Wednesday, December 1, 2010

Tutorial 17 : Membuat icon di sebelah Bloglist

Salam..
i nak ajar cara buat icon di sebelah bloglist..
motif tutorial ini adalah untuk mencantikkan blog..
jom review i punya cute icon itu..




yang love di atas itu..itulah icon i..so u nak try? jom..

1. First sebelum u all nak letak benda ini diblog kesayangan u all..kena buat benda ini dulu..
  Design/layout>open blog list> unclick icon seperti gambar di bawah dan SAVE.



2. Langkah kedua. Open Design>Edit HTML dan tick Expand Widget Templates.
3. Cari code di bawah..memudahkan pencarian tekan Ctrl F
]]></b:skin>




4. Selepas jumpa..copy code dibawah... dan paste di ATAS code yang u all cari tadi..

.sidebar ul li {background:url("URL GAMBAR ANDA") no-repeat 2px .25em;margin:0;padding:0 0 3px 16px;margin-bottom:2px;text-indent:7px;line-height:1.3em;}
5. Replace URL GAMBAR ANDA dengan URL  icon yang u all suka..
6. Preview dan SAVE..
  
Nak icon cantik2? pergi ke http://www.glitter-graphics.com

Tak tahu nak ambil URL Glitter Graphics jom belajar dulu DI SINI..
Kalau u all nak letak muka u all boleh upload di Photobucket tapi pastikan saiz kecil..nanti gedabak pula..ambil derect URL dan paste url u all..

@ Tak tahu buat blog list? CLICK HERE

Selamat Mencuba

38 comments:

  1. Salam. Nice info. Nak try nak try :D

    ReplyDelete
  2. kalau guna classic template kan takde UNTICK ICON tu kak.. camne ea?

    ReplyDelete
  3. nper sye buat keluar icon belog pnye ek

    ReplyDelete
  4. thanks sis farah, da jdi..dh lama cri tuto ni..thanks..syang sis farah..

    ReplyDelete
  5. wei ,, x bole pown !haishh ,, da try 4-5 kali taw !help me plezz ^^

    ReplyDelete
  6. knp x bole pown ?help me plez ..

    ReplyDelete
  7. @Mazs

    ada sesetengah templete memang tak boleh buat..harap maklum :)

    ReplyDelete
  8. . .dekat mane nak cary configure blog list ue ek? taa jumpe pon

    ReplyDelete
  9. nk try tpy sy ta jmpe configure blog list tue..hahahha bebai sgt aahhh !

    ReplyDelete
  10. Salam dik,

    Thanks for the lovely tutorial..its really work!Like it..:)

    Salam from uk..

    ReplyDelete
  11. salam cik farah..saye dah try dah..tapi nape tiap tajukdye hempap sayenye gambaq uh?? huhu..terima kasih..^^

    ReplyDelete
  12. @lady4134

    seeloknya guna icon yg kecil..kalau besar mmg dia tak fix cth sebesar ni

    http://dl6.glitter-graphics.net/pub/440/440576q8wrax7se2.gif

    ReplyDelete
  13. tutorial menjadi ^^ suka nya! terima kasih kak farah :D

    ReplyDelete
  14. Nk tnye skittt , sye budak baru men blog , nk crik blog list kt mne ek ?? Sye jmpe blog post je .. TT__TT

    ReplyDelete
  15. hye saya try cari configure blog list kt design tak xda la...

    ReplyDelete
  16. kak farah . nk tnye laa . asal xde pon icon 2 .. hmm

    ReplyDelete
  17. yang! Thanks! berjaya buat..Tapi mcm mana nak remove icon blogger @ the listing favorite blog kita tu ye?

    ReplyDelete
  18. Farah...macamana nak buat blog lisat ada scroll bar ???

    ReplyDelete
  19. SLM..sis..open blog list kat mna ya??sya x jumpa pon...harap sis boleh tunjukkan...tengkiu...

    ReplyDelete
  20. @awan hijau

    http://bicarafarah.blogspot.com/2011/05/tutorial-50-membuat-bloglist-di-blog.html

    ReplyDelete
  21. kak farah knape syer x jumpe blog list?

    ReplyDelete
  22. tau tak cmne nk DELETE blik ICON kat tepi BLOGLIST tu??

    ReplyDelete
  23. dah jadi ! terima kasih sbb buat tutor nie :)

    ReplyDelete
  24. 2. Langkah kedua. Open Design>Edit HTML dan tick Expand Widget Templates.
    kak farah, saya x jumpak lak yg 'Expand Widget Templates' tuh.. saya blur dan hang.

    ReplyDelete
  25. Kak ,, x jadi pown yg icon tepi bloglist tuh ..

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.