Wednesday, October 5, 2011

Mari akak ajar bermoral sikit! eh banyak! Dont be copy cat.

Assalamualaikum semua..
Korang pernah tak dengar reminder dalam some blog " Dont copy cat" adakah itu untuk diri sendiri atau orang lain.?

Mari sini akak nak bagitahu adik-adik. Kalau rasa nak menulis  something silalah guna idea sendiri ye. Janganlah kecik-kecik lagi meniru, lepas itu meniru exam, lepas itu jadi lanun cetak rompak pulak. Mungkin dari segi sejarahnya lanun cetak rompak suka buat kerja kecik-kecikkk macam ni dulu baru boleh jadi pro kan. Kalau rasa nak copy juga please la bagi credit pada penulis asalnya. Itu baru profesional kennn..

Mungkin aku tak patut publish entry ini tapi ia sekadar teguran untuk korang. Kalau dibiarkan semakin naik kepala. Masa kecil lah kena tangan-tangankan tapi kalau dah besar dia lenyek kita dengan kereta kebal pula.
Sebelum ini ada juga orang bagitahu blog-blog yang copy cat aku. Aku just diam. Bagi komen pun tidak kat dia..just perhatikan dari jauh je. Tapii jika didiamkan perkara ni makin menjadi-jadi pula..macam cendawan tumbuh selepas hujan pula. Jadi budaya contoh..bawa ke sekolah..jadi meniru, bawa ke alam universiti jadi budaya plagiat..dan sah-sah golongan ini di panggil tak berkualiti atau "rubbish". Kalau pensyarah aku memang la zero kau dapat kalau kau buat macam nihh..

Sorry to say like this. Bukan bagi carutan tapi teguran membina.

Terima kasih kepada reader yang alert dan prihatin kerana bagitahu hal ini. Ini buatkan aku sayang kat korang ni. Thank banyak-banyak.

Sila perhatikan gambar di bawah. Sorry aku print screen sebagai bukti. Karang mesti kau delete link or blog kan. So ini bukti!


Click for read.
Amaran untuk diri sendiri ke adik? Nanti masa exam jangan tiru ye..nanti kena blacklist.


Cik adik copy cat punya.

Aku punya.

Takkan stail aku buat list tutorial pun ditiru juga. isk isk isk!

Cik adik copy cat punya.

Aku punya.

Paling tak boleh blah! ini pun nak cedokk sekali. Penat cikgu ajar kertas penulisan Bahasa Malaysia. Sila manfaatkan ye adik nanti nak ambil exam..


Bukan nak malukan dia cuma nak TEGUR je. Sila jadi berhemah sikit. Kecik-keciklah kena ajar bermoral sikit. Maaf ye dulu akak nak jadi cikgu pendidikan moral tapi terpilih bidang lain..tunggu akak jadi lecturer kat universiti atau kolej..akak ajar moral juga walaupun subjek lain..aminn..
p/s : Jadilah diri sendiri kalau nak berblog. Walaupun blog bukan perkara formal just suka-suka tapi etika kena ada barulah orang respect ye.
Kalau suka LIKE sahaja, Jangan lupa komen. TQ.

30 88 Orang doakan Farah dapat 4 flat:

Cik Wanyy said...

kejam nye itu budak .

SoLy SoLicious said...

wow..kucing minum kopi lagi.. haisshh.. awat la xde idea sndiri nak bikin enrty pun..haihh

Farah Hanis said...

wow! ni baru copycat yang betul. errrrrr, semua benda nak copy!

Noraien said...

haishhh,kopi nescafe punyee budak.tak hormat langsung.

sabar jela ea sis .

themoonshadowz said...

awatla gtu....mcm doh xdop ide langsung main tiru sebijik lak tu...haish.....

Jasmin Ibrahim said...

tu dia terbaik punya copy....thniah utk dia....hahaha

HanyaDuniaKita said...

bongok nyer....
tak payah ar nak cari publisiti murahan dengan copy cat blog org... buat ar sniri...
belajar jadi diri sendiri...
thah papert thah....
dunia dunia...

HanyaDuniaKita said...

if nak suh kak farah buat disable higlight nanti susah plak kami nak guna kan tuk tutorial...
cian kak farah...

HanyaDuniaKita said...

hahah nampak sangat copy cat nyer...

sumer dia print screen dari blog cik farah...

aper la org tu..
len kali mintak la izin ker apa ker..

Susan Lolo Bua said...

uhh... tak bemoral langsung la...
cam tu kena amik tindakan Cik Farah...

MAYA_mustwany said...

adess..masih de lagi yang spesis macam ni..farah tegur la dia baik2 dulu kat dia k.~kelakar pulak bulat2 ayat part komen pun sama..betul2 idola tuh.he2

Mashitah said...

yeah , perempuan ni tak tahu malu kan ?
dah lah tiru kak farah punya , pastu buat harta pulak .

AiSyAh Az-ZaHrA said...

ini baru la copy rat ,bkn lagi copy cat -.-

Nita said...

mak aiii...serupa tapi tak sama...sume dia nak copy ek...budget cam dia yg buat tutorial lak,pdhal copy...

Nanny Ismail said...

saba je laa ye cik farah. budk-2 tk thu malu mmg gitu :))

THE LEKAT LEKIT STORY said...

pernah juga entri di copy paste blogger lain.. dah tu copy paste smpai nama kita pun dia x tukar. byk juga entri kita kena curi.. geram jugak tp nak buat camna. jenis muka tebal level plg tinggi susah nak ckp

yuura_yuki said...

Teruknye!!!! kalau tak taw nk wat blog camne..MENGAKU JERW AR!!! =.="

wanie said...

eshh !!! jahat nya budaa tu >.< harap akak dpat bersabar yerr ... biorkan org cm tu . naty idop dye bukannya sng pun copy cad org punyer . errr !!! lek erhh kak ^^

yaya sahaja ♥♥ said...

Ah-2 lha sis , sebijik gila , dah toh print screen tuto pun akak punya link blog ade .

fiezahkecik said...

huyooo. dahsyat,sebijik2 dia tiru. haha.adoiii. sabar ye

MissCt a.k.a MuqDeq said...

Siap delete tros blog dy.. Hmm..

Syieda_Joy™ said...

hikhik nak saman? aduhhh patot akak yang saman die. terbalik pulak. xpe akak, budak-budak lagi.. ^_^

pyqa said...

sis,dye xder idea tu.. kalau saya,bagi jer cukup2..
nak cari publisiti pon tiru org punya ades

Mish Apple said...

tak malu . . tu bukan copy siket .

Rushda said...

mak aaii.. sumenye ciplak . tapi, tabik la kat akak coz berani dedahkan mende nie ..

root said...

peniruan low class. masa exam, bodohlah kalo tak meniru tapi kalo kena tangkap meniru tu 2x bodoh…kahkahkah. dah copy sebijik2 siap warning lg jangan minum kopi. nilah pertama kali aku jumpe blog bodoh tahap gaban..kahkah.. aku baru nak ‘ziarah’ blog dia tapi blog not found. dah tutup kelas tutorial tiruan. mesti malu punyer..kahkah

Anonymous said...

bab saman menyaman ni kalu artikel or ape2 produk digital tak didaftar sebagai harta intelek kita takleh nak saman. lagipun pakai platform blog percuma

MiMi FanTassY said...

terbaik sangat perangai die..da jumpe blog baru die.. ummu-love-lofe.blogspot.com

D'ya Marshmello said...

ishh, gile copy org punye gmbar! tak sangka lak ada watermark D'ya yang warna pink kt blog die! hmmm :(

♥Cik Nurfarah♥ said...

@D'ya Marshmello

dia kaki minum kopi

 
This Blog is Protected. Copyright 2011 © Design By Cik Nurfarah