Tutorial 17 : Membuat icon di sebelah Bloglist

Salam..
i nak ajar cara buat icon di sebelah bloglist..
motif tutorial ini adalah untuk mencantikkan blog..
jom review i punya cute icon itu..




yang love di atas itu..itulah icon i..so u nak try? jom..

1. First sebelum u all nak letak benda ini diblog kesayangan u all..kena buat benda ini dulu..
  Design/layout>open blog list> unclick icon seperti gambar di bawah dan SAVE.



2. Langkah kedua. Open Design>Edit HTML dan tick Expand Widget Templates.
3. Cari code di bawah..memudahkan pencarian tekan Ctrl F
]]></b:skin>




4. Selepas jumpa..copy code dibawah... dan paste di ATAS code yang u all cari tadi..

.sidebar ul li {background:url("URL GAMBAR ANDA") no-repeat 2px .25em;margin:0;padding:0 0 3px 16px;margin-bottom:2px;text-indent:7px;line-height:1.3em;}
5. Replace URL GAMBAR ANDA dengan URL  icon yang u all suka..
6. Preview dan SAVE..
  
Nak icon cantik2? pergi ke http://www.glitter-graphics.com

Tak tahu nak ambil URL Glitter Graphics jom belajar dulu DI SINI..
Kalau u all nak letak muka u all boleh upload di Photobucket tapi pastikan saiz kecil..nanti gedabak pula..ambil derect URL dan paste url u all..

@ Tak tahu buat blog list? CLICK HERE

Selamat Mencuba

Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
38 Comments for "Tutorial 17 : Membuat icon di sebelah Bloglist"

Salam. Nice info. Nak try nak try :D

kalau guna classic template kan takde UNTICK ICON tu kak.. camne ea?

nper sye buat keluar icon belog pnye ek

thanks sis farah, da jdi..dh lama cri tuto ni..thanks..syang sis farah..

wei ,, x bole pown !haishh ,, da try 4-5 kali taw !help me plezz ^^

knp x bole pown ?help me plez ..

@Mazs

ada sesetengah templete memang tak boleh buat..harap maklum :)

. .dekat mane nak cary configure blog list ue ek? taa jumpe pon

nk try tpy sy ta jmpe configure blog list tue..hahahha bebai sgt aahhh !

Salam dik,

Thanks for the lovely tutorial..its really work!Like it..:)

Salam from uk..

salam cik farah..saye dah try dah..tapi nape tiap tajukdye hempap sayenye gambaq uh?? huhu..terima kasih..^^

@lady4134

seeloknya guna icon yg kecil..kalau besar mmg dia tak fix cth sebesar ni

http://dl6.glitter-graphics.net/pub/440/440576q8wrax7se2.gif

tutorial menjadi ^^ suka nya! terima kasih kak farah :D

Nk tnye skittt , sye budak baru men blog , nk crik blog list kt mne ek ?? Sye jmpe blog post je .. TT__TT

hye saya try cari configure blog list kt design tak xda la...

kak farah . nk tnye laa . asal xde pon icon 2 .. hmm

yang! Thanks! berjaya buat..Tapi mcm mana nak remove icon blogger @ the listing favorite blog kita tu ye?

Farah...macamana nak buat blog lisat ada scroll bar ???

SLM..sis..open blog list kat mna ya??sya x jumpa pon...harap sis boleh tunjukkan...tengkiu...

@awan hijau

http://bicarafarah.blogspot.com/2011/05/tutorial-50-membuat-bloglist-di-blog.html

kak farah knape syer x jumpe blog list?

tau tak cmne nk DELETE blik ICON kat tepi BLOGLIST tu??

dah jadi ! terima kasih sbb buat tutor nie :)

2. Langkah kedua. Open Design>Edit HTML dan tick Expand Widget Templates.
kak farah, saya x jumpak lak yg 'Expand Widget Templates' tuh.. saya blur dan hang.

Kak ,, x jadi pown yg icon tepi bloglist tuh ..

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top