Tuesday, August 2, 2011

Tutorial 79 : Pasang Button Twitter di Entry.

Assalamualaikum..

Sekarang ini bukan sahaja demam dengan Facebook malah twitter juga. Ramai yang suka share anything dalam twitter. Bergosip pun dalam twitter. So, apa kata korang pasang button twitter untuk twett twett korang punya entry.. Mana tahu lagi ramai reader yang terjah merjah blog korangkan. Aku ada pasang tapi dalam blog hamster aku nih.. Tengok sini.

Caranya sangat mudah. Macam pasang button share facebook juga.

 CODE BUTTON TWITTER

 Button Full Left


 <div style="float:left;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'twitter_user_name';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>
Button Full Right


 <div style="float:right;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'twitter_user_name';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>
Button Compact Left


<div style="float:left;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_style = 'compact';
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'twitter_user_name';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>
Button Compact Right


<div style="float:right;padding:4px;">
<script type="text/javascript">
tweetmeme_style = 'compact';
tweetmeme_url = '<data:post.url/>';
tweetmeme_source = 'twitter_user_name';
</script>
<script type="text/javascript" src="http://tweetmeme.com/i/scripts/button.js"></script>
</div>

 # pilih button apa yang korang suka dan tukar twitter_user_name dengan user name twitter korang.


 CARA-CARA MELETAKKAN BUTTON TWITTER :

1. Sign in blogger > Design > Edit HTML > Expand Widget Templates

2. Cari code ini, nak mudah tekan Ctrl F, masukkan code dalam kotak find dan enter!

<div class='post-header-line-1'/>
3. Copy code button twitter pilihan korang dan paste di bawah/selepas code di atas. Dan SAVE.

#kalau korang masih tak jumpa code di atas, korang cari code ini pulak, ( kalau dah jumpa duduk diam-diam ehh )

<data:post.body/>
Copy code button twitter pilihan korang dan paste di atas/sebelum code di atas.

4. SAVE jer...

P/S : Kalau button share facebook korang sebelah kanan letak lah twitt twitt korang sebelah kiri.

 baiiiiiiiiiiiiiiiiii....................

3 comments:

  1. shaye tag awk lg dlm contest yg shaye join..
    tq..

    ReplyDelete
  2. erm , saya nak tanya . kenapa saya cari expand widget tu takde ya ?

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.