Saturday, August 27, 2011

Tutorial 113 : Add a Gadget atas Header.

Assalamualaikum semua,

Lagi tutorial untuk korang semua!..

Sebelum ini ada tutorial letak iklan atas header. Tapi kali ini nak ajar korang Add a Gadget atas header. Fungsi? untuk korang letak iklan, status twitter dan macam-macam lagi.

Masih tak faham dengan apa yang aku perkatakan ? Tengok gambar di bawah.

Sebelum letak Add a Gadget :


Selepas letak Add a Gadget :


Nak buat? Jom ikuti cara-cara ini,

1. Sign in Blogspot > Design > Edit Html

2. Cari code di bawah , Ctrl F dan paste dalam kotak find..enter!

]]></b:skin>
3. Dah jumpa? sila copy code di bawah dan paste di atas code yang di cari tadi.

#gadget_header{
margin:10px 0;
padding:1%;
width:100%;}

4. Lepas itu, cari lagi code ini pula,

<div id='header-wrapper'>
Kalau tak jumpa code itu, cari ini pulak:

<div id='header'>


5. Sila copy code di bawah dan paste di atas code yang di cari tadi.

 <div id="gadget_header">
<b:section class='header' id='gadgetheader' preferred='yes'/>
</div>
 6. Preview, kalau tak error. Bolehlah SAVE.

Lepas itu, korang buka dashboard > Design > Page Elements korang akan lihat jadi macam ni ye..

Add a Gadget di atas header.

baii semua!

 @ banyak tutorialkan, tengah rajin ni !

13 comments:

  1. kenapa code header wrapper tak boleh ?

    ReplyDelete
  2. Kak , kenape kite carik second code tuhh tak jumpe eak ?

    ReplyDelete
  3. kak farh. nape kite cari second code tak jumpe ek?

    ReplyDelete
  4. Wahhhhhhhh :D Jadi! http://fthh.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Bole ajar x nak buat 'add a gadget' di bawah header.

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah .. menjadi akhirnya :)))

    ReplyDelete
  7. Yang no 4 dua dua takde macam mana tu ? :(

    ReplyDelete
  8. kak farah, dua2 code tak de pon ? :( leceh lah duna blog baru ni .

    ReplyDelete
  9. selamat pg semu umm tnye macam mne nk buang add gadget pada haeder yg kita buat
    n tau x knape button design tidak boleh klik

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum cik nurfarah..
    saya guna blog versi baru..
    saya xdapat cari la code semua2 tu...
    mcm mana ye???

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.