni.


Sebelum itu aku bagi pengenalan untuk tutorial ini. Blog archive bentuk calender sebenarnya sama juga dengan blog archive biasa tapi dia lebih compact dan mudah di lihat. Contohnya, kalau reader click mana-mana tarikh kat calender itu..maka entry yang di tulis pada tarikh tersebut akan keluar. Reader pun senang nak cari sebab tarikh-tarikh yang kita tulis entry tersebut akan di bold kan. Tengok gambar di bawah :


Cara nak buatnya senang sahaja :

1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Copy code di bawah dan paste ke dalam Html/Java Script

<center><div id="blogCalendar"></div>
<script type="text/javascript" src="http://lvchen-recentcomments.googlecode.com/svn/trunk/Calendar/1.0/calendar_pack.js"></script>
<script type="text/javascript">
Calendar.base="bicarafarah.blogspot.com";
Calendar.timeZone="+08:00";
Calendar.timeZoneCheck = true;
Calendar.drawTable();
</script>
<style>
#blogCalendar {
display:block;
text-algin:center;
border:3px solid #F6358A;
width:90%;
background: #ffffff;
}

#CalendarCaption a {
text-decoration:none;
}

#CalendarCaption {
border-bottom: 2px solid #F6358A;
width:85%;
margin:auto;
}

#CalendarTable a {
font-weight:bold;
color: #F6358A;
}

.Today {
background: #F6358A;
font-weight:bold;
text-decoration:none;
}

#CalendarFooter {
font-weight:bold;
margin-top:5px;
margin-bottom:5px;
background: #FFC0CB;
}

.yearInput {
color: #000000;
background: #F6358A;
}

.monthTable {
color: #000000;
background: #F6358A;
}
</style></center>

3. Gantikan bicarafarah.blogspot.com dengan link blog korang. Ingat jangan letak link macam ni http://bicarafarah.blogspot.com/ tapi letak macam ni ye bicarafarah.blogspot.com

# nanti tak menjadi
#warna font purple tu warna untuk background dan border. Nak tukar colour tengok sini. Kalau nak macam gambar di atas guna je code yang aku bagi tu.

4. Save dan lihat hasilnya.


p/s : Bestnya cuaca mendung dan sejuk di bulan puasa @___________________@


13 comments:

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.