Monday, October 4, 2010

Ayam masak kari kering

Kesibukan aku menjadi suri rumah part time di rumah membuatkan aku semakin kreatif mengubah masakan,,chewah betul ke? Betul or x..aku nak share 1 resepi untuk tatapan anda semua..

Hari2 kat rumah akula antara chef utama yang kena masak selain mak…boleh dikatakan tiap2 hari..

Kalau mood masak aku baik aku pun masak la menu baru yang tak ada kat buku resepi…( resepi ciptaan sendiri )..sebabnya aku bosan masak benda yang sama contoh masakan ayam : kari ayam, sambal tumis ayam, sup ayam dan lain2..amat menbosankan!!

So apa salahnya kreatif sikit berbanding nak masak benda yang sama! Amat bosan!!

Hari ini aku try 1masakan yang simple lagi meyelerakan..Ayam masak kari kering! Namanya xberapa nak sedapkan tapi rasanya sedap woo…

Bahan2nya..

- Ayam yang dipotong dadu…( potong kecil2) hidangan utk 3 org ( 600 gram )

- Sebiji atau 2biji ubi kentang di potong dadu

- Bawang putih 4 ulas ( cincang )

- Bawang besar 2 ulas ( cincang )

- Cili api yang ditumbuk atau dicincang halus ( kalau suka pedas letak banyak2 )

- 2 sudu makan serbuk kari ( untuk goreng ayam )

- 2 sudu makan untuk masakan

- Garam dan gula secukup rasa

- Minyak untuk menumis bahan2 ( 3 sudu ) korang agak2la dengan jumlah ramuan

- Daun sup dan daun bawang ( jika suka )

Step kedua, cara2nya :

- Ayam yang telah dipotong dadu digaul bersama serbuk kari dan kunyit serta garam.

- Goreng sehingga masak ( jangan terlalu keras )

- Goreng ubi kentang sehingga empuk.

- Then, panaskan api, masuk minyak masak untuk menumis ramuan.

- Masukkan bawang putih, bawang besar dan cili api. Tumis sampai naik bau.

- Masukkan serbuk kari. Tumis kari sampai naik minyak.

- Masukkan ayam dan ubi kentang..

- Gaul sampai rata dan sebati. Kalau terlalu kering letak sedikit air.

- Siap dihidang,

- Taburkan daun bawang dan daun sup.

- Sedia di makan..nyam..nyam.

Maaf gambar kurang menarik tapi sedap...

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.