Tutorial 120 : Related Posts Widget.

Assalamualaikum..
Selamat pagi Jumaat.
Maaf pada my reader sebab lambat update tutorial untuk korang. Busy dengan class, dengan paper work dan macam-macam. Hope korang faham. Kalau ada masa terluang insyaallah akan diupdate permintaan korang ye.

Kali ini aku nak tunaikan permintaan reader untuk cara-cara buat Related Post Widget. Widgets ini akan keluar kalau korang buka single entry. Macam korang buka ENTRY INI.

Contoh gambar seperti berikut :


CARA-CARANYA ADALAH SEPERTI BERIKUT :

*Adalah lebih selamat kalau korang back-up full template terlebih dahulu

1. Sign in blogger > Design > Edit HTML > Expand Widget Templates

2. Cari code ini, nak mudah tekan Ctrl F, masukkan code dalam kotak find dan enter!

</head>
3. Copy dan letakkan code di bawah, dan pastekan di atas/sebelum code yang korang cari tadi :

<style> #related-posts { float : left; width : 540px; margin-top:20px; margin-left : 5px; margin-bottom:20px; font : 11px Verdana; margin-bottom:10px; } #related-posts .widget { list-style-type : none; margin : 5px 0 5px 0; padding : 0; } #related-posts .widget h2, #related-posts h2 { font-size : 20px; font-weight : normal; margin : 5px 7px 0; padding : 0 0 5px; } #related-posts a { text-decoration : none; } #related-posts a:hover { text-decoration : none; } #related-posts ul { border : medium none; margin : 10px; padding : 0; } #related-posts ul li { display : block; background : url("http://lh3.ggpht.com/_cNpXRtRph18/S76dASm3WGI/AAAAAAAAEJg/AVmw4HhRdsk/rss.png") no-repeat 0 0; margin : 0; padding-top : 0; padding-right : 0; padding-bottom : 1px; padding-left : 21px; margin-bottom : 5px; line-height : 2em; border-bottom:1px dotted #cccccc; } </style> <script src='http://theblogtemplates.com/scripts/Related_posts_hack.js' type='text/javascript'/>
4. Selepas itu, korang cari lagi code ini :

<data:post.body/>

kalau tak jumpa, try code ini pula :

<div class='post-body>

masih lagi tak jumpa? ok tandanya tu template korang memang tak boleh join tutorial ni :)

5. Selepas itu, copy code di bawah dan paste di bawah code yang korang cari tadi.

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<div id="related-posts">
<font face='Arial' size='3'><b>Related Posts : </b></font><font color='#FFFFFF'><b:loop values='data:post.labels' var='label'><data:label.name/><b:if cond='data:label.isLast != &quot;true&quot;'>,</b:if><b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<script expr:src='&quot;/feeds/posts/default/-/&quot; + data:label.name + &quot;?alt=json-in-script&amp;callback=related_results_labels&amp;max-results=5&quot;' type='text/javascript'/></b:if></b:loop> </font>
<script type='text/javascript'> removeRelatedDuplicates(); printRelatedLabels();
</script>
</div></b:if>

Nak ubah suai supaya lebih comel lagi?


http://lh3.ggpht.com/_cNpXRtRph18/S76dASm3WGI/AAAAAAAAEJg/AVmw4HhRdsk/rss.png - tukar kepada url icon kegemaran korang.
Related Posts : - Tukar kepada ayat korang sendiri.
http://lh3.ggpht.com/_cNpXRtRph18/S76dASm3WGI/AAAAAAAAEJg/AVmw4HhRdsk/rss.png
http://lh3.ggpht.com/_cNpXRtRph18/S76dASm3WGI/AAAAAAAAEJg/AVmw4HhRdsk/rss.png


Aku carikan icon cute untuk korang, kalau nak cari icon pastikan dia saiz macam ni juga ye. Jangan terlalu besar.

http://dl6.glitter-graphics.net/pub/440/440576q8wrax7se2.gif 
http://dl6.glitter-graphics.net/pub/440/440576q8wrax7se2.gif


http://dl2.glitter-graphics.net/pub/1244/1244732vlnxggrj2r.gif
http://dl2.glitter-graphics.net/pub/1244/1244732vlnxggrj2r.gif


http://dl8.glitter-graphics.net/pub/408/408738b3qm69j5vi.gif
http://dl8.glitter-graphics.net/pub/408/408738b3qm69j5vi.gif


http://dl.glitter-graphics.net/pub/744/744341avwwooaawb.gif
http://dl.glitter-graphics.net/pub/744/744341avwwooaawb.gif


http://dl9.glitter-graphics.net/pub/718/718449s271pnji46.gif
http://dl9.glitter-graphics.net/pub/718/718449s271pnji46.gif


http://dl6.glitter-graphics.net/pub/1419/1419796d8zt5640x8.gif
http://dl6.glitter-graphics.net/pub/1419/1419796d8zt5640x8.gif


http://dl8.glitter-graphics.net/pub/819/819668pl148949wc.gif
http://dl8.glitter-graphics.net/pub/819/819668pl148949wc.gif


http://dl8.glitter-graphics.net/pub/701/701238uz4bd7an0z.gif
http://dl8.glitter-graphics.net/pub/701/701238uz4bd7an0z.gif


http://dl8.glitter-graphics.net/pub/322/322178y1bgrri674.gif
http://dl8.glitter-graphics.net/pub/322/322178y1bgrri674.gif


# Comelkan? ambilah kalau suka :)

6. Dah siap edit semua, korang PREVIEW, jika tak ada error silalah SAVE. Kalau korang nak lihat hasil click mata-mana entry korang ( single entry ) dan lihatlah hasilnya.

Credit :
Tutorial asal DI SINI, diolah oleh Cik Nurfarah.



Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
9 Comments for "Tutorial 120 : Related Posts Widget."

wah. sgt berguna tutorial ni. hehe

aww..sy guna tuto ni yer cik farah..ehehe..

akak ena guna ni eh..nk mik yg comey2 tu skli..

@ to all

ok sayang semua..silalah guna nanti lagi ramai reader baca anda punya entry y berkaitan

hepy sgt ada tutorial cam gini nice n tq so much to cik farah yg berhati mulia nih thanks again

tak boleh pun cik farah tak keluar pun...ada hantu agaknya kat blog saya

terima kasih.. alhamdulillah.. menjadi..

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Jangan lupa LIKE! dan SHARE!

Terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top