Tutorial 103 : Letak Music Youtube Autoplay.

Assalamualaikum..
Bagi memenuhi permintaan reader yang nak letak music dalam blog. Aku tunaikan..
Kali ini kita belajar cara untuk buat music autoplay. Selalunya kalau letak music biasa dia akan memekak je. Tak boleh nak stopkan tapi dengan letak autoplay senang je nak stop tak ler memekak je kan..

1. Mula-mula korang pergi ke Youtube, pilih lagu yang korang suka. Search je lagi senang..banyak sangat pilihan.

2. Lepas korang pilih gambar yang korang suka tu. Click Embed, tick pada Use Old Embed Code dan copy code tersebut seperti gambar di bawah.



3. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript


# pastekan code yang korang copy tadi:


<object width="560" height="345"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/9fKVNb-dYVc?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/9fKVNb-dYVc?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="345" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


Korang kena tukar benda ni.


width 560 tukar kepada 200

height 345 tukar kepada 25

rel=0 tukar kepada &autoplay=1

contoh selepas ditukar:


<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/9fKVNb-dYVc?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/9fKVNb-dYVc?version=3&amp;hl=en_US&amp;&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
Contoh perlu diubah.


4. Dah siap semua tu, bolehlah SAVE.


Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
34 Comments for "Tutorial 103 : Letak Music Youtube Autoplay."

gempak laa.. smart sgt.. thanks.. mmuahh

: blh tak klu nak letak pic kat atas autoplay 2??

saya masih takpaham la .. nak paste tu dekat mana ??? please help me :(

Akak Farah . Youtube sekarang dah lain . tolong kak :(

THANKS FOR THE TUTORIALS..U ARE GREAT BLOGGER ! :)

thanks akak but kenapa dia tak terus play je ? kene tunggu kita play baru play . macam mana ea akak nak buat dia play sendiri

terima kasih sangat-sangat cik fara. before this, memang agak x ble nak concentrate sangat bila view blog... May Allah bless you.

tQ sgt2 utk tutorial niee... dah lma cari bnda nie.. tQ~~tQ~~ suka~suka~suka~ lalalalalaaa~~~ (Happy sgt2)

assalamualaikum , klau height dye 315 nk tkr kpd 25 jgk ke ?

kak farah thanks sgt. Dh lme nk dpt autoplay music seperti mne akak tunjukkan tuh. Thanks kak. Nme sye ummil 17

tq sgt2......senang giler nak buat ni...time kasih.....love u.

Akak , buatkan lah untuk kita.
Kita tak reti :'(

thanks for sharing...
if i want to put more than one song, how is the procedure? same way to do it? then i wall have many gadgets.

asalam..akak sya dh try tp bila sya save n saya nk mainkn la lagu tu..x boleh sbb dia kata terlalu kecil..macam mna sya nk buat akak??:(

Terima kasihlah bebanyak kerana membantu....semoga sukses selalu..
http://jomberembat.blogspot .com

Thank you very much. Sebab kita nak hide lah konon-knonnya lagu tu kan, so kita letak kecil sangat, 30X17 . hehehehe. thank you farah

Terima kasih banyak2 buat Nurfarah atas segala tunjuk ajar. Kak Ummu sangat berpuas hati sekarang. Kalau sudi singgahlah ke blog Kak UmmuWafa untuk baca Novel2 hasil karya akak.
Thanks a lot my dear.

thanks !! <3 <3

Macam mana boleh ade Embed tu kak?

tapi mcm mane nak gune . sekarang utube dah lenn . tolong sayee ...

tak boleh laaa.. xde old embed code

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Jangan lupa LIKE! dan SHARE!

Terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top