Wednesday, December 1, 2010

Si tua yang tak sedar diri?

Salam..
i nak story satu cerita tauladan tapi memang wujud di alam nyata..
story tentang manusia yang tak tahu bersyukur!
Ada la some day itu..seorang gadis tengah tunggu bus di station bus..
Ada la seorang makcik tua ini bawa banyak sangat barang..then tiba-tiba makcik ini terjatuh..
Amat kasihan la kat makcik ini sebab dah macam tak larat jalan..
Gadis ini tolong la makcik itu..sebab kasihan kat dia..
gadis itu tolong papah mak cik itu..dan pelawa nak bawa ke klinik..ok fine, ..makcik itu pergi la dengan gadis itu..gadis itu siap bayarkan bil klinik
selepas itu gadis itu pelawa lagi nak hantar makcik itu pulang ke rumah sebab dia tak sampai hati nak biarkan mak cik itu pulang sendirian..mak cik itu pun setuju dengan pertolongan gadis itu..


Sampai je kat rumah mak cik itu memaki gadis itu..sebab gadis itulah baju diampaian dia basah..kalau tak kerana gadis itu membawa dia ke klinik semua itu tidak akan tejadi!!
Malu gila gadis itu dimarahi di depan jiran-jirannya...

Say thank you pun tidak sebaliknya pertolongan yang ikhlas di balas dengan makian..
Gadis itu pergi dari rumah makcik itu dengan hati yang sayu..dia terpaksa membatalkan study groupnya gara-gara mak cik tua itu tetapi itu balasan yang diterima..


motifnya? fikirlah sendiri..


P/s : tolong menolong amalan mulia tapi bersyukur la bila ada seseorang membantu kita..jangan dikeji. say alhamdulilah...

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2008/08/12/article-0-064C96950000044D-816_468x435.jpg

No comments:

Post a Comment

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.