Tutorial 39 : Membuang Border pada header

Salam.
Hari ini nak ajar blog tutorial lagi..
Tutorial amat mudah. Tapi ingin aku ingatkan ini untuk templete blogger sahaja.
Bukan templete designer ye.
Contohnya, kalau korang guna templete Minima then kat header korang ada border.
Kalau korang suka benda itu wujud tak apa tetapi kalau mata terasa semak..mesti korang rasa nak buangkan?
Kalau korang rasa benda itu nice tak apa..abaikan tutorial ini ok, pi main jauh-jauh..
Kalau masih lagi tak faham apa yang aku bebelkan mari tengok border yang aku maksudkan..

Border yang aku buat anak panah tu.
 Seperti gambar blog testing aku di atas. Kalau mata terlebih kanta sila la click untuk pembesaran.

Jom ikuti cara-cara satu persatu dengan mood tenang :

1. Sign in blogger > Design > Edit HTML
2. Cari code di bawah, kalau mata hampir juling korang tekan Ctrl F dan paste code di bawah ke dalam kotak find.
#header-wrapper {
dan cari code ini juga,
#header {
3. Bila korang dah jumpa kedua-dua code di atas, korang padam je code ini :
border:1px solid $bordercolor;
4. Masih tak faham lagi ? Tengok gambar di bawah 

Click gambar untuk lebih besar.
5. Save la lepas tu. Dah siapkan ha ape lagi kena la komen-komen :)
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
14 Comments for "Tutorial 39 : Membuang Border pada header"

nice tutorial
tpi skrng dedin dah puas ati ngan template nih

btw, jom join contest dedin !
kalo nak tau lagi ?
buka lah blog dedin
hehe

nice!=))
nk wat pic header cantik cam akak punyer camne?? hehe

@GeminiGurlz

Gunalah bapak segala edit photo iaitu ADOBE Photoshop..

napea tadea code ney ek #header-wrapper {?

Akak pakai template apa, sebab akak kata template tak sesuai..

@Amalin Husna

Untuk edit blog better guna template minima it very basic template

mcm sng.. jap g buat.. ad cerita pgl.. hehe.. thanx ye kak farah.. kak farah byk membantu..

kak , x jmpe lAa yg #header-wrapper { tOo , klau yg nie ad lAa


/* Header
----------------------------------------------- */
.header-outer {
margin: $(header.margin.top) 0 $(header.margin.bottom) 0;
background: $(header.background.color) $(header.background.gradient) repeat scroll 0 0;
}

.Header h1 {
font: $(header.font);
color: $(header.text.color);
text-shadow: 0 0 $(title.shadow.spread) #000000;
}

.Header h1 a {
color: $(header.text.color);
}

.Header .description {
font: $(description.font);
color: $(description.text.color);
}

.header-inner .Header .titlewrapper,
.header-inner .Header .descriptionwrapper {
padding-left: 0;
padding-right: 0;
margin-bottom: 0;
}

.header-inner .Header .titlewrapper {
padding-top: $(header.padding.top);
}

@AkuPunyeCerite

khas utk lay out template sahaja

text-shadow: 0 0 $(title.shadow.spread) #000000;
}
tukar kepada

text-shadow: 0 0 $(title.shadow.spread) #ffffff;
}


itu kalau menjadi

@AkuPunyeCerite

khas utk lay out template sahaja

text-shadow: 0 0 $(title.shadow.spread) #000000;
}
tukar kepada

text-shadow: 0 0 $(title.shadow.spread) #ffffff;
}


itu kalau menjadi

Salam..sy org baru nk belajar buat blog..nk tye cik nurfarah,cmne nk hilangkan background header sy yg berkaler hitam..ia mncacatkan lg blog saya..dan sidebar sy jgk ad background kaler hitam yg klu boleh sy nk tukar jd plain or kaler putih..hope cik nurfarah phm ape yg sy tye..sy harap cik farah rujuk blog sy untuk lebih paham..tq sgt :-)

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Jangan lupa LIKE! dan SHARE!

Terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top