Tuesday, August 23, 2011

Tutorial 106 : Drop-Down Menu.

Assalamualaikum..

Rasa sangat semak dan berterabur blog?
Rimas tengok blog orang lain kemas tapi blog korang banyak semak samun.
Jom kemaskan blog korang dengan membuat Drop-down menu. Korang jangan terkeliru kerana dia bukan drop-down tab menu tapi drop-down menu. Perlu tahu ye..

 Tengok contoh di bawah.



Okey, jom try this tutorial :

1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Copy code di bawah dan paste ke dalam Html/Java Script



<select onChange="document.location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option selected>Tajuk</option>
<option value="Link 1">Tajuk Link 1</option>
<option value="Link 2">Tajuk Link 2</option>
<option value="Link 3">Tajuk Link 3</option>
</select>

3. Tukar :
Tajuk - untuk tajuk dalam drop menu
Link - alamat link/url korang
Tajuk link - tajuk link korang

4. Kalau nak tambah lagidrop-down menu korang cuma tambah code

<option value="Link">Tajuk Link</option>

sebelum code    </select>



5. Save jer bila dah siap.

bai..



5 comments:

  1. THANKS...salam syawal..

    nak doodle free di hari raya..jom

    ReplyDelete
  2. akaq , drop down menu niy boleh ke buat untuk blog archive? if boleh , macam mana erk?

    ReplyDelete
  3. @kanakanakribena

    setakat ni belum tahu lg caranya..insyaallah akan try research hehehe

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. @Farra aniQah

    camna nak buat tabs mcm dalam blog ni

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.