Sunday, August 7, 2011

Tutorial 84 : Meningkatkan SEO Blog.



Assalamualaikum dan selamat hujung minggu.
Kali ini aku nak bagi tutorial aka tips untuk korang.
Korang rasa macam unhappy walaupun korang ada menulis artikal meletop tapi sorang pun tak baca blog korang? Atau korang ada tulis info yang sangat berguna tapi seorang pun tak tahu sebab blog korang tak mesra (Search Engine Optimization) SEO?


Sebelum aku memulakan tutorial ni, aku akan bagitahu apakah itu (Search Engine Optimization) SEO?


(Search Engine Optimization) SEO ialah:


Pengoptimuman enjin carian (SEO) adalah proses meningkatkan penglihatan laman web atau halaman web dalam enjin carian melalui "semula jadi" atau tidak berbayar ("organik" atau "algoritma") hasil carian. Secara umum, lebih awal (atau lebih tinggi pada halaman), dan lebih kerap tapak muncul dalam senarai keputusan carian, lebih banyak pelawat akan menerima dari pengguna enjin carian. SEO boleh mensasarkan pelbagai jenis carian, termasuk carian imej, carian tempatan, video search, search akademik, [1] berita carian dan enjin carian khusus industri menegak.
Sumber : Wikipedia

Kalau korang tak faham bahasa yang aku translitkan tu, meh sini aku jelaskan. Seo ni macam search engine seperti yahoo, google, dan macam-macam. Kalau reader taip some tajuk. Automatic seo akan cari web yang berkaitan dengan tajuk tersebut. Tutorial aku ni adalah untuk memaparkan tajuk entry/posting korang sebelum tajuk blog. Maksudnya kalau reader taip " cara memakai tudung"..automatik tajuk entry yang relevan di dalam blog korang akan keluar di search engine. Maka, korang punya seo blog akan meningkat..seterusnya reader meningkat, follower meningkat dan duit naffnang atau iklan korang pun insyaallah turut meningkat. Jadi nak cuba ke taknak? tak paksa tau..tapi aku dah try dah benda nih..

Jom cuba!

1. Sign in blogger > Design > Edit HTML

2. Cari code ini, nak mudah tekan Ctrl F, masukkan code dalam kotak find dan enter!

<title><data:blog.pageTitle/></title

3. Copy code di bawah dan replace/gantikan dengan code yang di cari tadi.

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>

4. Save.


p/s : Senangkan..insyaallah SEO blog anda meningkat.

23 comments:

  1. owhh.. nak tnye mcm mana nk buat favicon for blog ?

    ReplyDelete
  2. @Kisah Jiwa


    http://bicarafarah.blogspot.com/2010/12/tutorial-27-membuat-favicon-sendiri.html

    ReplyDelete
  3. owh...cmtu je ea...maceh for the tutorial..

    ReplyDelete
  4. hurm..tringin nk wat tp xyakin lah..
    takot entry2 sy xbes mana pon..lgpon br berjinak2..huhu..
    http://raihanwardah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. akak,after sy search code 2 kluar hightlight,kita kena amik sampai kat mana code 2 kak?

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum....cik cik nurfarah...

    naper ader tanda > kat atas blogs lepas buat SEO...kod nyer salah ker?...

    ReplyDelete
  7. hmmm, tutorial yang menarik... thanks ^_^

    ReplyDelete
  8. @Kisah Jiwa

    Saya harap agar apa yang kak farah tulis akan berhasil amin

    ReplyDelete
  9. saya harap supaya apa yang akak tulis akan menjadi kenyataan

    ReplyDelete
  10. AKAK SENANG JE NAK IKUT AKAK PUNYA TUTORIAL NI .. THANKSS A LOT

    http://linlinsakura.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. senang ikut tutorial dari cik nurfarah ni terima kasih ya. mmg akak dh lm follow blog cik Nur Farah :)

    ReplyDelete
  12. assalam kak farah... macam mana nak masukkan kod SEO ni dalam blogskin? saya try cri yg step 1 tp xda dalam template...

    ReplyDelete
  13. sis :'( sy buat utk naikkan SEO ni. but then blog saya jadi naik simbol > dekat atas penjuru belah kiri. taktaula maybe saya salah tekan apa2 ke. then logo dekat bloglist pun hilang, tinggal kotak kosong. kenapa ya? harap sis boleh tolong. sedih sangat blog rosak T.T

    ReplyDelete
  14. sis.. kenape x jumpe pun kod tuu.. xde pun kod tu.. urmm..

    ReplyDelete
  15. Haiii...xjumpa pun step 1 tu...ble terang by pic x utk lebih faham...tq;)

    ReplyDelete
  16. Tips mendapatkan uang dari blog

    http://seputaranehdanunik.blogspot.com/2015/02/cara-mendapatkan-uang-dollar.html

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.