Saturday, October 9, 2010

Muffin Oh Muffin!

Muffin dan kek lebih kurang sama..
Aku memang suka sangat buat muffin..
Masa mula2 buat tu memang la tak berapa nak jadi..lembik la dan terkeras la..macam2
Belajar dari kesilapan merupan pelajaran yang amat bermakna..
Akhirnya aku berjaya buat kek dan muffin..
Dulu masa balik ke USM, mesti bawa kek buatan sendiri...
Aku nak share pengalaman buat muffin..sedap!


Nak buat kek ni mesti ada telur!
Amat penting, kalau tak ada..jadi lempeng.





Tepung memang kena ada, campur dengan baking powder, soda bikarbonat!
Bahan2 kena ikut sukatan..



Gula dan majerin ( + mix susu cair )kena pukul sampai kembang, then letak telur dengan tepung berselang seli..letak esen vanila..pukul sampai kembang ( berkrim )



Masukkan kertas muffin ke dalam acuan..siap untuk dibakar 180 darjah cel..
selama 15-20 minit..





Yehaaa...dah siap muffin ni..kalau rajin buatla cream kat atasnya atau kuah coklat dan tabur coklat rice..sedap!
Enak dimakan, sedap dirasa!!



P/s nak resepi? next time aku update..tapi kalau ada permintaan la..!






1 comment:

  1. nampak sedap, Luna nak full resepi muffin dari kak farah boleh ?

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.