Thursday, December 30, 2010

Tutorial 35 : Meletakkan background pada blog ( Cara 1 )

Salam..
Lusa kita akan sambut tahun baru..Ok kali ini I bagi tutorial simple..

1. Sign in blogspot > Design > Edit HTML dan cari code ini..ctrl f untuk mudahkan pencarian
body {
Ambil body { pada bahagian atas sekali tau..

2. Letakkan code ini di bawah code body {

background-image:url(BACKGROUND GAMBAR);background-position:top center; background-attachment:fixed;
margin:0;
3. Kalau ada code ini background:$bgcolor; u all delete je tau..kalau tak ada just letak code tadi je..
4. Replace BACKGROUND GAMBAR dengan URL gambar anda.. Preview dan SAVE..done!!

 Kalau tidak menjadi boleh cuba tutorial ini : 


Meletakkan background pada blog ( Cara 2 )

30 comments:

  1. thanks kak..! saye dah tukar templte saye...
    dah dapat da..hehe

    ReplyDelete
  2. thank miss farah..dah cantik blog sy! i lop u!hehehe!

    ReplyDelete
  3. background imAge tuh nak ambil mana ?

    ReplyDelete
  4. @Mazs

    ambil dekat glitter graffic pun bulehh @___@

    ReplyDelete
  5. i love u kk tengs for the tuto

    ReplyDelete
  6. akak , tak jadik pon . sdeyhh..dah letak URL daH. tak tetukar pon

    ReplyDelete
  7. nk cri URL GMBAR tu kt mne dan mcam mne??

    ReplyDelete
  8. sis yg gune template designer camner erk? xjdi gak

    ReplyDelete
  9. @pyqa

    upload macam biasa di fungsi template designer

    ReplyDelete
  10. xleh,.. dye kluar "could not upload image for internal errors" cmne erk?

    ReplyDelete
  11. @♥Cik Nurfarah♥ xleh la.dye kluar " could not upload image for internal errors"

    ReplyDelete
  12. @pyqa

    nanti saya update semula tutorial ni ek :)

    ReplyDelete
  13. ok tq.. sis :) rjin2 la follow blog pyqa yep :)

    ReplyDelete
  14. @♥Cik Nurfarah♥

    sis,xder la.. yg pyqa punya template designer

    ReplyDelete
  15. nk amek link kat photobucket tu copy url yg mane..??
    daa bnyk kli try dahh..
    xjd2 jgk..
    hurmmm..

    ReplyDelete
  16. salam farah...

    ada cdgn tak mana2 web yg offer background gambar?

    ReplyDelete
  17. Nak cari url tuh kat mana ? Eyra taktahu nak cari kat manan -.-'

    ReplyDelete
  18. akq,,saye xdpt lhaa nk tukar bg saye.. i have try my best,,but satu ape pon tk jadik..hummm

    ReplyDelete
  19. yuhu.. kak.. mcm mana yek nak pisah kan background blog dengan background entry.. hmmm.. mcm akak nya ni ler.. kat entry warne putih but kat background blog warna pink.. pm please.. x tau nak wat lar...

    ReplyDelete
  20. @♥Miss Farah♥ Assalam kak! nak tanye skit blh x? kat mne akq dapat background yg akq gunekan skrg? ape link dye? comellah

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum...akak,sy dh cuba byk kali utk buat bground ni,tp tetap xleh..

    ReplyDelete
  22. awak tolong buatkan blog nie boleh? please sangat :(

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.