Tutorial 80 : Ucapan "Good Bye" kepada Reader.

Assalamualaikum..
Sebelum ini aku ada buat tutorial Welcome to Blog, jadi macam tak lengkap je kalau kita mengalukan tetamu datang tapi tak nak say "good bye" kepada tetamu. Maksud aku ucapan kepada tetamu yang tekan X pada blog kita. Kenalah bagi ucapan sebelum mereka bersurai kan..barulah tetamu akan datang semula terjah blog kita khenn hahaha..

ok, jom aku ajar cara nak bagi ucapan selamat tinggal untuk reader kesayangan..


1. Sign in blogger > Design > Edit HTML

2. Cari code ini, nak mudah tekan Ctrl F, masukkan code dalam kotak find dan enter!

</head>
3. Copy code dibawah dan paste selepas/di bawah code yang dicari tadi.

 <script type='text/javascript'>
// goodbye alert
function goodbye(){
alert(&#39; Terima Kasih, sila datang lagi &#39;);
}
parent.window.onunload=goodbye;
</script>
4. Gantikan, Terima Kasih, sila datang lagi dengan ayat korang.

5. Save. buka blog korang dan close..ada tak ucapan itu sebelum close? try lah..semoga berjaya! 

# Tutorial Selamat datang 
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
29 Comments for "Tutorial 80 : Ucapan "Good Bye" kepada Reader."

thanx....da lama da carik tuto ni....thanx ye...^___^

Omg ! dah lama i'm want finding dis . but cant . :D . oh yer akak . how to do dis but time mula2 people come to our blog ? dis last kan ? . :)
if akak can do it . i'm realy thanks to akak :) . btw thanks akak for dis tuto . i was finding it about like 1000 years :) .

@Jiey'A Qru MiyO

yes..nanti bila reader keluar dr blog kita..dia akan muncul

Thanks!
Dh Lame Cari Tuto Ni!
Best Ah Blog Akq Ni!
Mantappp!

kalau ntok yg reader bru msuk cmne ek?nk ckp selamat dtg..cm gtu..ad tuto x?

@ap!H yAya

http://bicarafarah.blogspot.com/2010/12/tutorial-34-pop-up-window-when-open.html

akk farah,,sayer dh cube tkn ctrl F dan dah msukkan word yg akk suoh tu dlm space tu,,tpi dh tkan enter,,x kuar result pon???hee~

xjadi la awak...kite da try 3x.... knape ye
papepon thnkz tuto ni... appreciate sgt2...
dlm proses nk link kan blog awak..

@Cik Shahiddah

kemungkinan template awk tak sesuai..atau ada tutorial fungsi sama..(diletakkan dalam coding yg saya suruh ) jd dia bertindih dan tak jadi :)

thanks ~
dah cube ! tapi ta jadik . hee

kak farah, saye da buat lame dah.. tapi, sekarang bende ni dah takde (dah tak keluar) if saye nak tutup window~ kenape eh?

@♥Cik Nurfarah♥itah da penah buad ne tapi mula jer bfungsi lelama xde...ape masalah ng belog itah ek? bukan tuh jer, animated recent post dy xgerak...energy saver pon pandai ilang2..
belog itah ada virus ke? mcm nak settle ek? plss bg info kat iath ye..t.kasih.

salam, nak komen tapi tak tahu nak komen nenda, apa pun terima kasih ya

slamulaikum...mcm mana nak ubah warna tulisan???

Terima kasih daun keladi Cik Nurfarah ♥ You're the best!

hm kak tak menjadi lah . kak, boleh tolong buat tutorial yg waktu org nak tengok gambar , cuba untuk bukan di new tab pastu keluar something. camne nak buat tu kak ?

akak , tak boleh pn , please help ..

Assalammualaikum kak farah. Saya punya tak jadilah :( . Knpa ek ?

This comment has been removed by the author. - Hapus

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top