Tutorial 35 : Meletakkan background pada blog ( Cara 1 )

Salam..
Lusa kita akan sambut tahun baru..Ok kali ini I bagi tutorial simple..

1. Sign in blogspot > Design > Edit HTML dan cari code ini..ctrl f untuk mudahkan pencarian
body {
Ambil body { pada bahagian atas sekali tau..

2. Letakkan code ini di bawah code body {

background-image:url(BACKGROUND GAMBAR);background-position:top center; background-attachment:fixed;
margin:0;
3. Kalau ada code ini background:$bgcolor; u all delete je tau..kalau tak ada just letak code tadi je..
4. Replace BACKGROUND GAMBAR dengan URL gambar anda.. Preview dan SAVE..done!!

 Kalau tidak menjadi boleh cuba tutorial ini : 


Meletakkan background pada blog ( Cara 2 )

Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
30 Comments for "Tutorial 35 : Meletakkan background pada blog ( Cara 1 )"

thanks kak..! saye dah tukar templte saye...
dah dapat da..hehe

thank miss farah..dah cantik blog sy! i lop u!hehehe!

background imAge tuh nak ambil mana ?

@Mazs

ambil dekat glitter graffic pun bulehh @___@

i love u kk tengs for the tuto

akak , tak jadik pon . sdeyhh..dah letak URL daH. tak tetukar pon

nk cri URL GMBAR tu kt mne dan mcam mne??

sis yg gune template designer camner erk? xjdi gak

@pyqa

upload macam biasa di fungsi template designer

xleh,.. dye kluar "could not upload image for internal errors" cmne erk?

@♥Cik Nurfarah♥ xleh la.dye kluar " could not upload image for internal errors"

@pyqa

nanti saya update semula tutorial ni ek :)

ok tq.. sis :) rjin2 la follow blog pyqa yep :)

@♥Cik Nurfarah♥

sis,xder la.. yg pyqa punya template designer

nk amek link kat photobucket tu copy url yg mane..??
daa bnyk kli try dahh..
xjd2 jgk..
hurmmm..

salam farah...

ada cdgn tak mana2 web yg offer background gambar?

Nak cari url tuh kat mana ? Eyra taktahu nak cari kat manan -.-'

akq,,saye xdpt lhaa nk tukar bg saye.. i have try my best,,but satu ape pon tk jadik..hummm

yuhu.. kak.. mcm mana yek nak pisah kan background blog dengan background entry.. hmmm.. mcm akak nya ni ler.. kat entry warne putih but kat background blog warna pink.. pm please.. x tau nak wat lar...

@♥Miss Farah♥ Assalam kak! nak tanye skit blh x? kat mne akq dapat background yg akq gunekan skrg? ape link dye? comellah

Assalamualaikum...akak,sy dh cuba byk kali utk buat bground ni,tp tetap xleh..

awak tolong buatkan blog nie boleh? please sangat :(

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Jangan lupa LIKE! dan SHARE!

Terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top