Monday, December 6, 2010

Tutorial 22 : Membuat Background di Sidebar dan Border.

Salam..
Jom belajar buat background di sidebar!
macam i punya ni..

seperti yang i kotakkan itu

u all boleh pilih sama ada nak background colour atau letak imej URL

caranya begini.

1. Sign in blogger > Design > Edit HTML

2. Cari code ini, guna CTRL F

h2 {
kalau tak ada h2 { try cari h1

3. Dah jumpa? Copy dan paste code ini di bawah code   
h2 {

background-color:#AEB404;
text-align: center;
}

#font yang warna merah itu untuk background colour.
#font yang warna hijau untuk code colour, ubah ikut citarasa.
#font yang warna biru itu untuk centerkan tulisan,boleh tukar right atau left

4. Preview dan SAVE.


Kalau u all rasa tak suka nak letak background colour tapi teruja nak background bergambar sila buat step ini ye...kalau tak suka sila abaikan!!


Sila replacekan code  background-color:#AEB404;

dengan 

background: url(URL GAMBAR AWAK) repeat;

Lepas itu gantikan URL GAMBAR AWAK dengan Url u all la..

Preview dan SAVE..SIAP!!


p/s : rasa happy selepas hasil godek-godek menjadi walaupun hanya ikut kepala hotak sendiri!! yes..

Nota Tambahan :

Mesti bosan dengan border yang petak jer kan..so boleh tambah border dengan letak code :


background-color:#AEB404;
text-align: center;
code border
}

Gantikan code border dengan code di SINI.

Inginkan blog tutorial lagi sila klik SINI

41 comments:

  1. hye..thanx kasi tunjuk ajar..tapi font dengan kale box tu camne nak tuka ea..

    ReplyDelete
  2. Maaf ye..sebab ada sesetengah template je boleh menjadi. Tak semua boleh :)

    ReplyDelete
  3. sis yg url gmba tu x jadi laa ...nak x tahu nak amik kat mne :O

    ReplyDelete
  4. kak..tumpang tanya..mana nak amik url gambar??

    ReplyDelete
  5. akk fara..nk tuka colur code dy ap ek??

    ReplyDelete
  6. @BLack Pink...!~


    sila belek2 tutorial akak yang lepas2 mengambil code warna

    ReplyDelete
  7. kak farah saiz gambar tu brape besar???

    ReplyDelete
  8. erm... why ta jdi...? pnt qila cri background

    ReplyDelete
  9. Hye , thanks sys ! Akhirnye jadi juga . :)

    ReplyDelete
  10. terimekasih kak farah bagi tuto nie C:

    ReplyDelete
  11. kak jd . tp 2lisan besar sgt la . cmne nk bg kecik ea . reply kt sini http://sukrimapler.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. ala akq , url gamba korunk tu ape ? -,-

    ReplyDelete
  13. @♥Miss Farah♥ farah kenape sy buat background x boley..?? emm buat yg color jd.. tp nk buat background bergambar x jdi?? cane ye nk ubah?

    ReplyDelete
  14. suka tuto ni.. dah jadik, thanx~

    ReplyDelete
  15. nice blogg kak :) btw thengss 4 tuto nie <3

    ReplyDelete
  16. Best ouh ni tuto ! berhasil pun ... hahaha ! Nice tuto again ! =)

    ReplyDelete
  17. assalam...url gambar tu yg mna ehkk??sory sy bru bljr nk bt blog jd xtau...hehe

    ReplyDelete
  18. URl GAMBAR yg mcm mna ya..sory sy xtau bru nk bljr bt blog...thnx

    ReplyDelete
  19. thanks akak .. dah jadi =)
    rasa nak gi peluk jee akak <3
    excited ni . =)

    ReplyDelete
  20. thanks tutorial nya cik nurfarah,visit blog saya!

    ReplyDelete
  21. thanks tutorial nya cik nurfarah,visit blog saya!

    ReplyDelete
  22. THNX A LOT 4 SHARING..DH LMA CRI TUTO NE..

    ReplyDelete
  23. @♥Miss Farah♥
    sis , biasanya template ape je yang jadi ye? Maaf saya masih baru dalam blog ni..

    ReplyDelete
  24. sis , template ape je ye yang boleh? Sebab saya masih baru dalam dunia berblogging ni

    ReplyDelete
  25. salam,sis kenapa bila edit html tu sy cri h2/h1 xjumpa ye?ade maslah pd ape tu?maaf cbb sngt xmengetahui

    ReplyDelete
  26. @ayulunerasalam ziarah..saya tak tahu mcm mana nk cantikkan blog..bleh kongsikan skit tak cara2nya

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.