Tutorial 114 : Scroll Bar di Komen.

Assalamualaikum..
Tutorial laju-laju sebelum subuh.
Nak ajar buat scroll bar di bahagian komen untuk kemaskan lagi blog korang.
Contohnya macam blog aku :


Cara-cara nak buat sangat senang lenang.

1. Sign in Blogspot > Design > Edit Html

2. Cari code di bawah , Ctrl F dan paste dalam kotak find..enter!


/* Comments


korang akan jumpa code macam ni :



/* Comments
----------------------------------------------- */

#comments h4 {
margin:1em 0;
font-weight: bold;
line-height: 1.4em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:.2em;
color: #ffffff;
}

kalau code berwarna hijau kat bawahnya berbeza seperti di atas , pastikan korang paste code baru selepas/di bawah tanda ini }
Copy dan pastekan code ini :



#comments {
height:400px;
overflow:auto;
}


seperti gambar ini.

Click untuk besarkan gambar. Faham?


3. Preview, kalau tak error save jer..buka entry korang yang banyak komen dan lihatlah hasilnya.
Selamat mencuba.. Baii ..esok raya! yeahahh..




Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
18 Comments for "Tutorial 114 : Scroll Bar di Komen."

kakak.. npe tader code commnt tuh ea ? adess /:(

dia copy farah punya tutorial tanpa credit..


http://ummu-punyebelog.blogspot.com/2011/09/scroll-bar-di-komen.html

apesal ek kotak komen y sy wt xjd.. y nie pown sy try xjd..

code #comments {
height:400px;
overflow:auto;
}
x jumpe...

coz nak buang skrol kt kotak komen tu...

yg ni mmg ade:
/* Comments
----------------------------------------------- */
code hijau x sm..but try cari yg height n width tu mmg xde..cmne ar..sy nk remove skrol tu

@Norashiqin Kamaruzaman

nak tnye camne nak buat post a comment tu ke atas ye...yg words dia tu =) nanti inform kat shoutbox saya eyh..tq cik farah...really appreciate!! =)

Dah jadi.Terima kasih kak Farah :)

ok. dah buat.. jadi... alhamdulillah.. thanks sharing farah!!!

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top