Saturday, January 15, 2011

Resepi : Kepah Cik Farah

Salam.
Hari ini aku rasa nak share satu resepi yang amat simple mimple ..
Semua orang boleh cuba tak kira la kaum Adam, Hawa atau apa-apa kaum di atas muka bumi ini ..
Hujung-hujung minggu ni aku cadangkan kepada anda semua boleh la mencuba resepi ini.
Kepada anak-anak dara, mak-mak dara tu jangan asyik mengadap TV je 25jam.. Apa kata korang ringankan tulang ke dapur membantu mak atau masak sendiri di dapur. Masak sendiri adalah lebih nikmat daripada makan di kedai..hehehe..
Resepi ini aku reka sendiri je..tak la special..tapi special kalau korang mencuba sendiri..:)

Bahan-bahan :
Kepah ( 1 kg )
Bawang putih yang dicincang halus 3 ulas
( cili kisar )Cili+bawang+serai+bawang putih+halia = kisar halus ( nak lagi pedas letak cili api )
Lobak merah 2 batang ( potong dadu )
Garam + Gula
Sos Tiram ( 1 sudu kecil )
Secubit belacan ( kalau suka )
Kicap ikan ( tak nak letak pun tak apa ) 1 sudu besar
Tomato ( hiasan )
Limau nipis sehiris

Ikuti langkah-langkah bergambar ini. aku tahu korang suka tengok2 gambarkan, ala-ala kamus bergambar gitu :

 Mula-mula panaskan minyak dalam 5 sudu makan, lepas itu goreng bawang putih sampai wangi. Jangan sampai rentung dah la.


 http://3.bp.blogspot.com/_bcMacWlTXWs/SP243Xa2gbI/AAAAAAAAB6E/KR8OYI81_1Q/s400/DSCN6533.JPG

Selepas itu, masukkan cili yang telah dikisar. Ingat jangan guna cili boh tak sedap! lagipun cili boh ada bahan perasa..tak baik untuk kesihatan. Masukkan belacan + kicap ikan ( kalau tak ada letak kicap biasa 1 sudu besar ) + sos tiram+ gula garam secukup rasa..


Lepas cili itu masak dan naik minyak masukkan lobak merah yang dipotong dadu tadi..



Biarkan mereka beramas mesra di dalam kuali untuk mendapakan rasa yang nikmat.


Inilah kepah..sebenarnya aku nak lala tapi kat pasar tak ada so belilah kepah. Kalau korang guna lala pun tak apa. Sebab lala lagi manis dari kepah..dan lagi sedap!! Sebelum masak tu cuci la bersih-bersih kepah tu ye..


Masukkan kepah itu ke dalam kuali..Bila kepah itu dah terbuka semua cengkerang dia bolehlah di angkat.. Sea food tak sesuai di masak lama-lama sebab kurang enak pulak!

Inilah Kepah Cik Farah
Siap untuk dihidangkan...letakla tomato sebagai hiasan..tapi sebelum tu perahkan limau nipis atas kepah tu untuk rasa yang lebih mengancam.
Nak tambah hiasan lagi pun boleh, ikut citarasa anda.

p/s : Sedap dimakan begitu sahaja..tapi better dengan nasi baru la kenyang.
      : So apa lagi! cuba la..mana tahu boleh pikat hati mak mertua nanti :) hehehe..

4 comments:

  1. cam sedap je. tp xsuke mkn kepah la plak.

    ReplyDelete
  2. siyes tengok masakan 2 terus perot jadi lapar...aduyai....mane nak dapat ni....
    pos sepinggan boley??

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.