Sunday, August 21, 2011

Tutorial 103 : Letak Music Youtube Autoplay.

Assalamualaikum..
Bagi memenuhi permintaan reader yang nak letak music dalam blog. Aku tunaikan..
Kali ini kita belajar cara untuk buat music autoplay. Selalunya kalau letak music biasa dia akan memekak je. Tak boleh nak stopkan tapi dengan letak autoplay senang je nak stop tak ler memekak je kan..

1. Mula-mula korang pergi ke Youtube, pilih lagu yang korang suka. Search je lagi senang..banyak sangat pilihan.

2. Lepas korang pilih gambar yang korang suka tu. Click Embed, tick pada Use Old Embed Code dan copy code tersebut seperti gambar di bawah.



3. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript


# pastekan code yang korang copy tadi:


<object width="560" height="345"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/9fKVNb-dYVc?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/9fKVNb-dYVc?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="345" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


Korang kena tukar benda ni.


width 560 tukar kepada 200

height 345 tukar kepada 25

rel=0 tukar kepada &autoplay=1

contoh selepas ditukar:


<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/9fKVNb-dYVc?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/9fKVNb-dYVc?version=3&amp;hl=en_US&amp;&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" width="200" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>
Contoh perlu diubah.


4. Dah siap semua tu, bolehlah SAVE.


34 comments:

  1. gempak laa.. smart sgt.. thanks.. mmuahh

    ReplyDelete
  2. : blh tak klu nak letak pic kat atas autoplay 2??

    ReplyDelete
  3. saya masih takpaham la .. nak paste tu dekat mana ??? please help me :(

    ReplyDelete
  4. Akak Farah . Youtube sekarang dah lain . tolong kak :(

    ReplyDelete
  5. THANKS FOR THE TUTORIALS..U ARE GREAT BLOGGER ! :)

    ReplyDelete
  6. thanks akak but kenapa dia tak terus play je ? kene tunggu kita play baru play . macam mana ea akak nak buat dia play sendiri

    ReplyDelete
  7. terima kasih sangat-sangat cik fara. before this, memang agak x ble nak concentrate sangat bila view blog... May Allah bless you.

    ReplyDelete
  8. tQ sgt2 utk tutorial niee... dah lma cari bnda nie.. tQ~~tQ~~ suka~suka~suka~ lalalalalaaa~~~ (Happy sgt2)

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum , klau height dye 315 nk tkr kpd 25 jgk ke ?

    ReplyDelete
  10. kak farah thanks sgt. Dh lme nk dpt autoplay music seperti mne akak tunjukkan tuh. Thanks kak. Nme sye ummil 17

    ReplyDelete
  11. tq sgt2......senang giler nak buat ni...time kasih.....love u.

    ReplyDelete
  12. Akak , buatkan lah untuk kita.
    Kita tak reti :'(

    ReplyDelete
  13. thanks for sharing...
    if i want to put more than one song, how is the procedure? same way to do it? then i wall have many gadgets.

    ReplyDelete
  14. asalam..akak sya dh try tp bila sya save n saya nk mainkn la lagu tu..x boleh sbb dia kata terlalu kecil..macam mna sya nk buat akak??:(

    ReplyDelete
  15. Terima kasihlah bebanyak kerana membantu....semoga sukses selalu..
    http://jomberembat.blogspot .com

    ReplyDelete
  16. Thank you very much. Sebab kita nak hide lah konon-knonnya lagu tu kan, so kita letak kecil sangat, 30X17 . hehehehe. thank you farah

    ReplyDelete
  17. Terima kasih banyak2 buat Nurfarah atas segala tunjuk ajar. Kak Ummu sangat berpuas hati sekarang. Kalau sudi singgahlah ke blog Kak UmmuWafa untuk baca Novel2 hasil karya akak.
    Thanks a lot my dear.

    ReplyDelete
  18. thanks !! <3 <3

    ReplyDelete
  19. Macam mana boleh ade Embed tu kak?

    ReplyDelete
  20. tapi mcm mane nak gune . sekarang utube dah lenn . tolong sayee ...

    ReplyDelete
  21. tak boleh laaa.. xde old embed code

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.