Tuesday, August 2, 2011

Tutorial 80 : Ucapan "Good Bye" kepada Reader.

Assalamualaikum..
Sebelum ini aku ada buat tutorial Welcome to Blog, jadi macam tak lengkap je kalau kita mengalukan tetamu datang tapi tak nak say "good bye" kepada tetamu. Maksud aku ucapan kepada tetamu yang tekan X pada blog kita. Kenalah bagi ucapan sebelum mereka bersurai kan..barulah tetamu akan datang semula terjah blog kita khenn hahaha..

ok, jom aku ajar cara nak bagi ucapan selamat tinggal untuk reader kesayangan..


1. Sign in blogger > Design > Edit HTML

2. Cari code ini, nak mudah tekan Ctrl F, masukkan code dalam kotak find dan enter!

</head>
3. Copy code dibawah dan paste selepas/di bawah code yang dicari tadi.

 <script type='text/javascript'>
// goodbye alert
function goodbye(){
alert(&#39; Terima Kasih, sila datang lagi &#39;);
}
parent.window.onunload=goodbye;
</script>
4. Gantikan, Terima Kasih, sila datang lagi dengan ayat korang.

5. Save. buka blog korang dan close..ada tak ucapan itu sebelum close? try lah..semoga berjaya! 

# Tutorial Selamat datang 

29 comments:

  1. thanx....da lama da carik tuto ni....thanx ye...^___^

    ReplyDelete
  2. Omg ! dah lama i'm want finding dis . but cant . :D . oh yer akak . how to do dis but time mula2 people come to our blog ? dis last kan ? . :)
    if akak can do it . i'm realy thanks to akak :) . btw thanks akak for dis tuto . i was finding it about like 1000 years :) .

    ReplyDelete
  3. @Jiey'A Qru MiyO

    yes..nanti bila reader keluar dr blog kita..dia akan muncul

    ReplyDelete
  4. Thanks!
    Dh Lame Cari Tuto Ni!
    Best Ah Blog Akq Ni!
    Mantappp!

    ReplyDelete
  5. kalau ntok yg reader bru msuk cmne ek?nk ckp selamat dtg..cm gtu..ad tuto x?

    ReplyDelete
  6. @ap!H yAya

    http://bicarafarah.blogspot.com/2010/12/tutorial-34-pop-up-window-when-open.html

    ReplyDelete
  7. akk farah,,sayer dh cube tkn ctrl F dan dah msukkan word yg akk suoh tu dlm space tu,,tpi dh tkan enter,,x kuar result pon???hee~

    ReplyDelete
  8. xjadi la awak...kite da try 3x.... knape ye
    papepon thnkz tuto ni... appreciate sgt2...
    dlm proses nk link kan blog awak..

    ReplyDelete
  9. @Cik Shahiddah

    kemungkinan template awk tak sesuai..atau ada tutorial fungsi sama..(diletakkan dalam coding yg saya suruh ) jd dia bertindih dan tak jadi :)

    ReplyDelete
  10. thanks ~
    dah cube ! tapi ta jadik . hee

    ReplyDelete
  11. kak farah, saye da buat lame dah.. tapi, sekarang bende ni dah takde (dah tak keluar) if saye nak tutup window~ kenape eh?

    ReplyDelete
  12. @♥Cik Nurfarah♥itah da penah buad ne tapi mula jer bfungsi lelama xde...ape masalah ng belog itah ek? bukan tuh jer, animated recent post dy xgerak...energy saver pon pandai ilang2..
    belog itah ada virus ke? mcm nak settle ek? plss bg info kat iath ye..t.kasih.

    ReplyDelete
  13. salam, nak komen tapi tak tahu nak komen nenda, apa pun terima kasih ya

    ReplyDelete
  14. slamulaikum...mcm mana nak ubah warna tulisan???

    ReplyDelete
  15. Terima kasih daun keladi Cik Nurfarah ♥ You're the best!

    ReplyDelete
  16. hm kak tak menjadi lah . kak, boleh tolong buat tutorial yg waktu org nak tengok gambar , cuba untuk bukan di new tab pastu keluar something. camne nak buat tu kak ?

    ReplyDelete
  17. akak , tak boleh pn , please help ..

    ReplyDelete
  18. Assalammualaikum kak farah. Saya punya tak jadilah :( . Knpa ek ?

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.