Tutorial 115 : Mencantikkan Scroll Bar Blog.

Assalamualaikum, alhamdulilah dah sembuh dari demam. Moga sembuh sepenuhnya. Misi hari ini nak buat cake! yeaahaaa..So lepas subuh malas nak tidur..hahaha sebab semalam lepas telan panadol. Terus pengsan tak sedar diri muahaha..

Kerana subuh ni ada mood nak tulis tutorial. So tulislah untuk korang. Ngah freekan..

Nak ajarkan korang untuk cantikkan scroll bar blog korang yang nampak biasa-biasa je tu.
Macam blog aku ni :



Tapi tutorial ini hanya sesuai dengan penggunaan GOOGLE CROME sahaja, kalau guna Mozilla korang takkan nampak effectnya. So kalau nak lihat hasilnya. Sila download dan install GOOGLE CROME anda.

1. Sign in Blogspot > Design > Edit Html

2. Cari code di bawah , Ctrl F dan paste dalam kotak find..enter!



]]></b:skin>


3. Copy code di bawah dan paste sebelum/di atas code yang dicari tadi.



::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #FF1493;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #BA55D3;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

4. Sekarang korang boleh tukar :
Warna background scroll bar : #FF1493 
Warna scroll bar : #BA55D3
More colour? Click here


5. Preview, kalau dah puas hati dan menjadi silalah tekan SAVE!


P/s : KOmen-komenlah yer lepas mencuba!





Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
94 Comments for "Tutorial 115 : Mencantikkan Scroll Bar Blog."

err , kenapa dia jadi laen ? macam rosak je scroll bar saya ?

kenape tak menjadi Kak Farah ??

@♥Cik Nurfarah♥ jadi laaa ! thanks kak!
http://mizzanies.blogspot.com

a'ah..kenape ta jadik ye k.farah ?

tak jadik pon..dah lama cari tutorial nih..tp tak jd lak

Thanks cik Farah...suke2,hampir semuanya menjadik..

Dah jadi,..Terimakasih kak farah C:

kak farah,tak jadi laa..keluar tulisan je kat atas..hmm..tolong..tolong..terima kasih..

@Ledy Ecah thanx kak farah..
ingat ken x jadi tdi .. :P

Yey ! Jadi , Alhamdulilah . Thnx ya kaka

Kak farah , npe dy jadi cm panjang eh ?
Dy jadi cm ni , http://aintheravenclaw.blogspot.com/

hye kak farah nie alisya maybe kak farah tak kenal kakak saye yg perkenalkan blog akak kat saye tapi saye still tak jumpe macam mane kite nak buat favicon tu...
saye dah cari kat tutorial tapi tak jumpe pon...

@aina
tq sys ! ade tuto akk byk mnjdi kat blog sye . =)

salam. nak tanya la. tutorial yang ni untuk template minima je ke? kalau yang guna template designer menjadi tak?

@Mashitah Rahim

Jadikk..tapi syarat kena guna google crome yer

@Li$y@ EMO

try this

http://bicarafarah.blogspot.com/2010/12/tutorial-27-membuat-favicon-sendiri.html

@♥Cik Nurfarah♥ Tapi saya buat tak menjadi. dah banyak tengok tutorial ni daripada blog orang lain dan cuba jugak, still tak menjadi. padahal view guna chrome. huhuhu. ni yang sedih nii. :(

kak farah , mekasih .. jadik .. blog un daa ok daa .. :)

kak farah,,,,macam mane nak cari kod nie....
saye wat xjumpe2 pon...T-T

nmpk mcm senang . tp bile buad tahla :(

Woah ! Thank u very much ! i'm glad to find this tutorial !

thanks kak farah syng kak farah akhirnye jdi gak!kalo gi jt tmpt lain tuto die ssh tpi kt blog akak sng jewp!

Kenapa saya buat tak boleh? saya pilih warna dia ambik semua warna kat situ

T_T !!
@♥Cik Nurfarah♥ ...
x jadi laa~~~
waktu saya view blog kan ada tulisan kat atas tu~~~T_T

kak Farah .. tak jadik pon .. help please .... :'(

knape tak jdii erk ?
dah gna google chrome nhe .. npe x jadii jgak ?

Kenapa tak jadi ~ Da gune google chrome pon ta jadi ~

to all

org lain buat menjadi je, sy buat eksperimen pun menjadi. so mesti ada maslah dgn template anda

saya buat tak menjadi la kak farah..gune google chrome pon tak boleh jugak.. :(

Kak Farah , sy buat mnjadi ... :)
Tapi , masalah skrg nya , knp kdg2 aje scroll bar tu muncul ? Lpas refresh byk kali , bru timbul blik ... Bleh tlg x ?

Thanks akak!!menjadik la...

http://mylifesiti.blogspot.com/

@♥Cik Nurfarah♥ -thanks..dh jd lh...

sye punye pon tk jadi la akq farah ..
sebab ade tulisan kt atas. .
aqk tlong watkan ..leh tk ni link blog sye http://sibudapendek.blogspot.com/

tak jadi la akq farah ..tk fhm la petu tu ..akq wat kan kt blog ni leh tk ..ni linkhttp://sibudapendek.blogspot.com/

kak farah , saya guna tuto kak farah . terima kasih .

Yeay,menjadila! Thank you Kak Farah :3

@HanimRaz tak jadi :( dah guna google chrome tapi tak jadi :(

Tq dik Farah,dah jadi buat....

thnxs kak !! mnjadi !! happy nya !!

Assalamualaikum... kak, knp scroll box yg sya buat , scroll box tu ada juga kat bawah... knp eh ? tlg kak..
ni sya punya blog:
http://nursyaqinahgadisrandom.blogspot.com

Thank you cik Farah! jadi jadi jadikk~happy hah! haha ^^,

hai kak Farah..thankz buad tuto nih..akhirnya menjadi jugak..seronok sngd ! :)

hihihih..jadi la sis/....thanx sekali g....ni yg best nak kodek2 lagi ni.hihi

akak..cmnew nak guna control F..saya dah buad dah..tpy x keluar dye pnye code..cm ne akk... klo bleh ..akk tlong buadkan bleh x?

saya dah tkan enter tpi x keluar code dyee?? mcm mne ni kak farah??

nak senang macam ni ye KAK..kak farah bleh x bgi tahu sye code ]]></b:skin.
tu..blehh..sbb saya da buad tpi xkeluar kod dye..jdi akk bgi je code dye ape...

This comment has been removed by the author. - Hapus

kak farah dh jadik...thanx...terkejut la jugak...btw...thanx...:)

@?Cik Nurfarah? thanks cantik sangat scrool blog thanksss

fara, kita nak tanya la. kenapa blog kita bila scroll ke bawah je mcm ada bahagian yg lebih taw. hmm kalau free nanti cuba singgah blog sy kejap. tengok. haih. tak tau macam mana nak buang yg bawah tu. thanks :)

So nice..... ujian buat scrollbar saya lulus A plus! lol

Thanks akak!! Menjadi lah :3 BTW sya akan terus mengikuti tutorial akak.. ahahaha.. TY ye?

sis kenapa saya carik ]]> x jumpa??

kenapa sy carik "]]>" x jumpa? n kenapa ye if sy click edit html misalnye kena tick expand ... tu sy xde kotak tick tu?? kenapa ye ? so sy x boleh nk modified sy ny blog. stressssss :(

alhamdulillah jadik..terima kasih akak ajar tutorial ni..

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top