Tuesday, November 8, 2011

Tutorial 125 : Kotak Komen di atas Komen.

Assalamualaikum.

Musim tutorial bermula, ok nak ajar korang macam mana nak letakkan kotak komen di atas komen-komen reader korang. Cara ini memudahkan reader nak komen, taklah penat nak mencari kotak komen yang cute miiott tu kan. Selalunya kotak komen di bawah komen, so tak bercaya? silalah tengok kotak komen korang tu.. Tak tipu nihh hehehe..




Jom kita belajar cara-cara nak buat benda ni.

1. Sign in blogger > Design > Edit HTML > Expand Widget Templates

2. Cari code ini, nak mudah tekan Ctrl F, masukkan code dalam kotak find dan enter!

<p class='comment-footer'>
<b:if cond='data:post.embedCommentForm'>
<b:if cond='data:post.allowNewComments'>
<b:include data='post' name='comment-form'/>
<b:else/>
<data:post.noNewCommentsText/>
</b:if>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.allowComments'>
<a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a>
</b:if>
</b:if>
</p>
Seperti gambar di bawah :


Dapat cari? Kalau tak dapat cari tandanya template korang memang tak sesuailah untuk tutorial ini.

3. Dah cari code tersebut. Korang perlu PADAM/DELETE code tersebut.

4. Lepas itu korang cari code ini pula :

<a name='comments'/>
5. Selepas itu, korang copy code di bawah dan paste di bawah code <a name='comments'/> yang korang cari tu.

<p class='comment-footer'>
<b:if cond='data:post.embedCommentForm'>
<b:if cond='data:post.allowNewComments'>
<b:include data='post' name='comment-form'/>
<b:else/>
<data:post.noNewCommentsText/>
</b:if>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.allowComments'>
<a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'><data:postCommentMsg/></a>
</b:if>
</b:if>
</p>
 Seperti gambar di bawah ini :



6. Korang PREVIEW dan SAVE sahaja kalau tiada sebarang masalah.

ok baii.. Ada kerja kena settle.. Ohhh ohh cepatnya masa berlalu, Ahad ni kena balik KL :(

Kalau nak hilangkan jarak antara kotak komen tu cubalah TUTORIAL INI.

6 comments:

  1. erm...macam mana nak buat yang orang kene tulis balik kod yang dibagi, baru dapat komen entri kite... cmane nk buat?

    ReplyDelete
  2. cik farah .. nape tak leh .. code tu tak ada lah ...

    ReplyDelete
  3. cik farah macam mana nak buat stiker sendiri

    ReplyDelete
  4. Sis , macam mana nak betulkan komen box yang rosak ? buat tutorial please *puppyeyes*

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.