Tutorial 106 : Drop-Down Menu.

Assalamualaikum..

Rasa sangat semak dan berterabur blog?
Rimas tengok blog orang lain kemas tapi blog korang banyak semak samun.
Jom kemaskan blog korang dengan membuat Drop-down menu. Korang jangan terkeliru kerana dia bukan drop-down tab menu tapi drop-down menu. Perlu tahu ye..

 Tengok contoh di bawah.



Okey, jom try this tutorial :

1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Copy code di bawah dan paste ke dalam Html/Java Script



<select onChange="document.location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option selected>Tajuk</option>
<option value="Link 1">Tajuk Link 1</option>
<option value="Link 2">Tajuk Link 2</option>
<option value="Link 3">Tajuk Link 3</option>
</select>

3. Tukar :
Tajuk - untuk tajuk dalam drop menu
Link - alamat link/url korang
Tajuk link - tajuk link korang

4. Kalau nak tambah lagidrop-down menu korang cuma tambah code

<option value="Link">Tajuk Link</option>

sebelum code    </select>



5. Save jer bila dah siap.

bai..



Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
5 Comments for "Tutorial 106 : Drop-Down Menu."

THANKS...salam syawal..

nak doodle free di hari raya..jom

akaq , drop down menu niy boleh ke buat untuk blog archive? if boleh , macam mana erk?

@kanakanakribena

setakat ni belum tahu lg caranya..insyaallah akan try research hehehe

This comment has been removed by the author. - Hapus

@Farra aniQah

camna nak buat tabs mcm dalam blog ni

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Jangan lupa LIKE! dan SHARE!

Terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top