>

Wednesday, October 5, 2011

Mari akak ajar bermoral sikit! eh banyak! Dont be copy cat.

Assalamualaikum semua..
Korang pernah tak dengar reminder dalam some blog " Dont copy cat" adakah itu untuk diri sendiri atau orang lain.?

Mari sini akak nak bagitahu adik-adik. Kalau rasa nak menulis  something silalah guna idea sendiri ye. Janganlah kecik-kecik lagi meniru, lepas itu meniru exam, lepas itu jadi lanun cetak rompak pulak. Mungkin dari segi sejarahnya lanun cetak rompak suka buat kerja kecik-kecikkk macam ni dulu baru boleh jadi pro kan. Kalau rasa nak copy juga please la bagi credit pada penulis asalnya. Itu baru profesional kennn..

Mungkin aku tak patut publish entry ini tapi ia sekadar teguran untuk korang. Kalau dibiarkan semakin naik kepala. Masa kecil lah kena tangan-tangankan tapi kalau dah besar dia lenyek kita dengan kereta kebal pula.
Sebelum ini ada juga orang bagitahu blog-blog yang copy cat aku. Aku just diam. Bagi komen pun tidak kat dia..just perhatikan dari jauh je. Tapii jika didiamkan perkara ni makin menjadi-jadi pula..macam cendawan tumbuh selepas hujan pula. Jadi budaya contoh..bawa ke sekolah..jadi meniru, bawa ke alam universiti jadi budaya plagiat..dan sah-sah golongan ini di panggil tak berkualiti atau "rubbish". Kalau pensyarah aku memang la zero kau dapat kalau kau buat macam nihh..

Sorry to say like this. Bukan bagi carutan tapi teguran membina.

Terima kasih kepada reader yang alert dan prihatin kerana bagitahu hal ini. Ini buatkan aku sayang kat korang ni. Thank banyak-banyak.

Sila perhatikan gambar di bawah. Sorry aku print screen sebagai bukti. Karang mesti kau delete link or blog kan. So ini bukti!


Click for read.
Amaran untuk diri sendiri ke adik? Nanti masa exam jangan tiru ye..nanti kena blacklist.


Cik adik copy cat punya.

Aku punya.

Takkan stail aku buat list tutorial pun ditiru juga. isk isk isk!

Cik adik copy cat punya.

Aku punya.

Paling tak boleh blah! ini pun nak cedokk sekali. Penat cikgu ajar kertas penulisan Bahasa Malaysia. Sila manfaatkan ye adik nanti nak ambil exam..


Bukan nak malukan dia cuma nak TEGUR je. Sila jadi berhemah sikit. Kecik-keciklah kena ajar bermoral sikit. Maaf ye dulu akak nak jadi cikgu pendidikan moral tapi terpilih bidang lain..tunggu akak jadi lecturer kat universiti atau kolej..akak ajar moral juga walaupun subjek lain..aminn..
p/s : Jadilah diri sendiri kalau nak berblog. Walaupun blog bukan perkara formal just suka-suka tapi etika kena ada barulah orang respect ye.

30 comments:

  1. wow..kucing minum kopi lagi.. haisshh.. awat la xde idea sndiri nak bikin enrty pun..haihh

    ReplyDelete
  2. wow! ni baru copycat yang betul. errrrrr, semua benda nak copy!

    ReplyDelete
  3. haishhh,kopi nescafe punyee budak.tak hormat langsung.

    sabar jela ea sis .

    ReplyDelete
  4. awatla gtu....mcm doh xdop ide langsung main tiru sebijik lak tu...haish.....

    ReplyDelete
  5. tu dia terbaik punya copy....thniah utk dia....hahaha

    ReplyDelete
  6. bongok nyer....
    tak payah ar nak cari publisiti murahan dengan copy cat blog org... buat ar sniri...
    belajar jadi diri sendiri...
    thah papert thah....
    dunia dunia...

    ReplyDelete
  7. if nak suh kak farah buat disable higlight nanti susah plak kami nak guna kan tuk tutorial...
    cian kak farah...

    ReplyDelete
  8. hahah nampak sangat copy cat nyer...

    sumer dia print screen dari blog cik farah...

    aper la org tu..
    len kali mintak la izin ker apa ker..

    ReplyDelete
  9. uhh... tak bemoral langsung la...
    cam tu kena amik tindakan Cik Farah...

    ReplyDelete
  10. adess..masih de lagi yang spesis macam ni..farah tegur la dia baik2 dulu kat dia k.~kelakar pulak bulat2 ayat part komen pun sama..betul2 idola tuh.he2

    ReplyDelete
  11. yeah , perempuan ni tak tahu malu kan ?
    dah lah tiru kak farah punya , pastu buat harta pulak .

    ReplyDelete
  12. ini baru la copy rat ,bkn lagi copy cat -.-

    ReplyDelete
  13. mak aiii...serupa tapi tak sama...sume dia nak copy ek...budget cam dia yg buat tutorial lak,pdhal copy...

    ReplyDelete
  14. saba je laa ye cik farah. budk-2 tk thu malu mmg gitu :))

    ReplyDelete
  15. pernah juga entri di copy paste blogger lain.. dah tu copy paste smpai nama kita pun dia x tukar. byk juga entri kita kena curi.. geram jugak tp nak buat camna. jenis muka tebal level plg tinggi susah nak ckp

    ReplyDelete
  16. Teruknye!!!! kalau tak taw nk wat blog camne..MENGAKU JERW AR!!! =.="

    ReplyDelete
  17. eshh !!! jahat nya budaa tu >.< harap akak dpat bersabar yerr ... biorkan org cm tu . naty idop dye bukannya sng pun copy cad org punyer . errr !!! lek erhh kak ^^

    ReplyDelete
  18. Ah-2 lha sis , sebijik gila , dah toh print screen tuto pun akak punya link blog ade .

    ReplyDelete
  19. huyooo. dahsyat,sebijik2 dia tiru. haha.adoiii. sabar ye

    ReplyDelete
  20. hikhik nak saman? aduhhh patot akak yang saman die. terbalik pulak. xpe akak, budak-budak lagi.. ^_^

    ReplyDelete
  21. sis,dye xder idea tu.. kalau saya,bagi jer cukup2..
    nak cari publisiti pon tiru org punya ades

    ReplyDelete
  22. tak malu . . tu bukan copy siket .

    ReplyDelete
  23. mak aaii.. sumenye ciplak . tapi, tabik la kat akak coz berani dedahkan mende nie ..

    ReplyDelete
  24. peniruan low class. masa exam, bodohlah kalo tak meniru tapi kalo kena tangkap meniru tu 2x bodoh…kahkahkah. dah copy sebijik2 siap warning lg jangan minum kopi. nilah pertama kali aku jumpe blog bodoh tahap gaban..kahkah.. aku baru nak ‘ziarah’ blog dia tapi blog not found. dah tutup kelas tutorial tiruan. mesti malu punyer..kahkah

    ReplyDelete
  25. bab saman menyaman ni kalu artikel or ape2 produk digital tak didaftar sebagai harta intelek kita takleh nak saman. lagipun pakai platform blog percuma

    ReplyDelete
  26. terbaik sangat perangai die..da jumpe blog baru die.. ummu-love-lofe.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. ishh, gile copy org punye gmbar! tak sangka lak ada watermark D'ya yang warna pink kt blog die! hmmm :(

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...

 
This Blog is Protected. Copyright 2016 © Design By Cik Nurfarah